Irak’ta ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
TT

Irak’ta ilk koronavirüs vakası tespit edildi

Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)
Bir sağlık görevlisi Basra'da Iraklı bir kadının ateşini ölçüyor (AP)

Iraklı yetkililer, Bağdat'ın güneyindeki Necef şehrinde İran ile sınırları kapatma kararından önce ülkeye giriş yapan bir İranlıda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tespit edildiğini açıkladı.
Necef İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, birkaç gün önce Irak'a giriş yapan bir İranlıda koronavirüs tespit edildiği ve söz konusu kişinin karantinaya alındığı bildirildi.
Söz konusu açıklamada, öğrenci olan İranlının, Irak Kriz Masası'nın İranlılara getirdiği giriş yasağı kararından önce ülkeye geldiği ifade edildi.
Irak Sağlık Bakanlığı ise uluslararası sağlık yönetmeliklerine göre salgınla başa çıkmak için gerekli tüm önlemlerin alındığını bildirdi.
Irak, İran’ın Kum şehrinde koronavirüs nedeniyle ölümlerin görülmesinin ardından geçtiğimiz Perşembe günü İran ile sınırların kapatılması kararı aldı.
Irak Havayolları, bir sonraki duyuruya kadar İran'a uçuşları askıya alırken, İran uçaklarının Bağdat Havaalanı’na inişlerinin engellenip engellenmeyeceği henüz belli değil.
Irak İçişleri Bakanlığı, Irak'a giriş yapmak isteyen İran vatandaşlarına yeni bir duyuruya kadar vize verilmeyeceğini açıkladı.
Iraklı aktivistler Twitter üzerinden ‘sınırları kapayın’ etiketi ile yetkililere çağrıda bulundu.
Her yıl milyonlarca İranlı, ülke için dini turizm alanında büyük bir gelir sağlayan Irak'taki Şiilerin kutsal yerlerini ziyaret ediyor.
Iraklı yetkililer, bu ay başında salgın korkusuyla Çinli işçilerin petrol şirketlerine girmesini de engellemişti.

İran’da korona virüsü vakası 64’e yükseldi
İran Sağlık Bakanlığı, ülkedeki kesinleşmiş korona virüsü vakasının 64’e yükseldiğini bildirdi.
İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, korona virüsünden ölen ve onaylanmış vakalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cihanpur, “Bugün öğleden sonra verilen rakamlara göre 8’i Kum şehri, 1’i Hamedan, 3’ü Tahran, 2’si Merkezi, 2’si İsfahan ve diğer 2’si ise Gilan’da olmak üzere toplam 18 yeni korona virüs vakası tespit edilmiş ve bunlardan 4’ü hayatını kaybetmiştir” dedi.
Cihanpur, ”Rakamlara göre toplam ölü sayısı 12, onaylanmış vaka sayısı ise 64’e yükselmiştir” şeklinde konuştu.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.