Filistin’den ‘Uluslararası Barış Konferansı’ girişimi

New York'taki BM Filistin delagasyonu uluslararası barış konferansı için temaslarda bulunuyor

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur (Reuters)
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur (Reuters)
TT

Filistin’den ‘Uluslararası Barış Konferansı’ girişimi

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur (Reuters)
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur (Reuters)

Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, önümüzdeki yılın başlarında uluslararası barış konferansı düzenlemek amacıyla, Çarşamba günü (7 Ekim’de) New York'ta hazırlık toplantısı düzenlendiğini açıkladı.
Mansur Filistin'in Sesi Radyosu’na verdiği röportajda, toplantının önümüzdeki yıl BMGK’ya girecek olan Kenya ve Hindistan'ın yanı sıra 7 ülkeden oluşan bağlantısız ülkeler bloğunu da içerdiğini söyledi. Mansur toplantıda, Amerikan tekelinden uzakta, tüm uluslararası tarafların müzakerelere destekleri temelinde, uluslararası bir barış konferansı düzenleme girişiminin tüm detaylarının konuşulduğunu açıkladı.
Mansur, toplantının uluslararası barış konferansı düzenlemeye hazırlanmak, Filistin meselesini BM himayesinde ve daha geniş bir uluslararası katılımla çözmek için pratik adımların başlatılması çerçevesinde gerçekleştirildiğini vurguladı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırılan Amerikan projesine karşılık Filistinliler ve İsrailliler arasındaki müzakereleri desteklemek için çok taraflı bir mekanizma ile sonuçlanan uluslararası bir barış konferansı düzenlemeyi teklif etmiş ancak uluslararası bir cevap alamamıştı. Abbas, geçen ay BMGK’da yaptığı konuşmada, Uluslararası Örgüt Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Uluslararası Dörtlü ve uluslararası taraflarla gelecek yıl başlayacak bir uluslararası barış konferansı düzenlemek üzere hazırlıklara başlamasını talebini tekrarladı.
Mansur, önümüzdeki yılın başlarında barış konferansının düzenlenmesi için BMGK üye ülkeleri ve uluslararası taraflarla yoğun görüşmeler ve temasların yapıldığını belirtti ve bu konuda çalışmalar yapmak için Filistin’in teklifini BMGK’ya sunduğunu belirtti.
Filistin Büyükelçisi, bu tür bir uluslararası konferans düzenlemenin, uluslararası aktörlerle istişare ve koordinasyon açısından büyük çaba ve hazırlık gerektirdiğine dikkat çekti. Büyükelçi, Filistin Hükümetinin bu sorunun çözümüne dair seçiminin uluslararası fikir birliği ve iki devletli çözüme sahada ulaşılmasını destekleyen ilgili BM kararları olduğunu vurguladı. Mansur, "Yüzyılın Anlaşması" olarak bilinen ABD barış planının ise uluslararası bir uzlaşma sağlamadığını dile getirdi.
Bu ayın sonunda BMGK’nın Filistin meselesiyle ilgili yapacağı genel oturumda konuşulacak konulara ve Filistin girişimine uluslararası ilgi giderek artıyor.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP