El-Hol Kampı’ndaki DEAŞ’lı yabancı kadınlar hakkında veri kaydı oluşturuldu

El-Hol Kampı. (Şarku’l Avsat)
El-Hol Kampı. (Şarku’l Avsat)
TT

El-Hol Kampı’ndaki DEAŞ’lı yabancı kadınlar hakkında veri kaydı oluşturuldu

El-Hol Kampı. (Şarku’l Avsat)
El-Hol Kampı. (Şarku’l Avsat)

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve el-Hol Kampı idaresi, kampın göçmen kısmında kalan tüm kadınların ve çocukların verilerini kayıt altına aldı. Ailelerindeki kişi sayısı ve haklarındaki bilgilerin alındığı bu kapsamlı kayıtlar Uluslararası Koalisyon güçlerinin koordinasyonu ve desteğiyle, iç güvenlik birimleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kampta yine yabancılara ait çadırlarda yürütülen güvenlik teftiş kampanyası ile eşzamanlı gerçekleştirildi.
Söz konusu prosedürlerin bölgede ve dünyada güvenlik önlemleri almayı ve terörist eylemleri önlemeyi amaçladığını vurgulayan Özerk Yönetim’in resmi hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“SDG kuvvetleri ve iç güvenlik unsurları, Uluslararası Koalisyon ile ortaklaşa bir şekilde DEAŞ üyelerinin kendilerini göçmen olarak adlandıran eşleri hakkında verileri ve bilgileri kaydetti. Veri toplama işlemi, el-Hol Kampı’ndaki yaşamsal ve insani koşulları iyileştirmek, aynı zamanda kamp sakinlerinin ana vatanlarını bilgilendirmek ve böylece bu ülkelerin gereken desteği vermelerini sağlamak için gerçekleştirildi.”
Kişisel veri toplama sürecinde insan hakları sözleşmeleri ve uluslararası sözleşmelere bağlı kalındığını belirten Özerk Yönetim’in açıklaması şöyle devam etti:
“Kamp dahilinde gerçekleştirilen veri toplama süreci, uluslararası sözleşmelere uygun olarak takip edilen yasalar doğrultusunda yapıldı. Kamptaki farklı milletlerden olanlara yönelik herhangi bir baskıya başvurulmadı.”
DEAŞ mensubu olduğundan şüphelenilen ve Özerk Yönetim’in Kuzeydoğu Suriye'deki hapishanelerinde tutulan savaşçıların eşlerinin ve çocuklarının isimleri ile parmak izleri kaydedildi, fotoğrafları çekildi ve eskiden DEAŞ bölgelerinde bulundukları sırada kullandıkları diğer isimleri alındı. Kamp idaresinden adını vermek istemeyen bir güvenlik kaynağı yürütülen işlemlere dair şunları söyledi:
 “1 sene önce buraya gelen çocuklar büyüdüler. 18 yaşını dolduran erkek çocuklar rehabilitasyon merkezlerine gönderilirken kız çocuklarının da vatanları, yaşları gibi haklarındaki bilgiler kaydedildi.”
Haseke şehrinin yaklaşık 45 kilometre doğusundaki el-Hol Kampı’nın göçmen bölümünde kadınların ve çocukların sesleri sıcak toz girdaplarıyla iç içe geçmiş durumda. Kampın çitlerine yaslanan onlarca kadın, refakatçilerinden kampın dışındaki sağlık hizmetlerine ulaşmasını veya alışveriş yapmasını istiyor. Zira kamp idaresi söz konusu kadınların kamptan ayrılmasını engelliyor. Güvenliğin sıkı tutulduğu kampta saldırının ve isyanın engellenmesi için çeşitli önlemler alınıyor. 
Kamp, bir kadının peçe takmayı reddeden torununu öldürmesi, çadırları ateşe verme girişimleri, Iraklı mültecileri ve güvenlik unsurlarını hedef alan cinayet ve bıçaklama eylemleri gibi vahşi olaylara sahne oluyor.  Nitekim kadınların kamp dahilindeki kurallara yeteri kadar uymadığı görülüyor. Bu kadınlar arasında önemli güvenlik rolleri oynayan ve önceden El Hansa Tugayları (DEAŞ’ın silahlı kadın kolu) mensupları da vardı. Çoğu ülke ve hükümet, kamptaki vatandaşlarını geri almayı kabul etmiyor. Tutuklular Özerk Yönetim’e ciddi anlamda yük oluyor.
Söz konusu güvenlik kaynağına göre örgütteki kadın savaşçıların bazıları, gerçek isimlerini ve örgüt dahilinde kullandıkları takma adları açıklamayı kabul etmedi. Yine kendilerinin ve çocuklarının gerçek isimlerini söylemeyi kesin bir dille reddeden bazıları ise hapishanelerde tutuklu olan kocalarının ya da akrabalarından herhangi birinin ismini vermekle ve ana vatanlarının neresi olduğunu söylemekle yetindi.
ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon ve SDG’nin elindeki el-Hol Kampı, DEAŞ’ın Deyrizor kırsalındaki son kalelerine 2019’da düzenlenen operasyonların ardından yerlerinden edilen en az 63 bin kişinin gelişiyle hızlı bir şekilde büyüdü.
 



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.