Tunus’ta kafe ve restoranlar kısmi olarak faaliyetlerine başladı

Başkent’te bir kahvenin önündeki vatandaşlar (EPA)
Başkent’te bir kahvenin önündeki vatandaşlar (EPA)
TT

Tunus’ta kafe ve restoranlar kısmi olarak faaliyetlerine başladı

Başkent’te bir kahvenin önündeki vatandaşlar (EPA)
Başkent’te bir kahvenin önündeki vatandaşlar (EPA)

Tunus’ta yeni tip koronavirüs salgının geniş çapta yayılarak ve günlük ortalama bin 500 yeni vakanın kaydedildi. Ancak bu durum, başkent Tunus’un çevre vilayetlerinde (Aryana, Ben Arus ve Manuba) dün (pazartesi) sabahtan itibaren kafelerin, restoranların ve kahvehanelerin kısmi olarak faaliyetlerine dönmelerine izin verilmesine engel olmadı. Söz konusu karar, bu kuruluşların kapalı alanlarda kapasitenin yüzde 30, açık alanlarda ise yüzde 50 oranında çalışılmasını kapsıyor.
Ticari kuruluşların faaliyetlerine yeniden başlamalarına izin verilirken, yetkililer bu gibi mekanların denetimin sıkılaştırılması kararı aldılar. Kuruluşlar önemlere uymayan tüm kuruluşlar hakkında acilen kapatma kararının alınacağı konusunda bilgilendirildi.
Tunus Sağlık Bakanlığı’nın salgına dair yayınladığı son verilere göre, 13-16 Ekim tarihleri arasında 5 bin 752 vakanın kaydedildiğini duyurdu. Bu rakam günlük olarak bin-bin 500 arası vaka kaydedildiği gösteriyor.
Aynı zaman aralığında 114 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 626 kişiye yükseldi. Tunus’ta 3 aylık karantina sonrası 27 Haziran’da sınırların açılmasından bu yana 576 kişi hayatını kaybetti.
13-16 Ekim tarihleri arasında Tunus hastanelerinde 901 hastanın tedavisi gerçekleştirildi. Halen yoğun bakımda tedavi gören 158 kişiden 77’si solunum cihazına bağlı durumda.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.