Burkina Faso'da terör saldırılarında 20 kişi öldü

Terör saldırılarının ardından başkent Vagadugu’daki Burkina Faso ordusu kuvvetleri (AFP)
Terör saldırılarının ardından başkent Vagadugu’daki Burkina Faso ordusu kuvvetleri (AFP)
TT

Burkina Faso'da terör saldırılarında 20 kişi öldü

Terör saldırılarının ardından başkent Vagadugu’daki Burkina Faso ordusu kuvvetleri (AFP)
Terör saldırılarının ardından başkent Vagadugu’daki Burkina Faso ordusu kuvvetleri (AFP)

Yoksul bir Batı Afrika ülkesi olan Burkina Faso’nun kuzeyinde terör saldırıları tırmanış gösterdi. Ülkede son iki gün içerisinde biri camiye yönelik iki terör saldırısında 20 sivil yaşamını yitirdi.
Burkina Faso’da yerel kaynaklara göre güvenlik kaynakları, düzenlenen terör saldırısında 4 sivilin öldüğünü açıkladı. Kaynaklar, “Sambolca köyünde düzenlenen bir terör saldırısında 4 sivil öldü” ifadelerinin kullandı. Yerel halktan bir görgü tanığı ise kimliği belirsiz birkaç silahlının köye baskın düzenlediğini, köyde 4 kişiyi öldürdüğünü ve panik ortamında köyden geri çekildiklerini söyledi.
Burkina Faso güvenliğinin ilk verilerine göre saldırıdan bir gün önce de ülkenin kuzeydoğusundaki Salmossi bölgesinde bir camiyi hedef alan kanlı bir terör saldırısı sonrasında 16 kişi öldü ve 2 kişi yaralandı.
Bir güvenlik kaynağı, kimliği belirsiz silahlı kişilerin, akşam saat 19:20’de Salmossi’deki Ulu Cami’ye saldırdığını, namaz kılma hazırlığı yapan cemaatten 13 kişinin olay yerinde, 3 kişinin de daha sonra öldüğünü belirtirken, 2 kişinin durumunun da kritik olduğunu vurguladı.
Camiye yönelik saldırı bölge sakinleri arasında paniğe yol açtı. Salmossi sakinlerinin birçoğu, saldırı sırasında ormanlara ve çevre köylere kaçarken, ordu ise daha sonra bölgeye takviye güç gönderdi. Yerel bir sakin yaptığı açıklamada, “Askeri güçlerin gelmesine rağmen bir panik havası mevcut” dedi.
Burkina Faso’nun kuzeyinde ve doğusunda faaliyet gösteren terör grupları, Müslümanların ve diğer Afrika dinlerine mensupların yanı sıra Hristiyanların da yaşadığı köklü toplumları parçalamak amacıyla kiliseleri de hedef almıştı.
Ancak son dönemde camilere yönelik saldırı tehditleri başladı. Silahlı gruplar, teröre karşı uyarı yapan imamları tehdit ederken, köktenci gruplara ait camilere de tehdit mesajları gönderiyor.
Öte yandan Burkina Faso’daki terör saldırılarındaki bu tırmanış, yoksulluk, cehalet ve hastalıkların yaygın olduğu bu kırılgan ülkede güvenlik sisteminin ne kadar başarısız olduğunu da gösteriyor. Çeyrek asırlık yönetiminin ardından eski Cumhurbaşkanı Blaise Compaore’yi deviren halk ayaklanmasından sonra 2015 yılından bu yana ülke, siyasi bir kargaşa içerisinde yaşıyor.
Ülkede terör faaliyetlerinin yaygın olmasına rağmen birçok Burkina Fasolu vatandaş, başta eski sömürü ülke Fransa olmak üzere, ülke topraklarında hiçbir yabancı kuvvetin varlığını istemiyor.
Diğer taraftan geçen cumartesi günü başkent Vagadugu’da halk, Afrika’daki yabancı üslerin varlığını ve terör saldırılarını kınamak için gösteri düzenledi. Yürüyüşün organizatörlerinden biri olan Gabin Korbiogu, “Terörizm, artık ülkemizde yabancı askeri üs kurmak için en iyi bahane oldu. Fransa, ABD, Kanada, Almanya ve diğer ülkelerden ordular, ülkemizde terörle mücadele etmek istediklerini söylüyor. Ancak yabancı güçlerinin büyük varlığına rağmen terör grupları güçleniyor” dedi. Öfkeli eylemci, “Bu yabancı güçler, bölgenin sahip olduğu serveti kontrol etmek için terörizmi bahane olarak kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Burkina Faso İnsan ve Halk Hakları Hareketi Başkanı Chrisogoni Zoglory, “Yabancı askeri üsler emperyalist politikaların devamı niteliğinde. Bu nedenle Fransa’yla yaklaşık 60 askeri işbirliği sonrasında ordumuz, bölgenin hırsızlar karşısında güvenliğini garanti edemiyor” ifadelerini kullandı.
Resmi olmayan verilere göre Burkina Faso’da terör örgütleri yaklaşık 600 kişiyi öldürdü. Sivil toplum kuruluşları ise bu sayının 1000’i aştığını belirtiyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne (UNHCR) göre ise yaklaşık 500 bin kişi de saldırılar nedeniyle ülkenin kuzey ve doğusundaki evlerini terk ederken, saldırıların ülkede 1,5 milyon kişiyi etkileyen “sürekli bir krize” yol açtığını vurguladı. UNHCR ayrıca, ekonomi üzerine uygulanan şiddet dolayısıyla da 3 bin okulun kapatıldığını söyledi. Burkina Faso, 5 bin kuvvete sahip ortak askeri bir güç aracılığıyla teröre karşı savaş vermeye çalışan, Moritanya, Mali, Nijer ve Çad’ı içeren 5G Sahel Ortak Gücü’nde yer alıyor. Ancak hala finansman, eğitim ve ekipmanla ilgili sorunlar yaşıyor.
Öte yandan Afrika'nın Sahel bölgesinde yaklaşık 4 bin 500 Fransız özel kuvveti bulunuyor. Bu kuvvetler, Mali (Gao Bölgesi), Nijer (Niamey), Burkina Faso (Vagadugu) ve Çad’da (Encemine) konuşlanmış durumda. Ama söz konusu Fransız kuvvetler, her ne kadar güçlü darbeler vursa da teröristleri ortadan kaldırmakta hala başarılı olamıyor. Fransız yetkililer, Sahel’deki mevcut savaşın bir gecede değil, uzun bir sürede çözülebileceğinde ısrar ediyor. 



Uydu görüntüleri Pyongyang'ın Rusya için yaptığı silah hamlesini gösterdi

Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
TT

Uydu görüntüleri Pyongyang'ın Rusya için yaptığı silah hamlesini gösterdi

Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)

Rusya'daki Kuzey Kore birliklerine dair söylentiler, iki tarafın da resmi açıklama yapmamasıyla birlikte büyürken Pyongyang'dan Moskova'ya gönderilen silahlar da dikkat çekiyor. 

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, edindiği uydu görüntülerine göre bu hattan giden silah ve mühimmat sayısının ciddi artış gösterdiğini bildirdi. 

Rusya'nın neredeyse üç yıldır süren Ukrayna savaşında boşalan cephaneliklerini doldurmak için Pyongyang'ın silah üretimini artırdığı da tesislerinin yakın zaman önce çekilmiş uydu görüntüleriyle ortaya kondu.

Kuzey Kore yapımı füzelerin de aralarında bulunduğu silah ve mühimmat karşılığında Rusya'nın da para ve petrol gönderdiği belirtildi. 

İki ülke arasındaki tren trafiğinin rekor seviyeye geldiği vurgulandı. 

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andriy Kovalenko, Rusya'nın ülkelerinde kullandığı topların yüzde 60'ının Kuzey Kore'den geldiğini söylüyor. 

Ukraynalı yetkililer, bu yıl ülkelerine fırlatılan balistik füzelerin neredeyse üçte birinin de Pyongyang kaynaklı olduğunu ifade ediyor. 

Adını vermek istemeyen üst düzey bir istihbarat yetkilisi, "İsabetsiz olabiliyorlar ama menzilleri etkileyici. Kentlerimiz için tehdit oluşturuyorlar" diyor.

WSJ'ye konuşan uzmanlar, Kuzey Kore'nin Rusya'dan aldığı drone'ları geliştirerek geri gönderdiğini tespit ettiklerini belirtti. 

Amerikalı yetkililerin tahminlerine göre 12 bine yakın Kuzey Kore askeri, Rusya adına Ukrayna'yla savaşıyor. 

Güney Kore ordusu bugünkü açıklamasında, Kuzey Kore'nin Rusya'ya daha fazla asker ve silah göndermek için yaptığı hazırlıkları tespit ettiklerini duyurdu. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, 1100 Kuzey Kore askerinin Rusya için savaşırken öldüğünü ya da yaralandığını da iddia etti. 
Independent Türkçe, WSJ, Reuters