Hariri'den protestoculara 'yolları açın' çağrısı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri (Reuters)
Lübnan Başbakanı Saad Hariri (Reuters)
TT

Hariri'den protestoculara 'yolları açın' çağrısı

Lübnan Başbakanı Saad Hariri (Reuters)
Lübnan Başbakanı Saad Hariri (Reuters)

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, protestoculara kapattıkları yolları açmaları ve güvenliği sağlamaları yönünde çağrıda bulundu.
Lübnan resmi haber ajansı NNA’nın haberine göre Hariri, protestocular tarafından kapatılan yolların açılması ve tüm bölgeler arasında geçiş sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
Hariri’nin açıklaması, Lübnan ordusunun göstericilere korunma güvencesi vermesinin ardından geldi.
Lübnan ordusunun resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, kapalı yolları açma girişimlerinin, vatandaşların tıbbi, gıda, yakıt ve diğer malzemeler gibi temel gereksinimlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçladığı belirtildi.
Söz konusu açıklamada, “Ordu, haklı yaşam taleplerinizde sizin yanınızda duruyor, ancak ifade özgürlüğü ve barışçıl gösterilerin, yolları kapatmak, vatandaşları kısıtlamak ve halkı isyan ettirmek için kullanılmasını engelleme konusunda kararlı. Son birkaç gün içinde vatandaşlar arasında çatışmayı önlemek için ilgili tüm taraflarla iletişim kurmak için her türlü çaba yürütüldü” denildi.
Hükümetin, daha önce benzeri görülmemiş ekonomik reform paketini dün onaylamasına rağmen protestocular şehir merkezlerine akın etmeye devam ediyor.
Lübnan Maruni Patriği’nden destek
Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai, ülkedeki barışçıl protestolara destek vererek, yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulundu.
Lübnan medyasına göre Maruni Hristiyanların dini lideri er-Rai, Katolik patrik ve piskoposlarla yaptığı olağanüstü toplantının başında, insanların devlet ya da siyasilere güvenmemesi nedeniyle üzgün olduğunu dile getirerek, “Kiliseye inanıyorlar. Onları hayal kırıklığına uğratamayız. Bugün onlara hitap etmek için buluştuk. Birlikte fikirleri inceleyeceğiz “dedi.
Maruni Patriği, reform paketinin iyi bir ilk adım olduğunu ancak yeni bir hükümete ihtiyaç olduğunu düşündüğünü de belirtti.
Er-Rai, toplantının ardından basına yaptığı açıklamada ise “Lübnan'da 17 Ekim'den beri yaşananlar, istisnai kararlar almayı gerektiren tarihi bir halk ayaklanmasıdır” dedi.
Maruni Patriği, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a halkın talepleri doğrultusunda kararlar almak üzere siyasi liderlerle acil istişarelere başlaması yönünde davette bulunarak, ülkenin bu krizden çıkması için ‘ciddi ve cesur’ adımlar atılması için çağrı yaptı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.