ABD’de iflas başvurusu yapan şirketlerin hisseleri neden yüzde 70’ten fazla arttı?

 Reuters
Reuters
TT

ABD’de iflas başvurusu yapan şirketlerin hisseleri neden yüzde 70’ten fazla arttı?

 Reuters
Reuters

Hidrokarbon arama şirketleri Chesapeake ve Whiting Petroleum,  Teksas merkezli perakendecilik şirketi Pier 1, giyimden kozmetiğe çok geniş bir ürün yelpazesine sahip J.C. Penney ve dünyanın en büyük araç kiralama şirketi Hertz’in ortak bir özelliği var. 
Beş şirket de koronavirüs salgını nedeniyle iflas başvurusunda bulundu ve beşinin da hisseleri haftaya en az yüzde 70 yükselişle başladı. 
Örneğin bir hafta önce 0,80 dolar seviyelerini dâhi gören Hertz hissesi salı günü 5,50 dolara kadar yükseldi. 
Normalleşmenin sınırlı da olsa başlaması, ekonomik toparlanma sinyalleriyle martta dip seviyesini gören S&P 500 endeksinin yüzde 47 oranında yükselmesinin de bu hisse değeri artışında payı var. 
Peki iflastan önceki son çıkışta olan bu şirketlere bu ilgi niye? 
Ekonomik koşulların iyileşme sinyali göstermesi bazı yatırımcılar için bu şirketlerin iflas başvurusu bulunduğu durumdan daha iyi gideceklerinin de bir göstergesi. Ancak bazı yatırımcılara göre ise kumardan farksız. 
CNBC analistlerinden Jim Cramer, “Hızlı para kazanmak isteyen herkes bu hisseleri alıyor çünkü ileride daha yüksek teklif verecek birinin olacağına inanıyorlar. Bunun uzun dönemli bir strateji mi yoksa yalnızca zar atmak mı olduğunu bilmiyorum” dedi. 
Yatırım danışmanlığı firması BTIG’nin stratejistlerinden Julian Emanuel’e göre mevcut durum, 2000’lerin başındaki teknoloji balonundan önceki “çoşku”ya çok benziyor. 
“Asla göremeyeceğimizi sandığımız şeyi gördük. İflasa girmiş şirketlerden 100 milyarlarca hisse satın alındı. Yüzde 100 ila 300 artışlar yaşandı” diyen Emanuel, bunun spekülatif bir yaklaşım olduğunu, benzerinin 1999 sonu ve 2020’nin başında da görüldüğünü aktardı. 
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Bleakley Advisory Group’un Yatırım Müdürü Peter Boockvar ise “Las Vegas’ın yeniden açılması harika. Ancak borsa varken Vegas’a kimin ihtiyacı var” diye konuştu. 
Marttan bu yana inanılmaz bir yükseliş olduğunu, borsanın bazı kısımlarının ise “köpürmeye” başladığını söyleyen Boockvar, “Bu seviyede spekülasyon, perakende yatırımcılarının faaliyetlerindeki artışla da çakıştı” dedi. 



ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
TT

ABD'de tarım krizi: İşçilerin yüzde 70'i gitti

On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)
On milyarlarca dolarlık meyve ve sebze, Kaliforniya'daki göçmenler tarafından elle toplanıyor (Reuters)

ABD'de Donald Trump yönetiminin göçmenlere yönelik sınır dışı ve gözaltı uygulamalarını artırması bir yandan protesto gösterilerine yol açarken diğer yandan da ekonomiyi olumsuz etkiliyor. 

Reuters, Kaliforniya tarlalarındaki mahsulün toplanmadan kaldığını bildiriyor. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansına konuşan çiftçi Lisa Tate, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) düzenlediği baskınların etkilerinin sahada hissedildiğini vurguluyor. 

6 nesildir bu işi yaptıklarını belirterek şöyle diyor:

Tarlalarda çalışan işçilerin yaklaşık yüzde 70'i gitti. Eğer işgücünüzün yüzde 70'i yok olduysa mahsulün de yüzde 70'i toplanmaz ve bir günde çürüyüp gidebilir. Amerikalıların çoğu bu işi yapmak istemiyor. Buradaki çoğu çiftçi zar zor geçiniyor. Bunun bardağı taşıran son damla olmasından, pek çok kişinin batmasından korkuyorum.

Adını vermek istemeyen Meksikalı bir tarımcı geçen hafta çilek ektiklerini anlatırken eskiden 300 kişiyle bu işi yaptıklarını ancak bu sene işçi sayısında 80'de kaldıklarını aktardı. 

Bir başkası da önceden tarlada 80 kişiyle çalıştıklarını ama artık sayının 17'ye kadar indiğini vurguladı. 

csdfgthy
Endişeli tarım işçileri, marketlere ABD pasaportuna sahip olan çocukları gönderdiğini söylüyor (Reuters)

İşçiler tarlalarda yakalanırlarsa ailelerini bir daha görememekten korkuyor. Bir tanesi durumlarını şöyle anlattı:

Sabah korkarak uyanıyoruz. Güneş bizi endişelendiriyor, sıcak bizi endişelendiriyor ve artık daha da büyük bir sorunumuz var: Pek çok kişi eve dönemiyor. Sokakta herhangi bir belaya karışmak istemiyorum. Hangi sebeple olursa olsun gözaltına alınanlar sınır dışı ediliyor.

Kongre Bütçe Ofisi'nin eski direktörlerinden Douglas Holtz-Eakin, tarım çalışanlarının yaklaşık yüzde 80'inin ABD dışında doğduğunun, bunların da yarısının kaçak olarak ülkede yaşadığının tahmin edildiğini bildirdi.

Cumhuriyetçi ekonomist, kaçak işçilerin kaybının fiyatları yükselteceğine işaret etti. 

ABD'de sebze hasadının üçte birinden fazlası, meyve ve kabuklu yemiş üretimininse dörtte üçünden fazlası Kaliforniya'da yapılıyor. Eyaletin 2023'te tarımdan elde ettiği gelir 60 milyar doları aştı.

Merkez sol eğilimli Brookings Enstitüsü'nden Wendy Edelberg ve Tara Watson'la muhafazakar Amerika Girişim Enstitüsü'nden (American Enterprise Institute/AEI) Stan Veuger, bir makale hazırlayarak en az 50 yıldır ilk kez görülebilecek bir değişime işaret etmişti: Bu yıl ABD'ye giden göçmen sayısı, ülkeden ayrılanlardan az olabilir. 

Washington Post'un haberinde, ABD dışında doğmuş işçilerin sayısının marttan beri bir milyondan fazla düştüğü aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post