Yeni Yüzüklerin Efendisi'nin Galadriel'i, dizinin setini Marvel'la kıyasladı: Daha büyüğü olamaz

Clark, Saint Maud gibi yapımlarda da yer aldı (Reuters)
Clark, Saint Maud gibi yapımlarda da yer aldı (Reuters)
TT

Yeni Yüzüklerin Efendisi'nin Galadriel'i, dizinin setini Marvel'la kıyasladı: Daha büyüğü olamaz

Clark, Saint Maud gibi yapımlarda da yer aldı (Reuters)
Clark, Saint Maud gibi yapımlarda da yer aldı (Reuters)

J.R.R. Tolkien’in yarattığı Orta Dünya’nın İkinci Çağı’nda geçecek ve Amazon’da yayımlanacak dizide Yüzüklerin Efendisi evreninin en çok sevilen karakterlerinden biri olan Galadriel’in gençliğini canlandıracak Morfydd Clark, verdiği yeni röportajda diziye dair konuştu.
Şubat’tan bu yanan dizinin çekimleri için Yeni Zelanda’da bulunan Clark, NME’ye Zoom bağlantısı üzerinden verdiği röportajda, “Burada kalmam gerektiği çok açıktı. Kesinlikle ev hasreti çekiyorum ama şu anda olup bitenlere kıyasla bu çok küçük bir dert. Yeni çalışmaya başladığınız kişilerle tecride girmek kesinlikle garip. Ama sanırım hepimiz birbirimize aile gibi davranıyoruz. Elbette ara sıra insanlardan rahatsız olsan da yine de onları seversin… çünkü başka bir çaren yoktur. Oyuncu kadrosuyla geçirdiğim bu zamanın sette faydalı olacağını düşünüyorum. Ama açıkçası izleyicilerin tecritten önce ve sonra çekilen bölümleri gözlerimizden anlayabileceğine dair endişe duyuyorum” diye belirtti. 
Daha önce Cate Blanchett’in canlandırdığı Galadriel karakterinin gençliğiyle izleyicilerin karşısına çıkacak Galli oyuncu şu ifadeleri kullandı:
"Arkadaşlarım (Yüzüklerin Efendisi’ne) bayılır. Üniversiteden Cardiff’e ne zaman dönseler ben de drama okulundan dönsem bir evde üç filmi de arka arkaya izlerdik. Fakat onlara dizide yer alacağımı söylediğimde, 'Gerçekten mi? Bunu dört gözle bekliyorduk ama onun içinde sadece sen olacaksın, bundan pek zevk alamayacağız' dediler. Bunu duymak çok üzücüydü!"
Clark ayrıca Orta Dünya’nın kendisi için ne kadar önemli olduğundan ve setin devasa büyüklüğünden bahsetti:
"Bu filmler benim için çok ikonik. Aslında buraya geldiğimden beri Tolkien evrenine dair bildiklerimi bastırıyorum. Yüzüklerin Efendisi’ni yaparak muazzam şeyleri düzeltmiş gibi hissediyorum. Dizide çalışanların sayısı sürekli olarak akıllara durgunluk veriyor. Bir kişinin işi tozun ayak seslerine ve nefese nasıl tepki verdiğini görmekten ibaret! Bu daha önce aklımdan hiç geçmezdi. Marvel gibi bir şey dışında işlerin bundan çok daha büyük olabileceğini düşünmüyorum."
 
Independent Türkçe, NME 



Fransa'da ruh sağlığı, sahte terapistlerin yeni üreme alanı haline geldi

Fransa'da ruh sağlığı, koçların kontrolsüz terapötik uygulamalara güvendiği, hızla büyüyen bir pazar haline geldi (AFP)
Fransa'da ruh sağlığı, koçların kontrolsüz terapötik uygulamalara güvendiği, hızla büyüyen bir pazar haline geldi (AFP)
TT

Fransa'da ruh sağlığı, sahte terapistlerin yeni üreme alanı haline geldi

Fransa'da ruh sağlığı, koçların kontrolsüz terapötik uygulamalara güvendiği, hızla büyüyen bir pazar haline geldi (AFP)
Fransa'da ruh sağlığı, koçların kontrolsüz terapötik uygulamalara güvendiği, hızla büyüyen bir pazar haline geldi (AFP)

Fransız basın ajansına göre, “psikolog” veya “psikolojik danışman” gibi unvanlarla kendilerini tanıtan kişiler, artan talep ve düzenlemelerin eksikliğini fırsat bilerek Fransa'nın ruh sağlığı sektörünü istila ediyor ve bu durum büyük riskler doğuruyor.

“Bu tedavi hayatımı mahvetti”... 25 yaşındaki Marie (gerçek adı değil), durumunu bu sözlerle anlatıyor. Cinsel yaşamını etkileyen psikolojik sorunları olan bu genç kadın, gittiği fizik tedavi uzmanının tavsiyesi üzerine “kadınların bedenlerini geri kazanmalarına yardımcı olan” bir tedaviye yönlendirildi.

Sonuncusu, bir sujufoloji uzmanı (psikolojik bozuklukların tedavisinde nefes, hareket ve görselleştirme tekniklerini kullanan bilim dalı) ve hipnoz uyguluyor. İkinci seansta, Marie'nin zihninde garip bir görüntü belirdi: Kendisi iki yaşında iken dedesinin vücuduna dokunduğunu hayal etti.

 “Tamamen şoke oldum. Ona bunun ne anlama geldiğini sordum, o da ‘Sen ensestin kurbanısın, buna hiç şüphe yok’ diye cevap verdi.”

Bir başka seansta, terapist Mary'nin “ruhlarla iletişim kurma yeteneği” olduğunu söyledi. Mary, sujufoloji uzmanı ile ilişkisini kesti ve “bu teşhisle” yalnız başına yoluna devam etti.

Sekiz ay sonra her şeyini kaybettiğini anlayınca bir psikiyatriste başvurdu. Mary şöyle diyor: "Hemen sinirlendi ve bana, 'Hipnoz gerçek bir bilim değil! Beynin sana sahte anılar gönderebilir, bu yüzden çok dikkatli olmalısın” dedi.

Mary, kapsamlı bir takip sonucunda, uydurulmuş sahte anıların harekete geçirilmesinin kurbanı olduğuna inanmaya başladı.

Mivelodis, son yıllarda çok sayıda benzer vaka bildirimi aldıktan sonra, son raporunda, sahte anıların karmaşık bir kavram olduğunu ve bunların “uygunsuz hatta sapkın” olabilecek tedavilerden kaynaklandığı konusunda uyarıda bulundu.

Mary, “Ona çok kızgınım. Beni uyarmalıydı” dedi.

3 bin 900 Euro’ya destek               

Mivelodis,"Zayıf bir şekilde düzenlenen ruh sağlığı alanındaki artan endişelerden" söz etti.

Fransız İçişleri Bakanlığı'na bağlı kuruluşa göre ruh sağlığı “hızla genişleyen bir pazar haline geldi ve bu pazarda, ciddi psikolojik hasara yol açabilecek denetimsiz psikoterapi yöntemlerine başvuran danışmanlar veya koçlara yaygın olarak güveniliyor”.

Ruh sağlığı, “Kovid” salgınıyla birlikte sahte bilim uzmanlarının tercih ettiği bir alan haline geldi.

Ruhsal bozukluklar konusunda uzmanlaşmış bir halk sağlığı doktoru olan Michael Worms-Irminger, “Profesyonel ve eğlence kanallarında çok sayıda insan, herhangi bir eğitim almadan yapılandırılmış psikoterapi gibi tedaviler sunarak ruhsal sağlık sorunlarını tedavi edebildiğini iddia ediyor” diyor.

Kimisi kaygı ve dikkat eksikliği bozukluklarını tedavi ettiğini iddia ederken, kimisi otizm, şizofreni veya bipolar bozukluğu tedavi ediyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Mivelodis’in başkanı Donatien Le Vaillant yaptığı açıklamada, örgütün "ağır metalleri vücuttan uzaklaştırarak detoks etkisi sağladığını iddia eden besin takviyeleri, esrar veya şelasyon protokolleri" ( vücuttaki toksik metal ve kimyasalların uygun bir “şelatör” ile bağlanarak dokulardan sökülmesi, böbrek ve karaciğer yoluyla vücuttan uzaklaştırılması işlemi) gibi alternatif tedavi seçeneklerine dayalı "son 10 yılda otizm vakalarında iki katına çıkan bildirimlerin" olduğunu belirtti.

Mivelodis'in 2022-2024 yılları arasında aldığı bildirimlerin en büyük kısmını sağlık ve refah oluşturdu (%37) ve vakaların yüzde 80'i sağlık çalışanı olmayan kişileri içeriyordu.

Son zamanlarda, annelerin yorgunluğunu istismar eden ve genç, bitkin anneleri hedef alan yeni bir ticaret ortaya çıktı.

Mivelodis, “sahte koç” vakasından bahsediyor. Bu koçlar, “aşırı duyarlı” olarak teşhis edilen “kırılgan ve depresif” anneleri, 3 bin 900 avro karşılığında internet üzerinden destek almaları için kandırıyor.

'Çok fazla kafa karışıklığı var'

Kendini psikoterapist olarak tanımlayan bu kişilerin işleri, devlet tarafından tanınan ünvanların düzenlenmemesi nedeniyle gelişiyor; yalnızca psikolog, psikiyatrist ve psikoterapist ünvanları korunuyor.

Le Vaillant, "Herkes kendine koç veya danışman diyebilir" diyor. "Yasa kapsamında değil ama çok fazla kafa karışıklığına yol açıyor."

Michael Worms-Irminger, bu isimlerin "psikolojiyle meşru bir bağlantıya işaret ettiğini" belirtiyor.

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Bakanlık Temsilcisi Frank Bellevier, sağlık otoritelerinin, insanların bu uygulamalara başvurmasına yol açan "cehalet" ile mücadele etmek için "etkili bir şekilde iletişim kurmaya" devam etmeleri gerektiğine inanıyor.

Eski yargıç ve Tarikat Mağdurları ve Aileleri Ulusal Savunma Birliği Başkanı Catherine Katz, “Spiritüel liderlerin folklorik imajından kurtulmalıyız” diyor. Katz, “Günümüzün spiritüel liderleri sınırsız bir hayal gücüne sahip” diye ekliyor.

Mikael Worms Erminiger, tıbbi çölleşmenin “her türden koç”ların işine yarayabileceğini, “pahalı” psikolojik bakım için “bekleme sürelerinin” “korkutucu” boyutlara ulaşabileceğini belirtiyor.