İsrail vergi gelirlerini Filistin Otoritesi’ne veriyor

Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh.
Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh.
TT

İsrail vergi gelirlerini Filistin Otoritesi’ne veriyor

Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh.
Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh.

Filistin Otoritesi dün, tüm vergi gelirlerini daha önce kararlaştırıldığı gibi herhangi bir kesinti olmaksızın İsrail’den teslim aldı.
İsrail hükümetinin biriken tüm vergi gelirlerini Filistin Otoritesi hesabına aktardığı bilgisini veren Fetih Hareketi Merkez Komite Üyesi Hüseyin eş-Şeyh, “Toplamda 3 milyar 768 milyon şekel değerinde vergi geliri geri alındı” dedi.
Tüm gelirlerin transferi, Filistin Otoritesi ile İsrail arasındaki ilişkilerde Otorite’nin vergi gelirlerini almaktan kaçındığı, bunaltıcı bir mali krizin yaşandığı altı aylık bir kopuşun ardından yeni bir sayfanın açıldığına işaret ediyor. Nitekim İsrail, birkaç gün önce ‘cinayet karşılığında ücret ödeme’ (Otorite’nin şehit ve tutuklular için ödediği ücretler) tazminatı dolayısıyla vergi gelirlerinin yaklaşık 600 milyon şekelini (180 milyon dolar) kesme kararı almıştı.
Bu sorun, İsrail'in Filistin Otoritesi’nin her bir tutukluya veya faillerin ailelerine yaptığı ödemelerin kesilmesini öngören bir yasayı çıkardığı Temmuz 2018'den bu yana sürekli bir kriz halini aldı. Otorite ise bu ödemelere karşı çıktı.
İsrail bakanlar kurulu birkaç gün önce, kesintiyi sürdürme kararı aldı. Ancak bu kararı protesto eden Filistin Otoritesi, vergi gelirlerinin tam ve kesintisiz bir şekilde aktarılması konusunda ısrarcı oldu. Ardından İsrail’in ilişkiler yeniden kurulur kurulmaz yeni bir krizden kaçınmak istediği anlaşıldı. Nitekim İsrail medyası, Tel Aviv’in söz konusu tutarı önümüzdeki yıl aylık küçük kesintilere dönüştüreceğini aktardı.
Filistin Otoritesi, geçen ay İsrail ile yaklaşık altı aydır kesintiye uğrayan ilişkilere yeniden başlanacağını, güvenlik ve sivil koordinasyonun yeniden sağlanacağını duyurdu. 19 Mayıs’ta, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak etme niyetini açıklamasının ardından güvenlik koordinasyonu da dahil olmak üzere İsrail ile anlaşmaların askıya alındığını duyuran Filistin Otoritesi, vergi gelirlerinden de kaçınacağını bildirmişti.
Bu gelirler, çalışanlarının maaşlarını ödemek için bankalardan borç almak zorunda kalan Filistin Otoritesi bütçesinin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Nitekim Filistin Maliye Bakanlığı dün, çalışanların Kasım ayı maaşlarının tam ödeneceğini, Mayıs-Ekim arası biriken maaşlarının yüzde 50’sinin ise yarın ödeneceğini duyurdu.
Kalan miktarı geri almak için İsrail ile hesaplaşacağını bildiren Bakanlık, vergilerin kalan kısmının en geç bu ay sonuna kadar ödeneceğini kaydetti. Aynı zamanda “Miktarın bir kısmı, Otorite’nin hizmet ve mal sağlayıcılarına, özellikle de koronavirüs salgınıyla mücadele eden hastaneler ve sağlık sektörü tedarikçilerine geri ödeme için tahsis edilecek” açıklamasında bulundu.



Filistin Başkanlığı, Refah şehri için zorunlu tahliye emri tehlikesi konusunda uyardı

İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
TT

Filistin Başkanlığı, Refah şehri için zorunlu tahliye emri tehlikesi konusunda uyardı

İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)

Filistin Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada, Refah kentinin tamamına yönelik zorunlu tahliye emirlerinin ciddiyeti konusunda uyarıda bulundu.

Başkanlık, Filistin Haber Ajansı WAFA’da yer alan basın açıklamasında, Hamas'a “işgalin önünü kesmesi ve halkımıza ve topraklarımıza yönelik kanlı saldırganlığını sürdürmek için bahanelerini geri çekmesi, Filistin halkımızın hayatını koruması ve soykırım savaşına maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki acı ve eziyetlerine son vermesi” çağrısında bulundu.

Filistin Başkanlığı, “iç göç sürecinin kınandığını ve reddedildiğini ve dış göç çağrıları gibi uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu” belirterek, “kimseye güvenlik ve istikrar getirmeyecek olan bu gerilimden tamamen işgal makamlarını sorumlu” tuttu.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre açıklamada, “Sağlık personelinin işgal ordusu tarafından kasıtlı olarak hedef alınması, sağlık sektörünün hedef alınmasını yasaklayan uluslararası yasa ve sözleşmelerin büyük bir ihlalini teşkil etmektedir” uyarısında bulunuldu.

Açıklamada,“İsrail'in Batı Şeria'daki halkımıza, özellikle de Batı Şeria'nın kuzeyindeki kamplara yönelik devam eden saldırılarına cinayetler, vatandaşların tahliyesi, evlerinin yıkılması, tutuklamalar, şehirlerin ve kampların altyapısının yıkılmaya devam etmesi, yerleşimci terörizminin sürmesi ve kutsal mekânlara yönelik saldırılar eşlik etmektedir; tüm bunlar bölgeyi daha fazla gerginliğe ve istikrarsızlığa itecek gerçek bir felaketin habercisidir” denildi.

Başkanlık, “bölgede savaş tamtamlarının çalmaya başlamasıyla birlikte herkesin, Filistin meselesine uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmadığı takdirde bölgenin, bedelini herkesin ödeyeceği sonu gelmez savaşlar sarmalında kalacağını ve tüm dünya ülkelerinin uluslararası hukuk ve insani sözleşmelerin korunması için sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini anlaması gerektiğini” vurguladı.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin büyük bölümünün boşaltılması emrini verirken, Filistinli medya kuruluşları Gazze Şeridi'nin orta ve kuzey kesimlerinde İsrail bombardımanında ölümler olduğunu bildirdi.

Refah'ın boşaltılması emri, İsrail'in bu ayın başlarında ateşkesi sona erdirerek Hamas'a karşı hava ve kara operasyonlarını yeniden başlatmasının ardından geldi.