Suudi Arabistan Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda 4 dört ödül kazandı

Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda ödül kazanan Suudi öğrenciler (Mawhiba)
Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda ödül kazanan Suudi öğrenciler (Mawhiba)
TT

Suudi Arabistan Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda 4 dört ödül kazandı

Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda ödül kazanan Suudi öğrenciler (Mawhiba)
Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda ödül kazanan Suudi öğrenciler (Mawhiba)

Avrupa Fizik Olimpiyatı’nda, Kral Abdülaziz ve Yoldaşları Üstün Yetenek ve Yaratıcılık Vakfı (Mawhiba) tarafından temsil edilen Suudi Arabistan, 19-26 Temmuz 2020 tarihleri arasında Romanya’nın uzaktan ev sahipliği yaptığı dördüncü oturumda, 4 uluslararası ödül kazandı.
Suudi Arabistan’ı Fizik Olimpiyatı’nda temsil eden Şarkiye Eğitim Müdürlüğü’nden Hüseyin eş-Şemmasi’nin yanı sıra, Ahsa Eğitim Müdürlüğü’nden öğrenci Ahmed Hid, Riyad Eğitim Müdürlüğü’nden Hişam el-Maliki, Mekke Eğitim Müdürlüğü’nden Hüsam Nuruli bronz madalya kazanırken yine Mekke Eğitim Müdürlüğü’nden bir başka öğrenci olan Kasım es-Senegali takdir belgesi kazandı.
Bu uluslararası başarıyla birlikte Suudi Arabistan, Avrupa Fizik Olimpiyatı Ödüllerinde altın ve bronz madalyaların yanı sıra takdir belgelerinden oluşan toplam ödül sayısını 6’ya yükseltti. Suudi Fizik Ekibi, ev sahiplini Letonya’nın yaptığı “2019 Olimpiyatlarına” ilk katılımında altın ve bronz olmak üzere iki madalya kazanmıştı.
Fizik Olimpiyatı’na katılan Suudi Ekibi, Suudi ve yabancı uzmanların elinde çeşitli periyodik testlere tabi tutuldu. Yerel ve uluslararası yarışmalar için özel olarak tasarlanmış alışılmadık fizik deneyleri ve olimpiyat yarışmasına hazırlayan zorlayıcı fikirler ve bulmacalar içeren üst düzey sorular için özel olarak tasarlanmış araçlarla alıştırma yapan öğrenciler daha üst düzey düşünme konusunda eğitildiler. Ekip ayrıca, organizasyon komitesinden yerel denetçiler ve kameraların gözetimi altında, birincisi teorik, ikincisi uygulamalı olmak üzere, her biri 5 saatlik süreye tabi olan iki test gerçekleştirdi.
Avrupa Fizik Olimpiyatı lise seviyesindeki öğrencilerin katıldığı bir yarışmadır ve ilk defa 2017 yılında Estonya’da başladı, ikincisi 2018’de Rusya’da, üçüncüsü ise Letonya’nın halkasına ev sahipliği yapıldı. “EuPhO Olimpiyatı” kavramı, açıklanan kısa problemler ve katılımcı öğrencilerin yaratıcı çözümler getirmesi için geniş bir alan sağlamasının yanı sıra gerçek araştırma durumlarına dayanmaktadır.
Öte yandan, Mawhiba Vakfı, Suudi Arabistan Krallığı’nın adını dünyanın önde gelen ülkeleri arasına gururla duyuran Eğitim Bakanlığı, Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST), Cubeyl ve Yenbu Kraliyet Komisyonu, Prenses Nora Bint Abdulrahman Üniversitesi, Kral Suud Üniversitesi’nin rollerine ve Suudi ekibinin uluslararası yarışmalarda eğitim, niteliklilik ve becerilerini geliştirme çabalarına övgüde bulundu.
 



Kral Selman ve Veliaht Prens, okulda yaşanan silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi'ne başsağlığı dileklerini ilettiler

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Kral Selman ve Veliaht Prens, okulda yaşanan silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi'ne başsağlığı dileklerini ilettiler

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)

Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen, ölü ve yaralıların olduğu silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi Mary May Simon'a taziye ve başsağlığı telgrafı gönderdi.

Kral Selman mesajında, “Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen silahlı saldırı ve bunun sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmaları öğrendik. Bu iğrenç suç eylemini kınıyor ve Ekselansları, ölenlerin aileleri ve dost Kanada halkına en derin taziyelerimizi ve içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Yaralıların bir an önce iyileşmesini diliyoruz.”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman da benzer bir taziye ve başsağlığı mesajı göndererek şunları söyledi: “Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen silahlı saldırı ve bunun sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmalar hakkında bilgilendirildim. Ekselanslarına bu suç eylemini kınadığımı belirtirken, Ekselanslarına ve dost halkına en derin taziyelerimi ve içten başsağlığı dileklerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.”


Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.