Sudan'da doğrudan müzakereler başladı

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk
TT

Sudan'da doğrudan müzakereler başladı

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk
Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk

Sudan'da 17 Ekim tarihinde Geçiş Hükümeti heyeti ve Devrimci Cephe’nin silahlı hareketleri arasında doğrudan bir müzakere turu başladı. Cuba’daki müzakerelerle eş zamanlı olarak Arabuluculuk Konseyi, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi- Kuzey Örgütü’nün (SPLM-N) bugün (18 Ekim) müzakere masasına döndüğünü açıkladı.
Sudanlı taraflar ilk oturumda Güney Sudan Hükümeti’nin aracılık ettiği barış sürecinin geleceğini tanımlayan bir yol haritası ve müzakere gündeminin yanı sıra geçen ay Cuba’da imzalanan İlkeler Bildirgesi’ni incelemek ve değerlendirmek için ortak bir komite kurma hususunda uzlaşı sağladı.
Arabuluculuk Konseyi Başkanı ve Güney Sudan Devlet Başkanı Danışmanı Tut Gulwak, Cuba’da gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Sudan Hükümeti heyeti ve Devrimci Cephe arasında doğrudan bir diyalog oturumu gerçekleştirdik. Cuba Bildirgesi'ni gözden geçirmek ve değerlendirmek, barış ve müzakere süreci için bir yol haritası geliştirmek üzere ortak bir komite oluşturulmasına karar verildi.”
Devrimci Cephe Koalisyonu Başkanı Hadi İdris, ilk doğrudan müzakere oturumlarının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Koalisyon ve Sudan hükümetine mensup heyetleri bir araya getiren oturumun güven inşa etmeyi hedeflediğini, Devrimci Konseyi’n barışa ve çerçeve belgeye olan bağlılığını yinelediğini belirterek Cuba’nın müzakere bölgesi olarak desteklendiğine dikkat çekti.
İdris açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Barışa ve Cuba Bildirgesi’ne olan bağlılığımızı yineledik. Sudan hükümeti heyeti ile olan müzakerelerin ilk oturumu, güven inşa etmek ve müzakerelere zemin hazırlamak üzere İlkeler Bildirgesi’ni gözden geçirmek üzere düzenlendi. Barış görüşmeleri rotasını belirlemek için yol haritası oluşturacağız.”
Aynı şekilde Sudan Egemenlik Konseyi üyesi ve hükümet heyeti sözcüsü Muhammed el-Teayişi de gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin barış yolunda ilerleme kaydedilmesi konusundaki kararlılığını yinelediğini aktarddı.
Teayişi konuya dair şunları söyledi;
“Bu toplantı, hükümet ve Devrimci Cephe heyetleri arasında gerçekleşen ilk doğrudan görüşmedir. Cuba Bildirgesi’ni gözden geçirmek, gündemi belirlemek, müzakere için bir yol haritası oluşturmak ve iki tarafın da kısa süre içerisinde atılım yapmasını sağlayacak tartışma konularını belirlemek için ortak bir komitenin kurulmasıyla sona erdi.”
Güney Sudan Devlet Başkanı Danışmanı Tut Gulwak, 17 Ekim’de Cuba’da düzenlediği basın toplantısında, Abdulaziz Adem el-Hulu liderliğindeki SPLM-N hareketinin müzakerelere geri dönmeye karar verdiğini söyledi. İki taraf arasında anlaşmazlıkların olduğuna dikkati çeken Gulwak, Sudan’daki tüm taraflar arasında sağlanan barış sürecinin ülkede kapsamlı bir barışın sağlanması yönünde olumlu adımlara tanık olduğunu vurguladı.
Gulvak ayrıca geçici hükümet ve Halk Hareketi heyetleri arasındaki ilk müzakere oturumunun bu sabah başladığını duyurdu.
Aynı şekilde Halk Hareketi Genel Sekreteri de hareketin herhangi bir vakitte geçiş hükümeti ile müzakere etme niyetinde olduğunu belirterek Egemenlik Konseyi tarafından atılan olumlu adımlara övgüde bulundu. 
Hükümete bağlı müzakere heyeti, Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu tarafından yönetiliyor. Heyette Sudan Askeri Konsey Sözcüsü Şemseddin Kabaşi, Askeri Geçiş Konseyi üyeleri Yasir el-Ata, Muhammed Hasan et-Teayişi ve Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed el-Fekki Süleyman da yer alıyor. Devrimci Cephe heyetinin başkanlığını ise Hadi İdris üstlenirken heyette Yasir Arman ve hareketten birçok yetkili de bulunuyor.
Başbakan Abdullah Hamduk sürece ilişkin olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan bir mektup aldı. Mektupta, İngiltere’nin Sudan’a demokratik dönüşüm sağlama yolunda destek verdiği ifade edildi.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).