Sudan Başbakanı: Milislerle haftalar içinde bir barış anlaşması imzalanacak

Abdullah Hamduk
Abdullah Hamduk
TT

Sudan Başbakanı: Milislerle haftalar içinde bir barış anlaşması imzalanacak

Abdullah Hamduk
Abdullah Hamduk

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, hükümetinin ülkenin karşı karşıya kaldığı birçok zorluğun üstesinden geldiğine dikkati çekti. Geçen yıl boyunca özellikle Sudan’ın uluslararası topluma dönüşü, kapsamlı bir barışa yaklaşması, yaşam koşullarının yetersizliği başta olmak üzere birçok başarı elde ettiğini söyledi.
Hamduk’un açıklaması, 4 Ağustos’ta Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nde (ÖDBG) temsil edilen devrim güçleri ve ülkenin geçiş yönetiminin kurduğu (şu an dağılmış durumda) Askeri Konsey arasında güç paylaşımı için siyasi bir anlaşmanın imzalanmasından 1 son sonra geldi.
Hamduk, geçiş hükümeti ile silahlı hareketler arasında haftalar içinde nihai bir barış anlaşması imzalanacağını duyururken, “Bu sayede barışın ilk aşaması gerçekleştiriliyor” dedi.
Temmuz ayında hükümet ve Darfur, Mavi Nil ve Güney Kordofan’daki bir dizi silahlı grup, geçiş yönetimi yapılarına katılım hususunda uzlaşı sağladı. Aynı şekilde güvenlik düzenlemeleri meselesini çözmek ve barış anlaşmalarını sonuçlandırmak amacıyla iki taraf arasındaki görüşmeler ise hala devam ediyor.
Geçiş hükümetinin karşılaştığı birçok zorluğa rağmen Hamduk, barış konusunda kaydedilen ilerlemenin yanı sıra ülkenin güçlü ve düzenli şekilde uluslararası topluma yönelmesi başta olmak üzere birçok görevi yerine getirdiğini söyledi.
Sudan hükümeti, uluslararası topluma tam entegrasyonunun yolunu açacak bir durum olarak, ABD yönetiminin Sudan’ı terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarma hususundaki olumlu kararını bekliyor. Hamduk, Sudan devriminin şehirlerine olan vefa borçlarını yerine getirme taahhüdünde bulunurken, adımın ‘herkesi kapsayacal bir ülke inşa eden şehitlere sunulmuş en güzel hediye’ olduğunu vurguladı. Başbakan, hükümetin ekonomik sıkıntı ve yüksek yaşamsal maliyetle mücadele çabalarını sürdürdüğünü belirtirken, “İnsanlarımızın acılarını yaşıyoruz. Bu acıların kısa süreliğine olacağını belirtiyoruz” dedi.
Abdullah Hamduk, Geçiş Yasama Konseyi’nin hızlı şekilde kurulması çağrısı yaparken, konseyin siyasi yelpazenin renklerini temsil etmesi, yürütme kolunu denetlemede rolünü oynaması ve aynı zamanda ülkedeki önemli meselelerin tartışılmasına katkıda bulunacak ulusal bir meclisin kurulması gerektiğini kaydetti. Hamduk ayrıca, sivil vilayetlere valilerin atanmasıyla hükümetin geçiş otoritesi yapılarının tamamlanmasında büyük adımlar atıldığına dikkati çekti.
Geçiş hükümeti ve ÖDBG, son dönemde geçiş otoritesi yapılarının tamamlanmasında yaşanan gecikme karşısında milyonlarca kişinin sokak gösterileriyle ile karşı karşıya kaldı.
ÖDBG ve ordu liderleri, 17 Ağustos’ta geçiş dönemini düzenleyen anayasa belgesini imzaladı. Belge, yönetim organlarının oluşumunu şart koşarken, henüz oluşturulmamış bir yasama konseyinin yanı sıra, Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’nu içermesini öngörüyordu.
Hamduk, devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in görevden alınmasının ardından Nisan 2019’da bir halk devrimiyle ülkenin ilk geçiş hükümetine başkanlık ediyor.



İsrail'in çekilme planları nedeniyle Gazze'deki ateşkes görüşmeleri "başarısız" oldu

 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
TT

İsrail'in çekilme planları nedeniyle Gazze'deki ateşkes görüşmeleri "başarısız" oldu

 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği bombardımanın ardından yükselen dumanlar (AP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi iki Filistinli kaynağa göre, İsrail'in Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 40'ını askeri kontrolü altında tutan bir çekilme haritası sunma ısrarı nedeniyle Gazze'deki ateşkes müzakereleri ‘çıkmaza’ girmiş durumda.

AFP'ye konuşan kaynaklardan biri, “Doha'daki müzakereler, İsrail'in dün sunduğu ve Hamas'ın reddettiği Gazze Şeridi'nin yüzde 40'ından fazlasında askeri güç bulundurmayı içeren, İsrail ordusunun yeniden konuşlandırılması ve yeniden konumlandırılmasını öngören bir çekilme haritasında ısrar etmesi nedeniyle çıkmaza girmiş durumda ve karmaşık zorluklarla karşı karşıya” dedi.

İkinci kaynak ise “İsrail yok etme savaşını sürdürmek için oyalama ve anlaşmayı bozma politikasını sürdürüyor” ifadesini kullandı.

Gazze ateşkes müzakereleri, Hamas'ın İsrail'i engellemekle suçladığı ve ABD ile İsrail'in görüşmelerde bir ilerleme kaydedileceği ve birkaç gün içinde anlaşmaya varılacağı yönündeki iyimser söylemleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da yedinci gününe girdi.

Geçtiğimiz pazar gününden bu yana Doha'da devam eden müzakerelerin ortasında Netanyahu perşembe günü yayınladığı bir videoda Hamas'ın silahsızlandırılmasını, askeri kabiliyetlerinin olmamasını ve bölgeyi yönetmemesini şart koşarak bunlar olmadan Gazze Şeridi'nde anlaşma ihtimalini dışladı ve savaşa geri dönme tehdidinde bulundu. Netanyahu, “Bu müzakereler yoluyla elde edilebilirse iyi olur, aksi takdirde kahraman ordumuzun gücüyle başka yollarla elde edeceğiz” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar perşembe günü Avusturya gazetesi Die Presse'ye verdiği röportajda, müzakerelerin geleceği için bir başka koşul öne sürerek Hamas liderlerinin sürgüne gönderilmesinin ‘savaşı sona erdirecek çözümün bir parçası olabileceğini’ belirtti.

Geçtiğimiz perşembe günü televizyonda yayınlanan bir röportajda Netanyahu birkaç gün içinde bir anlaşmaya varılacağı umudunu dile getirerek şunları söyledi: “50 esir halen Hamas tarafından tutuluyor ve bunlardan sadece 20'sinin hayatta olduğuna inanılıyor. Şu anda yaşayanların yarısının ve ölülerin yarısının çıkarılmasını öngören bir anlaşmamız var, yani 10 yaşayan insanımız ve yaklaşık 12 ölen rehinemiz kalacak, ancak onları da çıkaracağım. Umarım birkaç gün içinde bunu sonuçlandırabiliriz.”

Geçen hafta Netanyahu ile Beyaz Saray'da iki kez görüşen Trump, ateşkesin yakın olduğu söylemini yineleyerek bu haftayı olası bir tarih olarak belirledi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio perşembe günü yaptığı açıklamada bir anlaşma için ‘büyük umutları’ olduğunu ifade etti.