Irak’ta hükümeti kurma görevi verilen Kazimi, meclisten güvenoyu alması halinde öncelik vereceği meseleleri anlattı.
Kazimi, aralarında Şarku’l Avsat muhabirinin de bulunduğu bir dizi basın mensubu ve yazarlarla dün bir araya geldi. Yeni hükümet kabinesinde yer vereceği isimlerin şu an hazır olduğunu, bu isimlerin en kısa sürede meclisten güvenoyu alabilmesi ve aciliyet oluşturan öncelikleri hayata geçirebilmek için siyasi gruplarla müzakerelere devam ettiğini belirtti. Kazimi, siyasi gruplara, mevcut krizi atlatmak için işbirliği yapma çağrısında bulundu.
Kazimi, “Hükümetimin sınırlı bir hedefi var; erken seçimlere hazırlık. Bunun yanı sıra iki ay öncesine kadar beklenmeyen ve artık bütün dünya halkları için tehdit oluşturan koronavirüs ile petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle yaşanan ekonomik kriz gibi sorunlara kararlılıkla karşı koymak da hükümetin hedefleri arasında yer alıyor. Bu krizi aşmak için güçlü ve kararlı tedbirler almamız gerekiyor” diye konuştu.
Irak’ta halihazırda oluşan sorun ve krizlerin 2003 sonrasında siyasi sürecin yanlış temeller üzerine inşa edilmesinden kaynaklandığını belirten Kazimi, “Amerikan işgali, sağlıklı bir yeniden kuruluş süreci ortaya koymaksızın Irak Devleti’nin yapısını imha etmede başarılı oldu” dedi.
Kazimi, ‘geçici’ sıfatı taşıyan bir hükümetin başkanlığında bu krizlerin çözümünde kendisinden neler beklenebileceği sorusuna, “Ben, herkesin de bildiği gibi, seçim sandığından çıkan ve seçilerek bu göreve gelen biri değilim. Bilakis bu sorumluluk siyasi gruplar tarafından bana tevdi edildi. Bu da maruz kalabileceğim tehdit ve sorunlar karşısında sorumluluğumuzu artıran bir durum. Ayrıca şunu söyleyebilirim, ben kriz başbakanıyım. Ne bende ne de bir başkasında, karşı karşıya olduğumuz ve çözümü hususunda herkesin çabalarına ihtiyaç olan sorunlara karşı sihirli bir değnek var” diye yanıt verdi.
ABD ile İran’ın konumu ve Irak toprakları üzerinde tasfiye hesaplarının yapılmasına da değinen Kazimi, sözlerine şöyle devam etti;
“ABD’nin Irak’taki varlığının yapısı konusunda Washington ile ciddi diyaloglar yürüteceğiz. Bundan da önemlisi, üstesinden gelmemiz gereken konu, Irak’ın tasfiye hesaplarının yapıldığı bir alan olmamasıdır. Daha sonra ortak çıkarlar temelinde ciddi bir şekilde Arap ve İslam çevrelerine açılım yapmak için çalışacağımı vurgulamak isterim. Bu konuda ciddi bir çalışma bizi bekliyor. Özellikle de ekonomi ve yatırımlar için uygun ortamın oluşturulması konusunda. Milli gelirin tek kaynağı olan petrole yaslanmaya devam edemeyiz.”
Irak’ın geçtiğimiz yıllarda bütün alanlara hâkim olan ciddi diyalog kültürünü kaybettiğini belirten Kazimi, ülke içinde milli bir diyaloğun başlatılmasının büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, devlet kurumlarının sağlıklı bir milli vizyon üzerine inşa edilebileceğini söyledi. Kazimi, etnik ve mezhep aidiyetlerinin üstünde kapsamlı bir milli diyalogdan başka seçenekleri olmadığını vurguladı.
Kazimi, silahların devlet elinde toplanmasıyla ilgili şunları kaydetti;
“Silahların devlet elinde toplanması meselesi, gerçekçi bir çözüm isteyen ve baskı oluşturan önceliklerin arasına girdi. Hem bireylerin hem aşiretlerin hem de silahlı grupların elindeki silahlar olsun, bu konunun üzerinde daha sonra sağlıklı ve doğru bir yöntemle çalışacağız. Silahlı gruplar, ellerindeki silahlar ile ülkedeki yabancı askeri güçler arasında bir irtibat kuruyor. Bu da aynı şekilde ciddi bir diyalog yürüteceğimiz konular arasında yer alıyor. Herhangi bir gerekçesi olmadığı halde ülkede bulunan her türlü yabancı varlığı tüm tezahürleriyle ortadan kaldırma noktasında ciddiyiz.”
Kazimi, hükümetinde yer vereceği isimleri hangi kriterlere göre belirlediği sorusuna, “Bu hususta koyduğum en önemli kriter, dürüstlük ve liyakattir. Bu iki kriter artık tüketilmiş olsa da bütün siyasi gruplarla yürüttüğümüz müzakerelerde bunları esas alacağız” diye cevap verdi.
Irak’ta daha önce Muhammed Tevfik Allavi ve Eski Necef Valisi Ahmed ez-Zurfi’nin hükümet kurma görevinden çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 9 Nisan’da hükümet kurma yetkisini Ulusal İstihbarat Daire Başkanı Mustafa el-Kazimi’ye vermişti.
Irak’ta hükümet kurma yetkisi verilen Kazimi: Kabinede yer alacak isimler hazır, siyasi gruplarla müzakere halindeyim

Mustafa el-Kazimi
Irak’ta hükümet kurma yetkisi verilen Kazimi: Kabinede yer alacak isimler hazır, siyasi gruplarla müzakere halindeyim

Mustafa el-Kazimi
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة