El-Hol Kampı’ndaki DEAŞ’lı kadınların kaçma girişimi engellendi

Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Hol Kampı’na ait arşivden bir kare (Şarku’l Avsat)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Hol Kampı’na ait arşivden bir kare (Şarku’l Avsat)
TT

El-Hol Kampı’ndaki DEAŞ’lı kadınların kaçma girişimi engellendi

Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Hol Kampı’na ait arşivden bir kare (Şarku’l Avsat)
Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Hol Kampı’na ait arşivden bir kare (Şarku’l Avsat)

Kuzeydoğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri Sözcüsü Ali el-Hasan’ın Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre İç Güvenlik Güçleri, Suriye'nin kuzeydoğusundaki El-Hol Kampı’nda Batı ve Irak uyruklu DEAŞ’lı kadınların yeni bir kaçma girişimini engelledi.
Haseke vilayetinin 45 kilometre doğusundaki kamptan kaçma girişimlerinin sıkça tekrarlanan bir olay olduğu biliniyor. Özerk Yönetim İç Güvenlik Güçleri Sözcüsü Ali el-Hasan, “Geçen yılın Mart ayından bu yana engellenen ve belgelenen kaçış girişimlerinin 700'e ulaştığını, farklı milletlerden DEAŞ’lı ailelerin kamptan kaçmaya çalıştığını" açıkladı.
Irak sınırına yakın El-Hol Kampı’nda 65 bin kişi kalıyor. Suriyeliler ve Iraklılar nüfusun büyük bölümünü oluşturuyor. Ayrıca Kamp, göçmen yabancı kadınlar ve çocukları için özel bir bölüm içeriyor. 50 Batı ve Arap ülkesinden gelen bu kadınların sayıları 3 bin 177 kadın olmak üzere yaklaşık 11 bin kadın ve çocuklardan oluşuyor. Kamp’taki bu bölüm sıkı güvenliğe tabi ve kamp yönetiminden yazılı izin alınmadan giriş ve çıkışlar yasak.
Sözcü Hasan, Türkiye’nin Fırat'ın doğusundaki operasyonları ve Haseke’deki Ras’ul Ayn ve Rakka'daki Tel Abyad şehirleri üzerindeki kontrolünden dolayı kaçış girişimlerinin arttığını öne sürdü. Hasan açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Türk saldırılarından sonra kaçma girişimleri arttı. Eşlerinin radikalizm yanlısı örgüte (DEAŞ) mensup olduklarından şüphelenilen kadınların çocuklarıyla birlikte çok sayıda kaçma girişimini engelledik.” Soruşturmaların çoğunun bu kadınların Türkiye'ye gitme niyetinde olduklarını ortaya çıkardığını belirten Hasan, “Soruşturmada ilk olarak Cerablus ve el-Bab gibi Türkiye yanlısı grupların bulunduğu bölgelere gittiklerini kabul ettiler. Buradan Türkiye topraklarına girip ülkelerine dönebilmeyi planlıyorlar" diye konuştu.
Türk yetkililer, Temmuz ayında bir Moldovalı kadının ve 4 çocuğunun kaçma girişiminden sorumlu olduklarını kabul ettiler. Hasan, kampın güvenlik güçlerinin bu girişimleri büyük ölçüde engellemeyi başardığına dikkat çekerek, “Kampı korumakla görevli güçlerimizin yaptığı güvenlik kontrolleri sonucunda bu girişimleri engelleyerek sorumluları ve iletişim kaynaklarını ortaya çıkardık” dedi. Kamptan kadın ve çocuk kaçırma girişimlerine katılan yaklaşık 100 kişiyi tutukladık ve kaçakçılık operasyonlarına yardım suçundan yetkili mahkemelere sevk edildiler" dedi.
Kamptaki iç güvenlik güçleri, Rus uyruklu DEAŞ’lı kadınların içme suyu taşıma tankerleriyle kaçma girişimini engelleyerek 5'ini tutukladı. Kadınlar, 20 gün süren gözaltı sonrası serbest bırakıldı. Hasan konuyla alakalı yaptığı açıklamada, "Uluslararası ve yerel kuruluşlara ait otomobil ve kamyonlar kampa giriyor. Bazen şoförler bu kadınlar çıkarıldıktan sonra alacakları para karşılığında dışarıdan bir ağ ile işbirliği yapıyor. Böylece kaçakçılık operasyonları için gizli bir sığınak oluşturuyor” ifadelerini kullandı.
Sosyal medya platformlarında son günlerde bir su tankeri içindeki gizli bir tankın içinden çıkan kadınlara ve çocuklara ait bir video yayıldı. Videoda kadınların ve çocuklarının çok kötü bir halde oldukları ve Irak lehçesi konuştukları kaydedildi.
Özerk Yönetim İç Güvenlik Güçleri Sözcüsü Hasan, kamp güvenlik aygıtının izleme ve teftiş noktalarını artırdığını ve kampın tüm giriş ve çıkışlarını devriye gezdiğini vurgulayarak, “Kamp alanı çok geniş ve engebeli çöl arazileriyle çevrili, bu nedenle gözlem noktalarını ve nöbet yerlerini artırdık. Devriyelerimiz geceleri de dahil olmak üzere 7 gün 24 saat kamp içinde ve dışında dolaşıyor” dedi.
Kamp yöneticileri, kampta şeriata uygun örtünmedikleri veya genç kızlar peçe takmadıkları için göçmen kadınların yabancı kadınlara saldırma vakaların yanı sıra, DEAŞ üyelerinin kadınlarının da çok sayıda kaçma girişiminde bulunduklarına tanık olduklarını belirttiler. Söz konusu olaylar çadırlarının yakılmasına ve gardiyanların bıçaklanmasına neden olduğu için kamp yönetimi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) göçmen kadınlar ve çocukları için kampın doğusunda özel bir bölüm tahsis etti.
İki gün önce iki yerinden bıçaklanarak öldürülen Deyr-i Zor’dan cep telefonu satıcısı Suriyeli göçmen bir adamın cesedini bulduklarını ve aynı şekilde öldürülen Deyrizorlu bir kadının da cesedine ulaştıklarını belirten Hasan, "Failleri ve işbirlikçilerini tespit ederek adamı ve kadını öldürme nedenlerini ortaya çıkarmak için soruşturmalar devam ediyor. Iraklı mültecilerin öldürülmesi vakaları da var. Kamp bu tür olayların tekrarına tanık oluyor" dedi. Kamp yönetimi, 3 ay önce İç Güvenlik Güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri tarafından Uluslararası Koalisyon güçlerinin koordinasyonunda ve desteğiyle, kamplardaki öldürme, saldırı ve kaçış girişimlerinin sınırlandırılması için güvenlik teftiş kampanyası gerçekleştirdi.
El-Hol kamp yönetimi aynı zamanda göçmen kısmında kalan tüm kadın ve çocukların kapsamlı ve doğru bir anket dahilinde verilerini, kişisel bilgilerini ve üye sayılarını kaydetti.



Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
TT

Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa dün yaptığı açıklamada, İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini engelleme planının başarılı olamayacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı açıklamada Mustafa, “Kesin resmi pozisyonumuz, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yardım sağlayabilmemiz ve uzun zamandır beklenen bağımsız Filistin devletinin somutlaşmasına yol açacak yeniden inşa sürecini kolaylaştırabilmemiz için tek bir siyasi sistem, birleşik ulusal kurumlar ve tek bir güvenlik kurumu altında herkesin iş birliğini gerektiren Filistin topraklarında Filistin devletinin somutlaştırılmasıdır” dedi.

Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “İsrail tarafı bu vizyonla savaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşları ulusal otoriteyi zayıflatmak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi için mali abluka altına almak ve geniş bir uluslararası mutabakatın konusu haline gelen Filistin devletinin kurulmasını engellemek için çalışıyor… İsrail planının desteklenmesi başarılı olamayacak. Zira halkımızın iradesi güçlü. Tüm gücümüz ve kararlılığımızla ulusal görevlerimizi yerine getirmek için sorumluluklarımızı üstlenmeye kararlıyız.”

Mustafa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sırasında ‘bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini’ açıklamasının ardından Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devleti kurma ve Gazze Şeridi'ndeki sorumluluklarını üstlenme konusundaki ısrarından bahsetti. Mustafa ayrıca, Netanyahu’nun Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kabul etmek için bir dizi ülkeyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

cdfgthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'daki yemekte ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren mektubun bir kopyasını elinde tutuyor. (DPA)

Netanyahu'ya Washington ziyaretinde eşlik eden üst düzey bir yetkili, İsrail'in bir süre daha Gazze Şeridi'nde kalabileceğini doğruladı. Yetkili, Netanyahu'ya eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin olmayacağını söyledi.

‘Ertesi gün’ meselesi

Maariv gazetesi ve Walla internet sitesine göre Netanyahu ve Trump, ‘Gazze Şeridi'nde ertesi gün’ gibi merkezi ve karmaşık bir meseleyi görüştü. Görüşmenin ardından bir siyasi yetkili, “Ertesi gün elbette Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak” dedi.

Maariv, toplantının ardından yalnızca Amerikalı gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmesinin ardından Netanyahu'nun, İsrailli gazetecilerin üst düzey bir yetkili tarafından brifing verilmek üzere çağrılmasını istediğini bildirdi.

scdfgrthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la yediği yemekte konuşuyor. (EPA)

Yetkili, ertesi gün ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ana ve gerekli koşul Gazze Şeridi'nde Hamas'ın olmamasıdır. Hamas silahsızlandırılmalı ve liderleri sürgün edilmeli. Başka bir güç Gazze Şeridi'ni kontrol etmeli ve silah kullanımını engellemeli.”

Hangi gücü kastettiği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. İsrail ordusu her türlü tehdidi engellemek için her zaman hazır bulunacak. Gazze Şeridi'nde güvenlikten İsrail sorumlu olacak” yanıtını verdi.

Yetkili, Gazze Şeridi’nin sivil kontrolü konusunda şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nde gündelik hayatı yöneten bir hükümet sistemi olmalı. Belki belli bir süre için orada olacağız ve bu konuda endişelenmemeliyiz. Eğer ilk aşamada orada olmazsak, iktidarı başka bir tarafa devredebileceğimizden emin olamayız. Gazze Şeridi'ndeki yönetim sistemi Filistinliler tarafından yürütülecek. Kesinlikle Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'ni yönetmeyecek.”

Üçüncü görüşme

Trump ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşme, Trump'ın geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşmeydi.

Filistinlilerle barış istediğini ifade eden İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gelecekte kuracakları bağımsız bir devleti İsrail'in yıkımı için bir platform olarak tanımladı ve bu nedenle egemen güvenlik yetkisinin İsrail'de kalması gerektiğini savundu.

dfrgty
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi akşamı Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)

Trump, gazetecilerin iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı sorusuna “Bilmiyorum” dedi ve soruyu Netanyahu'ya yönlendirdi.

Netanyahu soruyu, “Filistinlilerin kendi kendilerini yönetmek için tüm yetkilere sahip olmaları gerektiğine inanıyorum, ancak bizi tehdit edecek herhangi bir yetkiye değil” diye yanıtladı.

Netanyahu ayrıca, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması konusuna da değinerek, İsrail ve ABD'nin, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen Filistinlileri kabul edecek ‘birkaç ülke bulmaya yakın’ olduğunu söyledi.

Netanyahu, “Başkan Trump'ın seçim özgürlüğü diye harika bir vizyonu var. Eğer insanlar kalmak istiyorlarsa kalabilirler ama gitmek istiyorlarsa da gidebilmeliler” şeklinde konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili yemekten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Trump'ın Gazzelileri gönüllü olarak göç etmeye teşvik etme konusunda ciddi olduğuna ikna olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamaların ardından Filistin Yönetimi'nden bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Onların tutumu biliniyor. Ancak biz siyasi bir süreç başlatmak için uğraşıyoruz. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir devlet kurma hakkımızdan taviz vermeyeceğiz.”