Suudi Arabistan işgücü piyasasındaki yabancılar için Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı

Suudi Arabistan yabancı işçilere yönelik Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan yabancı işçilere yönelik Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan işgücü piyasasındaki yabancılar için Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı

Suudi Arabistan yabancı işçilere yönelik Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan yabancı işçilere yönelik Çalışma Reformu Girişimi’ni başlattı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, işgücü piyasasını kefillik sisteminden esnek bir sözleşme ilişkisiyle serbestleştirmeyi hedefleyen Çalışma Reformu Girişimi’nin (Sözleşme İlişkisini İyileştirme Girişimi) başlatıldığını açıkladı.
Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada, girişim bağlamında yerel işgücü piyasasında hızlı bir şekilde ortaya çıkması beklenen olumlu yansımaların, rekabet gücünün artırılması, iş ortamının iyileştirilmesi ve ülkeye yatırımların çekilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.
Özel sektör kuruluşlarındaki tüm göçmen işçileri içeren girişim, işgücü piyasasının esnekliği, etkinliği ile rekabet gücünü artırmayı ve ülkenin uluslararası uygulamalar doğrultusunda çekiciliğini artırmayı hedefliyor.
Sözleşmeye dayalı işçi ilişkisini geliştirme girişimi, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Bilgi Merkezi ve ülkedeki diğer devlet kurumlarının desteğiyle geliştirilen Ulusal Dönüşüm Programı girişimlerinden biri.

Kümülatif girişimler
İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, girişimin çalışma ortamının verimliliğini iyileştirme ve artırma çabalarının bir parçası olduğunu belirtti.
Bakanlığa göre, önceki en önemli programlar arasında özel sektördeki işçilerin ücretlerini koruma programı, e-sözleşme dokümantasyonu programı, çalışma kültürü konusunda farkındalık yaratma programı, iş anlaşmazlıklarının çözümü için program, işçi hakları için sigorta programı yer aldı.

Esneklik çabaları
Çalışma Reformu Girişimi, işgücü piyasasının esnekliğini, etkililiğini ve rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.
Girişim ayrıca, sözleşme dokümantasyon programı aracılığıyla aralarında belgelenen iş sözleşmesine dayanarak, aynı zamanda işveren ile işçi arasındaki iş ilişkisinde sözleşmeye dayalı referansı etkinleştirmeyi de amaçlıyor.

Girişimin gerekçesi
İş hareketliliği hizmeti, göçmen bir işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi üzerine işverenin onayına gerek kalmadan başka bir işe geçmesine izin verecek. İşçinin çıkış-yeniden giriş vizesi talep etmesine ve nihai çıkış vizesi almasını da sağlıyor. Böylelikle vizelerin hepsi artık işverenin izni gerekmeden otomatik olarak onaylanacak.
Çıkış ve yeniden giriş vizesi reformu, göçmen işçilerin işverenin onayı olmadan Suudi Arabistan dışına seyahat etmelerine izin verecek.
Nihai çıkış vizesi reformu ise, yabancı işçilerin iş sözleşmesinin sona ermesinin ardından işverenin izni olmadan Suudi Arabistan’dan ayrılmasına olanak sağlıyor.
Tüm bu hizmetler, Absher uygulaması ve Bakanlığa ait Qiwa portalı aracılığıyla halka sunulacak.
Girişim aynı zamanda beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve geliştirilmesine, işgücü piyasasına yetkin kişilerin çekilmesine katkıda bulunacak.

Bakanlardan yorumlar
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, bu girişimin Suudi Arabistan ve ekonomisinin küresel işgücü piyasası sisteminde etkili ve lider konumunu gösterdiğine dikkat çekerek, işgücü piyasasının verimliliğini etkileyeceğine ve ülke ekonomisini destekleyecek olumlu etkilere sahip olacağına vurgu yaptı.
Ticaret Bakanı Dr. Macid el-Kasabi ise, işveren ile işçi arasındaki sözleşmeye dayalı ilişkinin iyileştirilmesi ile ilgili bu girişimin, işgücü piyasasının rekabet gücünün artırılmasına, ticari gizliliğe karşı mücadeleye ve iş ortamının iyileştirilmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Maden Kaynakları Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih de, söz konusu girişimin, yatırımları çekme ve yatırımcı ile ilişkiyi kolaylaştırma yolunda büyük bir adım olduğunun altını çizerek, bunun Suudi hükümetinin ulusal ekonomiyi destekleyecek esnek işgücü piyasaları ve çekici yatırım ortamları yaratma konusundaki istekliliğini teyit ettiğini söyledi.
İskan Bakanı Macid bin Abdullah el-Hakil de, girişimin tarafların sözleşme ilişkisine ilişkin haklarını koruyacağına, rekabet gücünün desteklenmesine katkıda bulunan temel hizmetler sağlayacağına işaret etti.

İnsan hakları
Suudi Arabistan İnsan Hakları Komisyonu, 14 Mart 2021’de yürürlüğe girecek olan bu girişim kapsamında atılan adımların ülkenin uluslararası insan hakları hukukuna uyma konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.