Rusya, 1961'de atılan nükleer bombanın görüntülerini yayınladı

Rusya, 1961'de atılan nükleer bombanın görüntülerini yayınladı
TT

Rusya, 1961'de atılan nükleer bombanın görüntülerini yayınladı

Rusya, 1961'de atılan nükleer bombanın görüntülerini yayınladı

Rusya, 1961 yılında Kuzey Kutbunda fırlattığı ve tüm dünyaya korku saçan Çar Bombası’na ait görüntüleri bir belgesel ile dünya kamuoyuyla paylaştı.
Rusya, 30 Ekim 1961’de Arktik Okyanusu yakınlarındaki Severny Adası’nda dünyanın en büyük nükleer bombası olan ‘Çar Bombası’nı test etmişti. 50 megaton ağırlığında olan ABD’nin Hiroşima’ya attığı atom bombasından 3 bin 333 kat daha etkili olan, Rus ordusu tarafından RDS-220 olarak tanımlanan ve kamuoyu tarafından ‘Çar Bombası’ olarak bilinen nükleer bomba 5 şiddetinde depreme yol açmış, açığa çıkan radyasyon ise Norveç’e kadar dağılmıştı. Rusya’nın nükleer enerji kurumu Rosatom’ın 75’inci kuruluş yılı şerefine hazırlanan belgeselde Çar Bombası’na ait görüntüler yer aldı. Bombanın atılmasıyla birlikte toz bulutunun 67 kilometre kadar yayıldığı anlatılırken, bombanın ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan soğuk savaşa karşılık üretildiği ve testlerin başarıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.

Görüntüler dehşet saçtı
Belgeselde yayınlanan görüntülerde ilk olarak uzmanlar bomba üzerinde çalışırken görüntülendi. Ardından bomba tren vagonuna yüklenerek Severny adasına sevk edildi. Burada yapılan çalışmalar ile bomba atılmaya hazırlandı. Son olarak bir uçağa yüklenen bomba okyanus sularına bırakıldı. Uçaktan bırakılan bombanın paraşüt ile iniş yaptığı ve patlama anının birçok noktadan net bir şekilde izlenebildiği görüldü. Bombanın testi sırasında Sovyetler Birliği’ndeki askeri kademenin tatbikatı koordine ettiği görüntüler de yer aldı. Hazırlanan ve Rosatom’un sosyal medya hesaplarında yayınlanan belgesel kısa sürede tüm dünyadan milyonlarca kez izlenirken bu bombanın tarihin en büyük bombası olma özelliğini hala koruduğu aktarıldı. Sovyetler Birliği, ABD ve İngiltere arasında 1963 yılında imzalanan ‘Kısmi nükleer test yasağı’nın ardından Çar Bombası kullanımdan çıkarılarak envanterden çıkarıldı.



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian