Mısır’da senato seçimleri için adaylık işlemleri hız kazandı

Fotoğraf Reuters arşiv
Fotoğraf Reuters arşiv
TT

Mısır’da senato seçimleri için adaylık işlemleri hız kazandı

Fotoğraf Reuters arşiv
Fotoğraf Reuters arşiv

Mısır’da siyasi partiler, cumartesi gününe kadar devam edecek adaylık başvurularının alınmaya başlamasıyla birlikte senato üyesi olabilmek için adaylık çalışmalarını yoğunlaştırdılar.
Mısır Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Laşin İbrahim dün yaptığı açıklamada "belgelerini bireysel sistemde gönderen adayların sayısının başvuruların alınmasının ilk gününde (iki gün önce) bağımsız üyeler, partiler ve parti listelerinden 254 adaya ulaştığını" belirtti.
İbrahim açıklamasında, "Taleplerin karşılanmasının ilk gününün, Ulusal Seçim Kurulu’nun bu süreci düzenlemek için aldığı kararlar göz önünde bulundurularak tüm mahkemelerde kolayca ve rahat bir şekilde geçtiğini" söyledi.
Mısır’da 300 senato üyesinin üçte ikisi seçimle, geri kalanı ise cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Mısır anayasasına göre Kurul üyeliği 5 yıl sürüyor.
Sisteme göre Temsilciler Meclisi çoğunluğu Ulusun Geleceği Partisi’nden olmak üzere 10'un üzerinde Mısır partisinden oluşuyor. Senato seçimleri 100 adaydan oluşan birleşik bir liste aracılığıyla düzenlenecek. Bunun yanı sıra sınırlı sayıda sandalyeye sahip diğer küçük partiler de dahil edilecek. 
Senato adaylığı başvuruları önümüzdeki cumartesi gününe kadar devam edecek. Yurt dışında ikamet eden Mısırlılar için oylama 9 Ağustos günü başlayacak ve iki gün sürecek. Oylama Mısır’daki vatandaşlar için ise 11-12 Ağustos tarihlerinde yapılacak.
Selefi eğilimli Nur Partisi, adaylarını Buhayre Valiliği'nde bireysel sistemdeki koltuklara yönlendirdiğini ve yaklaşık 8 valilikte de aynı (bireysel) sistemde adaylarını yerleştirmeyi amaçladığını duyurdu.
Ulusal Seçim Kurulu’na bağlı Adaylık Başvuru Komisyonları adaylık başvurularını 27 Mısır valiliğindeki merkez mahkemelerde, yoğun güvenlik ve sağlık tedbirleri çerçevesinde almaya devam ediyor.
İkinci tur seçimler yurt dışında yaşayan Mısırlılar için 6 - 7 Eylül, yurt içindeki vatandaşlar için de 8 - 9 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Nihai seçim sonuçlarının 16 Eylül’de ilan edilmesi bekleniyor.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.