ABD Dışişleri Bakanlığı Baş Müfettişi Suudi Arabistan’la silah anlaşmasının yasal uygunluğunu doğruladı

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı Baş Müfettişi Suudi Arabistan’la silah anlaşmasının yasal uygunluğunu doğruladı

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD Dışişleri Bakanlığı, bakanlığın baş müfettişinin nihai raporuna göre Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün’le yapılan silah anlaşmalarında hukuki prosedürlere uygunluğun tespit edildiğini bildirdi. Raporda ayrıca, Dışişleri Bakanı'nın acil durumlarda kullandığı yetkilere dayanarak kararın ABD yasalarına uygun olduğunu ve Silahların Kontrolü ve İhracatı Yasası’nda herhangi bir ihlal bulunmadığını doğruladı. Böylece Bakanlık, bu anlaşmaların sahiplerine yönelik  bir yıl boyunca süren tartışmalara son verdi.
Bakanlık’tan üst düzey bir yetkili ile dün telefonla yapılan basın toplantısındaki açıklamada, raporlarda elde edilen esas bulgunun Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun geçen yılın Mayıs ayında, söz konusu satışlar ve ABD savunma teçhizatı malzemelerinin 22 teklifle Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün'e sevk edilmesi ve satışlarıyla alakalı Mayıs 2019’da olağanüstü yetkilerini kullanımına ilişkin onayı olduğu belirtildi. Toplam 8 milyar 100 milyon dolarlık anlaşma satışlarının, tüm yasal gereklilikler ve bakanın yetkileri dahilinde tamamen tutarlı olduğu kaydedildi.
Yetkili açıklamasında, baş müfettişin nihai raporunun acil durum operasyonuna ve dışişleri bakanına verilen yetkilere atıfta bulunduğunu ve bakanın bunu kötüye kullanmadığını belirtti. Buna delil olarak, eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın Suudi Arabistan'a, İran’ın altyapısına yönelik tehditlerine karşılık vermesi için Stinger füzeleri sağlamaya çalıştığı 1984 yılındaki bu olay da dahil olmak üzere geçmişte yaşanan olaylara dikkat çekti. Ardından 1990'da Başkan George W. Bush döneminde yaşananlara atıfta bulunarak, dönemin Dışişleri Bakanı’nın, Körfez Savaşı'ndan ve Saddam Hüseyin rejiminin Kuveyt'i işgalinden önce askeri teçhizatının Suudi Arabistan'a gelişini hızlandırmaya çalıştığını belirtti. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bu tarihi olaylara ve ABD hükümetinin aldığı yasal önlemlere bakacak olursak, bu alıntıların tümü son raporlarda yer aldı. Başmüfettişlik Ofisi, acil durum yetkilerinin uygulanmasına ilişkin söz konusu tarihsel olaylara atıfta bulundu ve bunu delil gösterdi. Müfettişlik Ofisi, bakanın bu yetkilerini yasaya uygun olarak kullandığına ve onayının Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun şekilde yerine getirildiğine karar verdi.”
Üst düzey yetkili açıklamasının devamında, eski baş müfettişin bu konudan çekilip sorumluluğu kendisine devrettiği Baş Müfettiş Yardımcısı Diana Shaw'ın onayının  ardından raporun yayınlanacağını belirtti. Ayrıca raporun, Kontrol yasasına göre Pompeo'nun onayının ve silah ihracatına yönelik gereksinimlerin uygunluğunu doğruladığını kaydetti.
Dışişleri bakanının satış anlaşmasını hızlandırmak için kullandığı acil durum yetkisinin Körfez'de bölgedeki sıkıntılar ve sorunlar nedeniyle olduğunu belirten yetkili, geçen yıl İran'ın kötü niyetli faaliyetleri ve vekilleri tarafından gelen saldırıların doğrudan bir sonucu olduğunu, bu kararların uygun önlemlerin alınması gerektiği için uygulandığını belirtti.  Aynı zamanda, “Bakanlık ve ortak kurumları, devletin sivillere zarar vermeyerek ABD savunma mekanizmalarının risklerini azaltmak için ek hafifletme önlemleri uygulaması ve böylece sivillere zarar verme riskini de azaltacağı rapor üzerinde zaten çalışıyorlardı” dedi. Ayrıca, müttefiklerle güvenlik alanlarında işbirliği konusunda çok sayıda katılım sağlamanın yanı sıra daha iyi ekipman sağlayarak koalisyona ek eğitim sunmayı hedeflediğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki Kongre üyelerini, asılsız bulduğu beyan ve medya açıklamalarını geri çekmeye çağırdı. Ayrıca bu iddiaları ve açıklamaları destekleyen ABD medyasına da, rapor yayınlanmadan önce raporla ilgili suçlamalarda bulunan yasama üyelerinin isimleri de dahil olmak üzere söz konusu medya açıklamalarını geri çekmesi için  çağrıda bulundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Temsilci Eliot Engel, yönetimin İran acil durumuyla ilgili yalan söylediğini, bunun "yasanın ihlali" olduğunu iddia ederken, Temsilci Bob Menendez de "yasayı görmezden geldiği için” Pompeo'nun hatalı olduğunu vurguladı. Baş Müfettişlik Ofisi, bakanın Kongre tarafından kendisine verilen yetkileri kullandığını kanıtladı. The New York Times gazetesi Haziran 2020'de Baş Müfettişin incelemesi henüz tamamlanmadı halde Pompeo'nun "yasadışı hareket etmiş olabileceğini" beklediklerini belirtti. Bu yanlış ifadelerden çekilmeleri gerekiyor.”



Suudi Arabistan: Son birkaç saat içinde 2 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
TT

Suudi Arabistan: Son birkaç saat içinde 2 İHA imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki, son saatler içinde iki insansız hava aracının (İHA) önlendiğini ve imha edildiğini duyurdu.

El-Maliki, hava savunma güçlerinin İHA’larla başa çıkarak onları düşürdüğünü ve Krallığın güvenliğini hedef alan her türlü tehdide karşı hazırlıkların sürdüğünü vurguladı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki'nin açıklamasına göre, Suudi hava savunma güçleri dün Riyad ve Doğu bölgelerinde 6 balistik füze ve 26 İHA’yı önledi.

Maliki, Şarkiye ve Riyad'da 13 İHA’nın imha edildiğini, Riyad bölgesindeki bir askeri üssün çevresine önleme sırasında kopan parçaların düştüğünü, ancak yaralanan olmadığını bildirdi.

Bakanlık sözcüsü, Riyad'a doğru 6 balistik füzenin fırlatıldığını ve bunlardan ikisinin önlendiğini, dördünün ise Arap Körfezi'nin sularına ve ıssız bölgelere düştüğünü belirtti.

Tuğgeneral el-Maliki'nin açıklamasına göre, Suudi “Hava Savunması” perşembe günü Doğu Bölgesi'nde 38 İHA’yı etti.


İran saldırılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde iki yangın çıktı ve 5 kişi yaralandı

Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
TT

İran saldırılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri'nde iki yangın çıktı ve 5 kişi yaralandı

Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)
Dubai Uluslararası Havalimanı yakınlarındaki bir yakıt tankını hedef alan İHA saldırısı sonrasında yükselen duman (Arşiv-AP)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bu sabah erken saatlerde, İran füzeleri ve insansız hava araçlarının (İHA) saldırısının ardından bir sanayi bölgesinde iki yangın çıktığını ve 5 kişinin yaralandığını duyurdu.

BAE, Ortadoğu'daki savaşın başlamasından bir ay sonra Tahran'ın Körfez ülkelerine yönelik saldırılarına devam etmesi üzerine, İran'dan fırlatılan füze ve İHA saldırılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini açıkladı.

BAE Savunma Bakanlığı, X platformunda şu açıklamayı yaptı: "Birleşik Arap Emirlikleri hava savunma sistemleri ve savaş uçakları, İran'dan gelen füze ve insansız hava aracı saldırılarıyla mücadele ediyor."

Abu Dabi Medya Ofisi, yaptığı basın açıklamasında, Abu Dabi Emirliği yetkililerinin, "balistik bir füzenin başarılı bir şekilde engellenmesinin ardından düşen enkaz nedeniyle" "Abu Dabi Halife Ekonomik Bölgesi (KIZAD) yakınlarında" çıkan iki yangına müdahale ettiğini belirtti.

Abu Dabi Medya Ofisi ayrıca, "olayda 5 Hint vatandaşının orta ve hafif derecede yaralandığını" ifade etti.


Suudi Arabistan ve Ukrayna arasında savunma alımlarına ilişkin düzenlemeler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Ukrayna arasında savunma alımlarına ilişkin düzenlemeler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cidde'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü (SPA)

Suudi Arabistan ve Ukrayna, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın dün sabah Cidde'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmesinin ardından, savunma tedarik düzenlemelerine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Zelenskiy resmi X hesabından yaptığı açıklamada, mutabakat zaptının "gelecekteki sözleşmeler, teknik iş birliği ve yatırımlar için temel oluşturduğunu ve bu iş birliğinin karşılıklı olarak faydalı olabileceğini" belirtti.

Suudi Arabistan resmi kaynakları, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Zelenskiy ile bölgesel ve uluslararası gelişmeler, özellikle Ortadoğu'daki askeri gerilim ve Ukrayna krizindeki son gelişmeler hakkında görüştüğünü ifade etti.

Kaynaklar Şarku’l Avsat’a toplantıda iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin de gözden geçirildiğini bildirdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ortadoğu ve genel olarak Körfez bölgesindeki durumu, yakıt piyasalarındaki gelişmeleri ve enerji sektöründeki potansiyel iş birliğini görüştük” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, “Suudi Arabistan, Ukrayna için ilgi çekici yeteneklere sahip ve biz de uzmanlığımızı ve sistemlerimizi onlarla paylaşmaya ve can güvenliğini artırmak için birlikte çalışmaya hazırız” diye belirtti.