Suudi Arabistan koronavirüsün hafife alınmasına karşı uyarıda bulunuyor… İyileşme oranı yüzde 94’ü geçti

Suudi bir aile, Çarşamba günü önleyici tedbirlere riayet ederek Suudi Ulusal Günü'nü kutluyor (Reuters)
Suudi bir aile, Çarşamba günü önleyici tedbirlere riayet ederek Suudi Ulusal Günü'nü kutluyor (Reuters)
TT

Suudi Arabistan koronavirüsün hafife alınmasına karşı uyarıda bulunuyor… İyileşme oranı yüzde 94’ü geçti

Suudi bir aile, Çarşamba günü önleyici tedbirlere riayet ederek Suudi Ulusal Günü'nü kutluyor (Reuters)
Suudi bir aile, Çarşamba günü önleyici tedbirlere riayet ederek Suudi Ulusal Günü'nü kutluyor (Reuters)

Suudi Sağlık Bakanlığı, salgının yeniden yayılmasını önlemek için tedbirlere uyma ve sosyal mesafeyi koruma çağrısını yineledi. Bakanlığın çağrısı, ülkedeki virüs istatistiklerinde düşük vaka sayılarının kaydedildiği buna karşılık iyileşme oranının yüzde 94’ü geçtiği bir zamanda geldi.
Sağlık Bakanlığı, vakalarda aşamalı düşüş ile 472 yeni hastanın kaydedildiğini, böylece toplam vaka sayısının 332 bin 329 kişiye yükseldiğini belirtti. Bakanlık, vakaların 12 bin 68’inin hala tedavi gördüğünü ve çoğunun durumunun güven verici olduğunu, bin 42 hastanın durumunun kritik olduğunu duyurdu.
Ülkedeki iyileşme oranı yükselmeye devam ederken, son 24 saatte 843 hastanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısı 315 bin 636 kişiye yükseldi. Ayrıca 26 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısı 4 bin 625 kişiye yükseldi.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı 472 yeni vakanın kaydedildiğini, vakaların yüzde 41.2’sinin erkek, yüzde 59.2’ sinin ise kadınlardan oluştuğunu ayrıca hastaların yüzde 12’sini çocukların, yüzde 84’ünü yetişkinlerin, yüzde 4’ünü ise yaşlıların oluşturduğunu açıkladı. Bakanlık 38 bin 698 testin daha gerçekleştirildiği bilgisini paylaştı.

BAE: Bin 8 yeni vaka teşhis edildi
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) son 24 saatte bin 8 yeni vaka teşhis edilirken iki kişi daha virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Böylece toplam vaka sayısı 89 bin 540 kişiye yükselirken virüse bağlı ölüm sayısı 409 kişiye ulaştı.
BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı 882 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşenlerin toplam sayısının 78 bin 819’a yükseldiğini ve son 24 saatte 9 bin 205 test yapıldığını açıkladı.

Kuveyt: 590 yeni vaka kaydedildi
Kuveyt Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 590 yeni vakanın kaydedildiğini böylece toplam vaka sayısının 102 bin 441 kişiye yükseldiğini ve 3 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölüm sayısının 595 kişiye yükseldiğini duyurdu.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, dün gerçekleştirilen 4 bin 730 test ile gerçekleştirilen test sayısının 729 bin 755’e yükseldiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı dün, 601 kişinin daha sağlığına kavuşması ile iyileşen hasta sayısının 93 bin 561 kişiye yükseldiğini açıkladı.

Bahreyn: 687 yeni vaka teşhis edildi
Bahreyn Sağlık Bakanlığı dün öğle saatlerine kadar 3 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini böylece toplam ölüm sayısının 235 kişiye yükseldiğini açıkladı Bakanlık ayrıca dün 11 bin 708 test yapıldığını, testler sonucunda 687 yeni vaka teşhis edildiğini belirtti.
Bakanlık, yoğun bakımdaki hasta sayısının 59 kişi olduğunu, sağlık durumu tedavi gerektiren 120 hasta olduğunu, 6 bin 617 mevcut vakadan 6 bin 558 kişinin sağlık durumunun stabil olduğunu açıkladı.
Bakanlık ayrıca 736 kişinin daha sağlığına kavuşmasıyla toplam iyileşen hasta sayısının 60 bin 853 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Umman: Araştırmalara katılın
Umman Sağlık Bakanlığı, toplum fertlerini "Kovid-19" virüsü enfeksiyonu için ulusal serolojik araştırmalara katılma çağrısında bulunmaya devam ederek, ankete katılımın bir farkındalık ve bireyin vatanına karşı sorumluluk taşıdığını gösterdiğini vurguladı. Yurtdışından gelen kişilerin ülkeye ulaşmadan önce kişisel bilgilerini girdikleri Android ve İphone cihazlarına uygun “Tersud” uygulaması için yeni bir güncelleme yayınladı. Yeni güncelleme ile Maskat Uluslararası Havalimanı’ndaki işlemlerin tamamlanması sağlanacak. Ülkeye gelen kişiler sağlık durumlarını günlük olarak bildirmek için tıbbi tarayıcıyı kullanabilecek ayrıca uygulama, vaka kaydı simgesine basıldığında kişinin sağlık durumunu gösterecek.

Katar: 225 yeni koronavirüs vakası tespit edildi
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı, son 24 saatte 225 yeni koronavirüs vakasının kaydedildiğini duyurdu. Bakanlık, 249 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşen hasta sayısının 121 bin 512 kişiye ulaştığını açıkladı. Son 24 saate virüse bağlı olarak herhangi bir ölümün kaydedilmedi ve toplam ölüm sayısının 212 olarak kaldığını bildirdi.



Kral Selman ve Veliaht Prens, okulda yaşanan silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi'ne başsağlığı dileklerini ilettiler

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Kral Selman ve Veliaht Prens, okulda yaşanan silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi'ne başsağlığı dileklerini ilettiler

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)

Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen, ölü ve yaralıların olduğu silahlı saldırının ardından Kanada Genel Valisi Mary May Simon'a taziye ve başsağlığı telgrafı gönderdi.

Kral Selman mesajında, “Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen silahlı saldırı ve bunun sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmaları öğrendik. Bu iğrenç suç eylemini kınıyor ve Ekselansları, ölenlerin aileleri ve dost Kanada halkına en derin taziyelerimizi ve içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Yaralıların bir an önce iyileşmesini diliyoruz.”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman da benzer bir taziye ve başsağlığı mesajı göndererek şunları söyledi: “Kanada'nın batısındaki bir okulda meydana gelen silahlı saldırı ve bunun sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmalar hakkında bilgilendirildim. Ekselanslarına bu suç eylemini kınadığımı belirtirken, Ekselanslarına ve dost halkına en derin taziyelerimi ve içten başsağlığı dileklerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.”


Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.