Krizlere ve travmaya rağmen Avn, damadını Başbakan yapmayı hedefliyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün Beyrut'ta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti (AFP)
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün Beyrut'ta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti (AFP)
TT

Krizlere ve travmaya rağmen Avn, damadını Başbakan yapmayı hedefliyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün Beyrut'ta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti (AFP)
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, dün Beyrut'ta Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı kabul etti (AFP)

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Hassan Diyab hükümetinin istifasının hemen ardından (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) Genel Başkanı Cibran Basil’i Başbakan yapma teklifini getirdi. Basil Avn’ın aynı zamanda damadı.
Ancak Avn’ın henüz başlangıç aşamasında olan bu fikri, sanki hiç gündeme gelmemiş gibi kayboldu.
Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi çevreler, Cumhurbaşkanı Avn’ın ‘güçlü dönemin çöküş sebebi olmasına rağmen damadı Cibran Basil’i yeniden onurlandırmak için öne sürmesi’ karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler. Aynı çevreler, Basil’in müttefiki Hizbullah’ı arkasına alarak güç gösterisi yapma girişiminin coşkuyla karşılanmadığını da ifade ettiler. Avn’ın bu teklifi sadece muhalif güçler tarafından değil, 8 Mart İttifakı içindeki kilit isimler tarafından da reddedildi.
Öte taraftan Cumhurbaşkanı Avn’ın, geçmişte herhangi bir hükümet kurulduğunda olduğu gibi şartlarını empoze edecek bir konumda olmadığı ve Basil’in yeni hükümetin kurulması için aday gösterilmesinin (Sünni) Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'ye şantaj amaçlı bir manevradan ibaret olduğu düşünülüyor.
Şarku’l Avsat’ın haberinde, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin Beyrut'a yaptığı ani ziyaret sırasında kendisiyle yapılacak görüşmelere ilişkin hazırlanan programda Basil’in yer almamasına dikkat çekildi. Siyasi çevreler bunun sebebi olarak, cumhurbaşkanıyla görüşmeler yapıldığı sürece böyle bir görüşmeye gerek olmadığı değerlendirmesinde bulundular.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Şükri, Avn ile yaptığı görüşmede Kahire'nin Beyrut limanındaki patlamanın soruşturmasına katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Fakat Avn herhangi bir yorum yapmadan kendisini dinledi.
Lübnanlı kaynaklar, Şükri’nin önceki hükümet kurma formüllerinin yeniden devreye koyulmasının artık kabul edilemez olduğunu düşündüğünü aktardılar. Şükri, Lübnan'a yardım için yeni bir vizyona ve Arap ve uluslararası düzeylerdeki açık kapılardan istifade etmenin gerekliliğine dikkat çekti. Ayrıca yapılacak yardımların sadece insani düzeyde kalacağını ifade eden Şükri, ekonomik ve mali yardım sağlamanın reformlar başta olmak üzere büyük uygulamaları gerektirdiğini söyledi.
Şükri Lübnan’ın yeniden Arap evine dönmesi gerektiğini belirttiği açıklamasında, Lübnan dosyasındaki dış müdahalelerin durdurulması ve Lübnan'ın izolasyonundan çıkması gerektiğini söyledi. Ayrıca ülke dış politikasında mesafenin korunması ve eksen politikalarına dahil olunmaması çağrısında bulunarak, ülkenin önceki deneyimlerinden istifade etmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Şükri, Beyrut'u vuran felaketle doruğa ulaşan Lübnan krizi başta olmak üzere bir dizi meseleye temas etti. Bununla birlikte görüştüğü kişilere, Arap ülkelerine ve uluslararası topluma açılma çağrısında bulunmayı ihmal etmedi. Fakat bu kez dünyanın kendisine olan güvenini yeniden kazanması için entegre bir siyasi ve ekonomik vizyonun da buna eşlik etmesi gerektiğini vurguladı.
Lübnan’da bir sonraki hükümetin kuruluşu, ülkeyi ekonomik olarak destekleyecek Arap ve uluslararası hazırlıklar temelinde gerçekleşmelidir. Bu hükümetin de önceki hükümetler gibi olması durumunda ülke fırsatı boşa harcamanın bedelini ödeyecektir.



Sudani'nin İran ziyaretine ilişkin çelişkili haberler

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani kabine toplantısında (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani kabine toplantısında (Reuters)
TT

Sudani'nin İran ziyaretine ilişkin çelişkili haberler

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani kabine toplantısında (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani kabine toplantısında (Reuters)

Irak hükümeti, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin İran'a yapacağı ziyareti resmi olarak teyit eden bir açıklama yayınlamadı; ancak ziyaretin yarın (Perşembe) yapılacağına dair haberler dolaşıyor.

Irak resmi kaynakları ziyaret konusunda sessizliğini korurken, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin önümüzdeki hafta sonunda Tahran'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Tesnim haber ajansından aktardığına göre Bekayi, Irak Başbakanı'nın İran ziyareti sırasında üst düzey İranlı yetkililerle görüşmelerde bulunacağını belirtti. Bekayi, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgedeki güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulması amacıyla sürdürülen istişareler kapsamında gerçekleştiğini kaydetti.

Sudani'nin açıklanan dış ziyaret programına göre bu ay içerisinde İngiltere'ye de bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Stephen Hitch ile söz konusu ziyaretin gündemini görüşen Sudani, İngiltere'ye yapacağı ziyaretin hazırlıklarını, hedeflerini ve karşılıklı faydayı ele aldı.

Başbakanlık Basın Ofisi'nden yapılan açıklamada, “Hitch ile yapılan görüşmede, Sudani'nin resmi bir davet üzerine Birleşik Krallık'a yapacağı ve Irak ile İngiltere'nin karşılıklı yararına olacak şekilde iki ülke arasındaki iş birliği ve ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesini amaçlayan toplantıları da içerecek olan ziyaretin hazırlıkları ele alındı. Görüşmede ayrıca, bölgedeki gelişmeler ve bölgede istikrarın yeniden tesis edilmesi ve güvenliğin sürdürülmesine yönelik bölgesel ve uluslararası çabaların arttırılmasının yolları tartışıldı” denildi.

Görüşmeler ve uzlaşmalar

İran'a yapılacak ziyarete gelince, Sudani'nin son dönemde özellikle Şii Koordinasyon Çerçevesi liderleriyle birlikte hareket etme biçiminden yola çıkarak bu ziyaret, Irak'ta İran'a bağlı silahlı grupların akıbetine ilişkin nihai tutumla ilgili kısa bir ziyaret olacak.

Beyaz Saray'a girmek için geri sayıma başlayan ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın yönelimleriyle ilgili olarak ABD'nin Sudani'ye doğrudan bir mesaj gönderdiğine dair haberlerin dolaşıma girdiği bir ortamda, iktidardaki Şii Koordinasyon Çerçevesi liderleri arasında yaşanan hareketlilik, özellikle de bir yandan Sudani ile diğer yandan Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki ve Asaib Ehli’l Hak lideri Kays el-Hazali'nin başını çektiği çerçevenin önde gelen bazı liderleri arasında bir tür uzlaşma ya da anlaşma gibi görünen gelişmeler dikkat çekti.

Bu bağlamda paylaşılan fotoğraflar, ‘ses sızıntıları’ olarak bilinen olaydan sonra aylardır araları açık olan Sudani ile Maliki’nin bir araya geldiğini gösterdi. Bir diğer görüşme ise hakkında birçok söylentinin ortaya çıktığı Asaib Ehli’l Hak lideri Kays el-Hazali ile Sudani arasında gerçekleşti. Sudani'nin el-Hazali ile görüşmesinde Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan'ın da bulunması dikkat çekiciydi.

Haşdi Şabi ve gruplar arasında

İran yanlısı olarak tanımlanan silahlı grupların ve Irak güvenlik teşkilatının bir parçası olan Halk Seferberlik Güçleri'nin (Haşdi Şabi) akıbetine ilişkin olarak Sudani'nin yeni Trump yönetiminden aldığı gizli bir mesaj sızdırıldı. Bu mesajda öne çıkan husus, Trump göreve gelmeden önce silahlı grupların Haşdi Şabi ile birlikte tasfiye edilmesi ve böylece İsrail Başbakanı'nın, İsrail ve ABD'nin Haşdi Şabi ile diğer gruplar arasında bir ayrım yapmaması nedeniyle, silahlı gruplar ve Haşdi Şabi karargâhı da dahil olmak üzere Irak'ı vurması için bir bahane kalmaması gerektiğiydi.

Ancak Sudani'nin Koordinasyon Çerçevesi liderleriyle görüşmesi ve hatta İran'a yapacağı ziyaretle ilgili olarak açıklanan pozisyonlar, iki ülke arasındaki normal anlayışın ve Sudani'nin iç güvenliği korumak için geçtiğimiz dönemde aldığı tedbirler konusunda Koordinasyon Çerçevesi liderlerini bilgilendirmesinin ötesine geçmedi.