Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi
TT

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer lideri Issoufou, ülkesinin Sahel'deki Fransız askeri varlığına bağlılığını yineledi

Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou, ülkesinin Afrika Sahel bölgesindeki Fransız askeri varlığını desteklediğini belirterek Söz konusu varlığın Sahel ülkelerine terörle mücadelede destek çıktığına vurguladı. Açıklama, Fransız ordusunun Nijer, Mali ve Burkina Faso sınır üçgeninde 25 teröristi ortadan kaldırdığını duyurmasının öncesinde geldi.
Radio France Internationale (RFI) ve France 24’e açıklama yapan Issoufou, “Barkhane Operasyonu çerçevesinde Fransa’ya ve daha çok müttefike ihtiyacımız olacak” dedi. Barkhane Pperasyonu, Fransa tarafından 2014'te beş Sahel ülkesi, Moritanya, Mali, Nijer, Çad ve Burkina Faso’da terle mücadele için başlatılmıştı.
Issoufou’nun açıklamaları, Fransız askeri varlığına karşı bazı Sahel ülkelerinde düzenlenen öfkeli halk protestolarının ardından geldi. Nijer Devlet Başkanı’nın söz konusu protestolara yanıtı şöyle oldu;
“Sahel'deki Fransız ya da diğer müttefiklerin varlığını eleştirenler, 2013’teki Fransız Serval Harekâtı olmasaydı Mali’nin bugün teröristlerin elinde olacağı gerçeğini unutuyorlar. Hatta belki Nijer de aynı duruma düşecekti. Barkhane Operasyonu’nun durdurulduğunu düşünelim. Bu bizim mücadelemizi zayıflatır. Peki, bu kimin lehine olur? Elbette teröristlerin.”
Beş Sahel ülkesi liderlerinin ocak ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Sahel'deki Fransız askeri varlığının geleceğini tartışacakları bir zirve gerçekleştirmesi bekleniyor.
Fransız ordusu, Nijer, Mali ve Burkina Faso arasındaki hassas sınır üçgeninde, özellikle de geniş "Liptako-Gourma" bölgesinde 25 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
Fransız askeri sözcüsü Albay Frederic Barbry konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 14-15 Aralık gecesi Mali’nin doğusundaki Menaka bölgesinde helikopterle düzenlenen bir operasyonda DEAŞ’a bağlı 10 unsurun etkisiz hale getirildiğini bildirdi.
Fransız kuvvetleri 19 Aralık’ta da Burkina Faso’da büyük bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığı düşünülen bir grup motosikletliyi takibe aldı. Barbry, “Mirage savaş uçakları, söz konusu konuma dört bomba atarak 15 teröristi etkisiz hale getirdi” dedi.
Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Fransa ordusunun Sahel bölgesinde terörizmle mücadelede silahlı insansız hava aracı (SİHA) kullanacağını duyurdu. Parly, bu kararın Nijer'in başkenti Niamey'deki bir hava üssünde SİHA kullanımı denemesinde başarılı olunmasının ardından alındığını belirtti.
DEAŞ, 10 Aralık’ta Nijerin batısındaki Mali sınırı yakınlarındaki askeri bir üsse saldırmış, 71 asker ölmüştü.
Söz konusu askeri operasyonlar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Sahel ziyareti öncesinde gerçekleşmişti. Macron, Fildişi Sahili’ne yapacağı resmi ziyaretin ardından yarın Nijer’in başkenti Niamey’e de kısa bir ziyaret düzenleyecek.
Yeterli güvenlik önlemlerinden yoksun olan geniş Sahel bölgesi, Sahra Çölü DEAŞ’ı, İslami Mağrip El Kaidesi (AQIM) gibi çeşitli terör örgütlerinden muzdarip.
Uluslararası güçler, söz konusu bölgeye konuşlanmış durumda. Bölgede Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu’na (MINUSMA) bağlı 13 binden fazla BM askeri, 920 polis ve Fransa’nın da 4 bin 500 askeri bulunuyor. Beş Sahel ülkesine ait askeri güç ise eğitim, finansman ve donanım eksikliğinden sıkıntı çekiyor.



"Amerikan paralı askerleri, yardım kuyruğundaki Filistinlileri katlediyor"

GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinli yardım bölgelerinde öldürüldü (AFP)
GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinli yardım bölgelerinde öldürüldü (AFP)
TT

"Amerikan paralı askerleri, yardım kuyruğundaki Filistinlileri katlediyor"

GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinli yardım bölgelerinde öldürüldü (AFP)
GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinli yardım bölgelerinde öldürüldü (AFP)

ABD'li güvenlik şirketlerine bağlı paralı askerlerin Gazze'de yardım almaya çalışan Filistinlileri öldürdüğü iddiaları gündemden düşmüyor.

ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) erzak dağıtım bölgelerinde görev yapan eski güvenlik görevlilerinden biri, paralı askerlerin savunmasız sivillere ateş açtığını savunuyor.

Kimliğinin gizli kalması koşuluyla BBC'ye konuşan görgü tanığı, paralı askerlerin hiçbir tehdit oluşturmayan aç Filistinlilere makineli tüfeklerle saldırdığını ileri sürüyor.

Kaynak, bir paralı askerin, erzak dağıtım noktasından yavaş ayrıldıkları gerekçesiyle kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan bir gruba makineli tüfekle ateş açtığını iddia ediyor.

GHF'nin yardım bölgelerinde görev yapmış paralı asker, şahit olduğu bir diğer olayı da şöyle anlatıyor:

Paralı askerler kalabalığa 15 ila 20 el ateş açtı. Filistinli bir adam yere düştü, hareketsiz kaldı. Orada duran diğer paralı asker de 'Vay canına, sanırım bir tane vurdun' dedi. Sonra da gülüştüler.

Kaynak, olayın GHF'ye raporlandığını fakat yöneticilerin Filistinli adamın "yorgun düşüp bayılmış ya da ayağı takılmış" olabileceğini savunduğunu iddia ediyor.

Ayrıca paralı askerlere standart operasyon prosedürleri verilmediğini ve bir ekip liderinin kendilerine "Tehdit altında hissederseniz öldürmek için ateş edin" dediğini savunuyor. Kaynak, GHF'nin kültürünü şöyle özetliyor:

Gazze'ye gidiyoruz, o yüzden kural yok. Ne istiyorsanız onu yapın.

Diğer yandan ABD-İsrail destekli yardım kuruluşu, bir dönem kendileriyle çalışmış bu kişinin iddialarının gerçeği yansıtmadığını iddia ediyor.

Amerikan haber ajansı Associated Press de dünkü haberinde, ABD'li paralı askerlerin gerçek mermi kullandığını ve Filistinlileri öldürdüğünü yazmıştı. GHF bu haberi de yalanlamıştı.

Bunlara ek olarak eski Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Amerikan paralı askerlerinin bir ayda 550 Gazzeliyi öldürdüğünü savunmuştu.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Öte yandan İsrail-Hamas arasında ateşkes görüşmeleri de hızlandırıldı. Suudi Arabistan merkezli medya kuruluşu Şark News'ün aktardığına göre Hamas, silah bırakma meselesinde "esnek" davranabilir.

Filistinli örgütün, Katar ve Mısır aracılığıyla silah kaçakçılığına son vermeyi, Gazze Şeridi'ndeki silah üretim faaliyetlerini durdurmayı ve mevcut silah stoklarını başka bir yerde depolanması için teslim edebileceği savunuluyor. Hamas'ın İsrail ve ABD'nin 60 günlük ateşkes teklifine henüz yanıt vermediği aktarılıyor.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, AP