‘Sadu Dokuma’ Sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde

Sadu Dokuma (Arşiv)
Sadu Dokuma (Arşiv)
TT

‘Sadu Dokuma’ Sanatı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde

Sadu Dokuma (Arşiv)
Sadu Dokuma (Arşiv)

Suudi Arabistan, Kuveyt ile ortak bir dosya olarak “Sadu Dokuma” sanatını UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydetmeyi başardı.
Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığı habere göre söz konusu kayıtın 14- 19 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen yıllık toplantıda açıklandığını aktardı.
Bu başarı iki kutsal caminin hizmetkarı Kral Selman bin Abdülaziz ve Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz’in ulusal mirasa olan ilgisi ve onu bölgesel ve küresel anlamda vurgulamalarının önemini göstermekte.
Söz konusu süreç, Kuveyt ile işbirliği içinde Kültür Bakanlığı öncülüğündeki “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)”, Suudi Arabistan’ın UNESCO daimi temsilcisi ve “Mirasımız” derneği gibi ortak bir ulusal ekibin çabaları sonucu gerçekleşti.
“Sadu dokumacılığı” Suudi Arabistan’ın nesiller boyu sürekliliği sağlama noktasında yerel ve küresel anlamda ona ışık tutacak olan, Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili listesine girmeyi başaran sekizinci kültürel unsuru.
Sadu dokumacılığı, Arap Yarımadası sakinlerinin eski çağlardan beri temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında uğraştıkları geleneksel zanaatlardan biri olarak karşımıza çıkmakta. Sadu çeşitli tasarım, süsleme ve renkleriyle Suudi Arabistan’daki insani mirasın en önemli unsurlarından ve imgelerinden biri haline geldi.
Bu kültürel değerin önemini vurgulama noktasında, Suudi Arabistan’ın bu yıl ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin logo tasarımında “Sadu” kullanıldı.
Suudi Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarının UNESCO listesine kaydedilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca söz konusu unsurların Arap Yarımadasındaki kültürel derinliği yansıtan miras değerini ifade ettiğini söyledi.
Bakan, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde ve Kuveyt ile iş birliği içinde gerçekleşen “Sadu Geleneksel Dokuma” sanatının “UNESCO”’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsil listesine girme sürecini, uluslararası kuruluşlarda mirası belgeleme ve kaydettirme noktasında diğer yetkililerin çabalarının bir sonucu olarak değerlendirdi.
Kral Selman bin Abdülaziz ve Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz’in, Suudi Arabistan’da Somut Olmayan Mirası koruma noktasında sağladığı büyük destek ve rehberlik, büyük küresel değerlere sahip “UNESCO” listesindeki ulusal unsurları artırmaya olanak sağladı.
Bakan açıklamasında, “Bakanlığın kuruluşundan bu yana elde edilen tüm kültürel başarıların arkasında olduğundan dolayı, kültür sektörleri her zaman Veliaht Prens’in yönlendirmesi ve direktiflerinden yararlanmakta.” dedi.
Sözlerinin devamında bakan şu ifadelere yer verdi, “Sadu Sanatı” ülkemizin sahip olduğu özgün kültür unsurlarından biridir. Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinde kullanılan logo da “Sadu”’nun kullanılması onun önemini vurgulamakta.”
Ayrıca Sadu sanatının “UNESCO” Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edilmesinin, bu eski geleneksel sanatın taşıdığı, kültürel çağrışımları öğrenme noktasında önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.
Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarını UNESCO listesine dahil etme çabalarının devam edeceğine dikkat çeken bakan, Suudi kültürünün uluslararası varlığını çeşitli unsurlarla güçlendirme noktasında, gelecek yıllarda başka unsurların da bu listeye ekleneceğini bildirdi.
Ayrıca ulusal mirası zenginleştirme, koruma ve geliştirme noktasında yerel ve ulusal olarak destek olmanın önemini vurguladı.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.