Irak’ta seçim yasası mayınlı arazi gibi

Irak’ta seçim yasası mayınlı arazi gibi
TT

Irak’ta seçim yasası mayınlı arazi gibi

Irak’ta seçim yasası mayınlı arazi gibi

Irak Meclisi, Aralık 2019’da protestoların baskısı altında ve Kürtlerin ise boykot ettiği oturumda yeni seçim yasası onayladığında, halk hareketine sempati duyan veya protesto dalgasına boyun eğmek zorunda kalan milletvekillerin hiçbirinin aklında yasanın detayları yoktu.
Milletvekilleri tek kelimeyle “erken seçim” anlamına gelebilecek bu yasa karşısında şeytanın ayrıntıda gizli olduğunun farkında değillerdi. Meclis, aynı ayın sonuna doğru Adil Abdulmehdi hükümetinin istifasını onayladığında, yerine alternatif bir hükümeti bulmanın 5 ay süreceği hiçbir vekilin veya parti liderinin aklından geçmiyordu. Bugün ise Meclis’in seçim yasa tasarısına ek protokol metnini kabul etmek ve Cumhurbaşkanı’nın onayına sunmak amacıyla oturumları başlatmasının üzerinden iki gün geçmesinin üzerinden “şeytanın” yasada değil, yasaya ek protokol metnine gizlendiği ortaya çıktı.
Zira bu metin, bütün sorunları ve siyasi sürecin hastalıklarını taşıyor. Metin üzerinde yapılan tartışmalara bakılırsa, özet olarak metinde elektronik kimlik yerine biyometrik kimlik ve çoklu seçim bölgesi yerine tek seçim bölgesinin esas alındığı anlaşılıyor. Seçimlerde geniş kapsamlı hilelerin azaltılmasında bir güvence olarak görülen biyometrik seçmen kartı konusunda dikkat çeken paradoks ise, bu meselenin Usame en-Nuceyfi öncülüğündeki Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi ve Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti Koalisyonu gibi birbirinden farklı görüşlere sahip olan siyasi grupları bütün konular üzerinde birleştirmesidir. Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi’nden yapılan açıklamada, “Seçimlerin şeffaf ve özgür bir şekilde düzenlenmesi için seçimin gerçek bir seçim yasasına uygun ve seçim konusunda uzman uluslararası örgütler ile BM Irak'a Yardım Misyonu’nun (UNAMI) yardımı ve gözetimi altında bağımsız ve profesyonel bir seçim komiserliği eliyle yapılmasının dışında bir yol bulunmuyor. Önceki seçim sonuçlarının güvenirliğine yerelde ve uluslararası düzeyde gölge düşmesine neden olan seçimlere hile karıştırma durumlarını ortadan kaldırmak için özellikle biyometrik kartın kabul edilmesi ve eski elektronik kartın iptal edilmesi zorunlu bir hal almıştır. Bunun yanı sıra seçim bölgeleri, etkili tarafların baskılarından uzak bir şekilde ve göstericiler arasında yer alan halkımızın evlatlarının talepleri doğrultusunda çizilmelidir. Aynı şekilde seçimlerin düzenlenmesi hususunda tüm şartların tamamlanması ve sonuçlarının onaylanması için Federal Mahkeme Yasası kabul edilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili İntisar el-Garibavi, biyometrik sistemi uzaklaştırma yönündeki herhangi bir girişimin Irak’ta seçmen iradesine haciz koyma anlamına geleceğini belirtti. Bu sistemin son derece önemli olduğunu belirten Garibavi, “Seçim Komiserliği bu durumu vurguluyoruz. Özellikle etkili güçlerin belirli çıkarlar sağlamak için bu meseleyi gözden kaçırmaya çalışma girişimleri bulunuyor” dedi.
Seçim Komiserliği bünyesindeki Seçim İdaresi eski Başkanı Adil el-Lami, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Biyometrik kayıt, zorunludur. Ayrıca seçmenin fotoğrafı, göz tarama sistemi ve parmak izi gibi güven unsurları içermeyen elektronik karttan daha güvenlidir” dedi. Lami, çoklu seçim bölgesi üzerinde yapılan tartışmalarla ilgili bir soruya, “Çoklu seçim bölgesiyle ilgili tartışmalar, geleneksel çoğu siyasi grubun tek seçim bölgeli sistemi korumak istiyor. Halk hareketi ise Meclis’teki her bir koltuk başına bir seçim bölgesi kurulmasını talep ediyor. Halihazırda siyasi gruplar arasında vilayetleri, nüfuslarına göre birden çok seçim bölgesine bölme hususunda yarı uzlaşı bulunuyor. Bu bölme işleminin tehlikesi, bölmenin Bağdat ve Basra’da olduğu gibi mezhep temelinde veya Kerkük ve Musul’da olduğu gibi etnisite temelinde ya da Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde olduğu gibi partilerin etki alanlarına göre yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Şarku’l Avsat’a yaptığı değerlendirmede, “Her bir vilayette tek seçim bölgesi olmasından yanayız. Çünkü bileşenin oylarının dağılmaması için bunun daha iyi olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda, bölgelerin, idari ve nüfus standartlarına göre değil, parti çıkarlarına göre bölünmesinden endişe ediyoruz. Bazı partiler bölgelerin bölünmesinden kaygılı çünkü bölme konusunda kullanılacak standartlardan emin değil. Seçimlerde modern biyometrik seçmen kartın kullanılmasını şiddetle destekliyoruz. Çünkü eskisi seçimlere hile karıştırılmasına neden oluyordu. Aynı zamanda seçimlere hile karıştırmak için bazıları tarafından satın alınabiliyordu” diye konuştu.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.