Şempanzelerin erken yaşlanmalarının gizemi çözüldü

Şempanzelerin erken yaşlanmalarının gizemi çözüldü
TT

Şempanzelerin erken yaşlanmalarının gizemi çözüldü

Şempanzelerin erken yaşlanmalarının gizemi çözüldü

Yapılan istatistiklere göre ortalama insan ömrü 70 ila 80 yıl. Elbette ömrünü 100'lü yaşlarına kadar sürdürenler de var.  Şempanzeler için ise hayat daha kısa. Şempanzelerin genetik kodları her ne kadar insanlarınkiyle yüzde 99 oranında aynı olsa da nadiren 50 yıldan uzun yaşıyorlar.
Son iki yüzyıl içinde sağlık ve gıda alanlarındaki gelişmeler insan ömrüne yıllar eklerken yeni bir araştırma, insanların uzun ömürlü primatlarken şempanzelerin daha kısa ömürlü olmalarının nedenlerine ilişkin bir açıklamanın bulunmuş olabileceğine işaret ediyor.
Philosophical Transactions of the Royal Society B. dergisinde dün yayınlanan araştırmada ABD’li uzmanlar, insanların uzun ömürlü olmasının sırrının bir kısımının yaşlanma hızını yavaşlatan, hücrelerin içindeki DNA’ların uzun ömürlü olmasını sağlayan kimyasal değişiklikler olabileceği sonucuna ulaştılar.
Araştırmacılar son on yılda insan genomundaki kimyasal bağların yaşın ilerlemesi ile değişikliklere -birincil DNA dizisini değiştirmeden gen aktivitesini etkileyebilecek değişiklikler- uğradığını keşfettiler.
Araştırmalar DNA’mızdaki bazı bölgelere, bir metronom gibi bir zamanı işaretleyen ve metil grupları adı verilen kimyasal bağların eklendiğini veya kaybedildiğini gösterdi. DNA’daki bu değişikliklere bakılarak bir kişinin yaşı 4 yıldan az bir hata payı ile bilinebiliyor.
Duke Üniversitesi’nde evrimsel antropoloji alanında çalışmalar yürüten, söz konusu araştırmanın başyazarı Elaine Guevara’nın üniversitenin web sitesinde dün yayınladığı bir raporda, Duke Üniversitesi ve George Washington Üniversitesi ortakllığında yürütülen çalışmada şempanzelerde yaşa bağlı bu tür DNA değişiklerinin ilk defa analiz edildiğine işaret ediliyor.
Guevara ve meslektaşları, yaşları 1 ila 59 arasında değişen 83 şempanzenin kanında söz konusu noktaların yaklaşık 850 binini analiz ettiler.
Araştırmacılar yaşlanma sürecinin insanda olduğu gibi şempanze genomunda da parmak izleri bıraktığını keşfettiler. Bilim adamlarının incelediği DNA bölgelerinin 65 binden fazlası yaşı gösteren bir saate benzeyen bir yolla değişime uğradığı ve genomlarda yaşa bağlı bir model oluştuğu ortaya çıkarıldı.
Araştırmacılar şempanzelerde buldukları değişim oranlarını insanlardaki veriler ile karşılaştırdıklarında genetik yaşlanma saatinin şempanzeler için daha hızlı ilerlediğini keşfettiler.
Guevara araştırma ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Bu değişikliklerin sadece yaşlanma sürecini mi izlediği yoksa bu sürece etkili bir şekilde katkı mı sağladığı bilinmiyor. Ancak bu çalışmanın çoğu zaman yaşlanmaya eşlik eden fiziksel ve bilişsel çöküşün arkasındaki genleri düzenleyici mekanizmalara ilişkin bir kanıt oluşturmasını ve yaşlanmaya bağlı hastalıklarla mücadelede yeni yollar açmasını umut ediyoruz.”



Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
TT

Deepfake videoları tespit etmek giderek zorlaşıyor: Artık gerçekçi kalp atışları var

Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)
Kişilerin rızası ve bilgisi dışında üretilen deepfake görüntüler endişe yaratıyor (Reuters)

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi. 

Bir kişinin yüzünün ya da vücudunun dijital olarak değiştirilmesiyle oluşturulan deepfake videolar endişe yaratmaya devam ediyor. 

Bu videolar gerçek bir kişinin görüntüsünün yapay zeka kullanılarak değiştirilmesiyle yapılıyor. Aslında bu teknoloji, kullanıcıların yüzünü kediye dönüştüren veya yaşlandıran uygulamalar gibi zararsız amaçlarla da kullanılabiliyor.

Ancak insanların cinsel içerikli videolarını üretmek veya masum insanlara iftira atmak için de kullanılabilmesi ciddi bir sorun teşkil ediyor.

Bu videoların sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan gelişmiş yöntemlerden biri kalp atışlarını izlemek. 

Uzaktan fotopletismografi (rPPP) adlı araç, deriden geçen ışıktaki küçük değişiklikleri tespit ederek nabzı ölçüyor. Nabız ölçen pulse oksimetreyle aynı prensiple çalışan bu araç, çevrimiçi doktor randevularının yanı sıra deepfake videoları tespit etmek için de kullanılıyor.

Ancak bulguları hakemli dergi Frontiers in Imaging'de bugün (30 Nisan) yayımlanan çalışmaya göre deepfake görüntülerde artık gerçekçi kalp atışları var.

Bilim insanları çalışmalarına videolardaki nabız hızını otomatik olarak saptayıp analiz eden bir deepfake dedektörü geliştirerek başladı. 

Ardından rPPP tabanlı bu aracın verilerini, EKG kayıtlarıyla karşılaştırarak hassasiyetini ölçtüler. Son derece iyi performans gösteren aracın EKG'yle arasında dakikada sadece iki-üç atımlık fark vardı. 

Ekip aracı deepfake videolar üzerinde test ettiğindeyse rPPP, videoya kalp atışı eklenmese bile son derece gerçekçi bir kalp atışı algıladı. 

Bilim insanları kalp atışlarının videoya kasten eklenebileceği gibi, kullanılan kaynak videodan kendiliğinden geçebileceğini de söylüyor.

Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Peter Eisert "Kaynak video gerçek bir kişiye aitse, bu artık deepfake videoya aktarılabiliyor" diyerek ekliyor: 

Sanırım tüm deepfake dedektörlerinin kaderi bu; deepfake'ler gittikçe daha iyi hale geliyor ve iki yıl önce iyi çalışan bir dedektör bugün tamamen başarısız olmaya başlıyor.

Araştırmacılar yine de sahte videoları saptamanın başka yolları olduğunu düşünüyor. Örneğin sadece nabız hızını ölçmek yerine, yüzdeki kan akışını ayrıntılı olarak takip eden dedektörler geliştirilebilir.

Eisert, "Kalp atarken kan, damarlardan geçerek yüze akıyor ve daha sonra tüm yüz bölgesine dağılıyor. Bu harekette gerçek görüntülerde tespit edebileceğimiz küçük bir gecikme var" diyor.

Ancak bilim insanına göre nihai çözüm deepfake dedektörlerinden ziyade, bir görüntünün üzerinde oynanıp oynanmadığını anlamaya yarayan dijital işaretlere odaklanmaktan geçiyor:

Bir şeyin sahte olup olmadığını tespit etmek yerine bir şeyin değiştirilmediğini kanıtlayan teknolojiye daha fazla odaklanmadığımız sürece, deepfake'lerin saptanmalarını zorlaştıracak kadar iyi olacağını düşünüyorum.

Independent Türkçe, BBC Science Focus, TechXplore, Frontiers in Imaging