Dünya’nın yüzde 10,8’i yetersiz besleniyor

Dünya’nın yüzde 10,8’i yetersiz besleniyor
TT

Dünya’nın yüzde 10,8’i yetersiz besleniyor

Dünya’nın yüzde 10,8’i yetersiz besleniyor

Dünyada yetersiz beslenen kişilerin oranı 2018 yılı verilere göre yüzde 10,8 olurken, bunun rakam olarak 821 milyon kişiye tekabül ettiği görüldü. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu kıta ise yüzde 19,9 ile Afrika olarak kaydedildi. Türkiye’de geçen yıl beslenme ile alakalı yapılan basın haber adedi ise 100 bin 90 olarak saptandı.
Medya takibinin önemli kurumu Ajans Press, beslenme ile alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press ve PRNet’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre geçen yıl beslenme ile alakalı basına 100 bin 90 haber yansıdığı tespit edildi. Haber içerikleri incelendiğinde ise obezitenin ön planda olduğu görülürken, bazı besinlerin kanser, şeker gibi insanlarda görülen çeşitli hastalıklara sebep olduğu tartışıldı.
Ajans Press’in Gıda ve Tarım Örgütü 2019 verilerinden elde ettiği bilgilere göre, dünyada yetersiz beslenen kişilerin oranı yüzde 10,8 olarak kayıtlara geçti. Böylelikle dünyada 821 milyon kişinin yetersiz beslendiği görüldü. Yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu kıta ise yüzde 19,9 ile Afrika olarak kaydedildi. Yıllara göre yetersiz beslenme oranları incelendiğinde de 2017 yılında da yüzde 10,8 gibi bir oran görülürken, 2016 yılında yüzde 10,7, 2015 yılında yüzde 10,6 olduğu saptandı. Türkiye’ye bakıldığında ise orta düzey veya şiddetli beslenme yetersizliği olmadığı gözlendi.

 


Trump, Ukrayna'dan sonra Pakistan'ın nadir elementlerine göz dikti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Trump, Ukrayna'dan sonra Pakistan'ın nadir elementlerine göz dikti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

İslamabad'ın çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre ABD, nadir maden arayışında Ukrayna'dan sonra Pakistan'a göz dikti.

Pakistan dünyanın en büyük bakır ve altın yataklarından birinin yanı sıra bataryaların kilit bileşeni lityumu zengin miktarlarda barındırıyor.

Donald Trump yönetimi Ukrayna'dan, Rusya'ya karşı savaşında geçmiş ve gelecekteki askeri ve mali desteği karşılığında bir anlaşma talep ediyor. Bu anlaşma kapsamında savaştan zarar gören ülkenin; kritik mineraller, petrol ve doğalgaz gelirlerinin neredeyse yarısını ve ortak bir yatırım fonu aracılığıyla limanlar gibi kilit altyapıdaki hisseleri ABD'ye vermesi öngörülüyor.

Amerikan şirketleri madenler için gözlerini Pakistan'a çevirdi. Pakistan hükümetinden yapılan açıklamada bu ilginin, ABD Dışişleri Bakanlığı Güney ve Orta Asya İşleri Bürosu üst düzey yetkilisi Eric Meyer tarafından İslamabad'da düzenlenen bir toplantıda Başbakan Şehbaz Şerif'e iletildiği belirtildi.

Bu gelişme Pakistan'ın, ülkenin madencilik sektörüne yabancı yatırım çekmeyi amaçlayan uluslararası zirvesi Mineral Yatırım Forumu'na ev sahipliği yapmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Zirveye Kanada merkezli Barrick Gold gibi uluslararası şirketlerin yanı sıra Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Çin, Türkiye, Azerbaycan ve ABD'den Meyer gibi hükümet yetkilileri de katıldı.

Görsel kaldırıldı.
Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinin Khairabad bölgesindeki Kabil Nehri'nde bir maden arayıcısı altın arıyor (AFP)

Meyer'ın "Pakistan'ın maden sektörünün potansiyelini takdir ettiği" belirtilen açıklamada, Amerikan şirketlerinin yatırım fırsatlarını keşfetmeye istekli olduğu da eklendi.

Meyer, Washington'ın ticaret, yatırım ve terörle mücadele alanlarında iki taraflı işbirliğini genişletme arzusunu bir kez daha teyit etti.

Şerif, Pakistan'ın trilyonlarca dolar değerinde maden rezervine sahip olduğunu ve borç içindeki ülkenin mevcut mali bataktan çıkmasına ve borç yükünden kurtulmasına katkı sağlayabilecek yabancı yatırımlara "muazzam fırsatlar" sunduğunu söyledi.

Başbakan ayrıca İslamabad'ın, Donald Trump yönetimiyle bağlarını güçlendirme arzusunu da dile getirdi.

Ancak Pakistan'ın ham maden ihracatına izin vermeyeceğini net bir şekilde belirtti. Yabancı şirketlerin çıkarılan maddeleri ülkede işlemesini ve bitmiş ürünleri ihraç etmesini beklediklerini söyledi.

Şerif yönetimi çarşamba günü daha sonra yapılan bir açıklamada ABD Başkanı'nın yeni uygulamaya koyduğu gümrük vergileriyle ilgili Trump yönetimiyle müzakere etmek ve ikili ticareti geliştirmenin yollarını görüşmek üzere bir heyet göndereceğini duyurdu.

Pakistan'ın başlıca bakır ve altın yatakları, etnik temelli bir silahlı isyanla son yıllarda şiddetin tırmandırdığı huzursuz Belucistan eyaletinde bulunuyor.

Independent Türkçe