Meşnuk: İsrail saldırdı, bin 400 ton amonyum nitrat kayıp

 Müstakbel Milletvekili Nihad el-Meşnuk
Müstakbel Milletvekili Nihad el-Meşnuk
TT

Meşnuk: İsrail saldırdı, bin 400 ton amonyum nitrat kayıp

 Müstakbel Milletvekili Nihad el-Meşnuk
Müstakbel Milletvekili Nihad el-Meşnuk

Lübnan Sünni toplumunun temsilcisi konumundaki Müstakbel Hareketi’nden eski İçişleri Bakanı ve Milletvekili Nihad el-Meşnuk, İsrail’i Beyrut Limanı’ndaki patlamada parmağı olmakla suçlayarak “Beyrut’taki bu eylem açık ve net bir şekilde İsrail tarafından yapıldı. Bu yapılan araştırmalardan, okumalardan ve temaslardan elde edilen sonuçtur. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suçla karşı karşıya olduğumuz açık. Bu nedenle hiç kimse bu suçu üstlenmeye cesaret edemiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Meşnuk yaptığı açıklamada “depolanan amonyum nitratın 1400 tonunun patlamadan önce kaybolduğunu” iddia ederek şu soruları yöneltti:
“Hangi Lübnanlı yargıç, cesetlerin ve moloz yığınlarının arasında füzelerden geriye kalan parçaları bulduğunu açıklamaya cesaret edebilir? Hani yargıç patlamanın boyutunun 2 bin 750 ton amonyum nitrat olmadığını, bin 350 ton olduğunu ve geriye kalan bin 400 tonun nerede olduğunu söylemeye cesaret edebilir?”
Siyasi işgal altındayız
Meşnuk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi arayarak Lübnan’ın içişlerine karışmayı bırakmasını istediğine dikkati çekerek “Biz siyasi olarak işgal edilmiş bir ülkeyiz” dedi. Menşuk “Macron’un bu açıklaması, işgal edilmiş bir devlet olduğumuzu gösteriyor ve bu işgale herhangi bir şekilde siyasi direnç gösterdiğimizi duyurmalıyız” ifadelerini kullanarak Refik Hariri’nin bütün kitlesini “bu sözlere kulak vermeye” çağırdı. Uluslararası soruşturma talebine değinen Meşnuk “Uluslararası soruşturma yapılmasına karar verilmezse toplu bir şekilde istifa etmeliyiz, karar verilirse şehit ailelerinin haklarının küçük bir kısmına ulaşmış olacağız” dedi.
Meşnuk “Mevcut hükümet işe yaramıyordu ve yaptığı en saçma şey askeri soruşturma ile uluslararası soruşturma arasında bir uzlaşma sağlamak için Yüksek Yargı Konseyi’ni görevlendirdiği son karardı. Ancak aslında bu boş bir çözüm çünkü bu konseye sevk edilen davaların hiçbiri herhangi bir karara bağlanmadı. Daha önce istifa etmiş bir adalet bakanı ve partili bir hakim atandı, üstelik Yüksek Yargı Konseyi’nin itirazına rağmen. Öyleyse buradan nasıl bir sonuç çıkmasını bekliyoruz?” dedi.
“Bağımsız milletvekillerini istifa etme konusunda yavaş davranmaya iten siyasi koşulların olduğuna” dikkat çeken Meşnuk Müstakbel Hareketi’nin, İlerlemeci Sosyalist Parti’nin ve Lübnan Kuvvetleri Partisi’nin Temsilciler Meclisi’nden istifa etmek istediğini ancak istişarelerin yapıldığı gece Fransa Cumhurbaşkanı’ndan şahsi olarak bir telefon aldıklarını ve Macron’un kendilerinden Lübnan’a dönene kadar beklemelerini istediğini belirtti.
Yakında kurulacak yeni hükümet hakkında Meşnuk “Geçen sefer hükümeti kurması için Nevaf Selam’ı aday göstermiştim ve hala benim adayım O. Kendisi gerçekten tarafsız, ağırbaşlı ve cesur bir insan. Başbakan Hariri’nin tarafsız bir hükümet kurmasına izin verileceğini zannetmiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Patlamada, 171 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 yıldır Beyrut Limanı'ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin yol açtığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından sosyal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında birçok soru ve ihmal iddiaları gündeme gelmişti.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz