Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi
TT

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, ülkesinin Afrika Sahel bölgesindeki Fransız askeri varlığını desteklediğini belirterek Söz konusu varlığın Sahel ülkelerine terörle mücadelede destek çıktığına vurguladı. Açıklama, Fransız ordusunun Nijer, Mali ve Burkina Faso sınır üçgeninde 25 teröristi ortadan kaldırdığını duyurmasının öncesinde geldi.
Radio France Internationale (RFI) ve France 24’e açıklama yapan Issoufou, “Barkhane Operasyonu çerçevesinde Fransa’ya ve daha çok müttefike ihtiyacımız olacak” dedi. Barkhane Pperasyonu, Fransa tarafından 2014'te beş Sahel ülkesi, Moritanya, Mali, Nijer, Çad ve Burkina Faso’da terle mücadele için başlatılmıştı.
Issoufou’nun açıklamaları, Fransız askeri varlığına karşı bazı Sahel ülkelerinde düzenlenen öfkeli halk protestolarının ardından geldi. Nijer Devlet Başkanı’nın söz konusu protestolara yanıtı şöyle oldu;
“Sahel'deki Fransız ya da diğer müttefiklerin varlığını eleştirenler, 2013’teki Fransız Serval Harekâtı olmasaydı Mali’nin bugün teröristlerin elinde olacağı gerçeğini unutuyorlar. Hatta belki Nijer de aynı duruma düşecekti. Barkhane Operasyonu’nun durdurulduğunu düşünelim. Bu bizim mücadelemizi zayıflatır. Peki, bu kimin lehine olur? Elbette teröristlerin.”
Beş Sahel ülkesi liderlerinin ocak ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Sahel'deki Fransız askeri varlığının geleceğini tartışacakları bir zirve gerçekleştirmesi bekleniyor.
Fransız ordusu, Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki hassas sınır üçgeninde, özellikle de geniş "Liptako-Gourma" bölgesinde 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Fransız askeri sözcüsü Albay Frederic Barbry konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 14-15 Aralık gecesi Mali’nin doğusundaki Menaka bölgesinde helikopterle düzenlenen bir operasyonda DEAŞ’a bağlı 10 unsurun etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Fransız kuvvetleri 19 Aralık’ta da Burkina Faso’da büyük bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığı düşünülen bir grup motosikletliyi takibe aldı. Barbry, “Mirage savaş uçakları, söz konusu konuma dört bomba atarak 15 teröristi etkisiz hale getirdi” dedi.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransa ordusunun Sahel bölgesinde terörizmle mücadelede silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullanacağını duyurdu. Parly, bu kararın Nijer'in başkenti Niamey'deki bir hava üssünde SİHA kullanımı denemesinde başarılı olunmasının ardından alındığını belirtti.
DEAŞ, 10 Aralık’ta Nijerin batısındaki Mali sınırı yakınlarındaki askeri bir üsse saldırmış, 71 asker ölmüştü.
Söz konusu askeri operasyonlar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Sahel ziyareti öncesinde gerçekleşmişti. Macron, Fildişi Sahili’ne yapacağı resmi ziyaretin ardından yarın Nijer’in başkenti Niamey’e de kısa bir ziyaret düzenleyecek.
Yeterli güvenlik önlemlerinden yoksun olan geniş Sahel bölgesi, Sahra Çölü DEAŞ’ı, İslami Mağrip El Kaidesi (AQIM) gibi çeşitli terör örgütlerinden muzdarip.
Uluslararası güçler, söz konusu bölgeye konuşlanmış durumda. Bölgede Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSMA) bağlı 13 binden fazla BM askeri, 920 polis ve Fransa’nın da 4 bin 500 askeri bulunuyor. Beş Sahel ülkesine ait askeri güç ise eğitim, finansman ve donanım eksikliğinden sıkıntı çekiyor.



Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyor

Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
TT

Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyor

Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)

Beyaz Saray dün, ABD başkanının günlerdir sağ elinde taşıdığı bandajı, yaptığı sayısız tokalaşmaya işaret ederek bir kez daha haklı çıkarmaya çalıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt dün, "Bununla ilgili size zaten bir açıklama yaptık" dedi. Leavitt'in açıklaması, son zamanlarda ortaya çıkan bandajlarla ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. "Başkan sürekli insanlarla el sıkışıyor," diyen Leavitt, birkaç ay önce başkan şişmiş sağ eliyle görüldüğünde yapılan açıklamayı yineledi.

Leavitt ayrıca, "Kalp damar hastalığına karşı önleyici tedavi olarak her gün aspirin de alıyor" diyerek, "bu da gördüğünüz morluklara katkıda bulunmuş olabilir." Beyaz Saray, örneğin pazar günü Washington'daki bir etkinlik sırasında 79 yaşındaki Trump'ın taktığı bandajlar görülmeden önce de bu açıklamayı yapmıştı.

ABD'nin en yaşlı seçilmiş başkanı olan Trump için sağlık hassas bir konu. Demokrat selefi Joe Biden'ı bunama hastalığından muzdarip olmakla ve bu nedenle yönetmeye uygun olmamakla suçladı.

Trump, salı akşamı Truth Social’deki hesabından yaptığı öfkeli paylaşımda, sağlığıyla ilgili medya haberlerini "kışkırtıcı ve muhtemelen vatana ihanet" olarak nitelendirdi.

Trump'ın sağlığı, bir dizi etkinlikte uyanık kalmakta zorlandığı görülmesinin yanı sıra, ekim ayında ek tıbbi testlerin bir parçası olarak MR çektirmesiyle de mercek altına alındı.


Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyor

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
TT

Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyor

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)

Tokyo bugün yaptığı açıklamada, Japonya Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi ve Amerikalı mevkidaşı Pete Higseth'in bölgedeki güvenlik konusunu görüşmek üzere yaptıkları telefon görüşmesinde, Çin'in son eylemlerinin "bölgesel barışın sağlanmasına yardımcı olmadığı" konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.

Japonya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, iki bakanın "6 Aralık'ta Çin askeri savaş uçakları tarafından Japonya Öz Savunma Kuvvetleri uçaklarının hedef alındığı radar kilitleme olayı da dahil olmak üzere, Hint-Pasifik bölgesindeki kötüleşen ciddi güvenlik durumu hakkında samimi görüş alışverişinde bulunduğunu" belirtti.

Açıklamada, Başbakan Sanae Takaichi'nin geçen ay Tayvan hakkındaki açıklamalarının ardından Japonya ve Çin arasında yaşanan anlaşmazlık ortamında, iki bakanın "Çin'in eylemlerinin bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmadığı gerekçesiyle, bölgesel gerilimleri tırmandırabilecek her türlü eylemden ciddi endişe duyduklarını" ifade ettikleri belirtildi.


İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
TT

İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.

Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.

dfrtg
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)

Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.

Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.

Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.

Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

jbhj
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.

Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.

10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.

Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.