Neom’daki ‘The Line’ şehri dünyayı korumada öncü model oluşturuyor

Suudi Arabistan dünyaya çevre dostu The Line’ı tanıttı.

Neom’daki ‘The Line’ şehri dünyayı korumada öncü model oluşturuyor
TT

Neom’daki ‘The Line’ şehri dünyayı korumada öncü model oluşturuyor

Neom’daki ‘The Line’ şehri dünyayı korumada öncü model oluşturuyor

Dünyanın en büyük petrol ülkesi olan Suudi Arabistan, kuzeybatısındaki Neom’da ‘The Line’ projesi aracılığıyla çevreyi ve gezegeni korumaya yönelik atılımının tanıtımını gerçekleştirdi. Tanıtım, Neom Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Veliaht Prens Muhammed bin Selman aracılığıyla yapıldı.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, “The Line’deki yatırımın temelini Suudi Arabistan hükümeti, Kamu Yatırım Fonu (PIF) ve Neom projesinin yerel ve uluslararası yatırımcılarının 10 yıllık bir süre boyunca 500 milyar dolarlık desteği oluşturacaktır” açıklamasında bulundu. Projenin altyapısının maliyetini 100 ila 200 milyar dolar arasında olduğunu belirtti.
Veliaht Prens’e göre The Line projesinin ilanı, son üç yıllık hazırlık ve planlamanın bir özeti niteliğindeydi. Bu yılın ilk çeyreğinde başlayan ve şu an Neom’da devam eden yoğun geliştirme çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturan projenin şehirdeki tüm sistemlerle teknik şekilde entegre olacağı kaydedildi.
Muhammed bin Selman açıklamasını devamında “Örneğin navigasyon, nüfus için benzersiz bir kullanıcı deneyimi sağlamak üzere sistemlerin geri kalanıyla bağlantılı olacak ve yapay zeka tekniklerine dayanacak” dedi. Muhammed bin Selman projenin, insanlık için bir medeniyet devrimi olacağına dikkat çekti. Çevre dostu kılan özellikleriyle doğa koruma alanında da devrim yapacaklarını vurguladı.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman geçen pazar günü ‘gelecekte kentsel toplumların nasıl olabileceğine dair devrimci bir model ve doğa ile yaşamak için bir denge sağlayan bir plan olarak’ Neom’a bağlı ‘The Line’ şehri projesinin tanıtımını yaptı.
Muhammed bin Selman, tanıtımda şu açıklamalarda bulundu:
“Çağlar boyunca şehirlerde insanları dar alanlarda himaye etmek ve insanlığa öncelemek için sanayi devrimi, ardından makine, araba ve fabrika inşa edilmiştir. Bu tarz şehirler dünyanın en iyisi olduğunu iddia etmiş, içerisindeki insanlar ise yıllarını seyahat etmekle geçirmiştir. Bu süre 2050’de ikiye katlanacak. Artan karbon emisyonları ve yükselen deniz seviyeleri nedeniyle bir milyar insan yerinden olacaktır. Peki, gelişim yolunda niçin doğayı feda ediyoruz? Niçin çevre kirliliği nedeniyle her yıl 7 milyon insan ölüyor? Niçin yılda bir milyon kişiyi trafik kazalarında kaybediyoruz? Bir insan hayatının işe gidip gelmekle heder oluşunu neden kabulleniyoruz? Şehir kavramını fütürist şehirlere taşımamız gerekiyor. Bugün ise Neom Başkanı olarak size The Line’ı sunuyorum: Neom topraklarında 170 kilometrekarelik bir alana yayılan, doğanın yüzde 95’ini koruyan milyonluk şehir. Araçlar, caddeler ve karbon emisyonu yok.”
11 Ocak’ta şehrin, dünyanın en büyük şehir ve başkentlerini alaşağı ettiği kalite ve uygulamanın şaşırtıcı yönlerine değinen projenin detayları yayınlandı. İşte mega projenin ayrıntıları:

Çevre dostu
Son resmi veriler, The Line projesinin dünyanın en saf küresel şehri ve dünyadaki en çevre dostu şehir olacağı yönünde. Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik’in kara ve deniz koruma alanları tanımına göre The Line’ın da dahil olduğu Neom, yüzde 54 ile Yeni Kaledonya, yüzde 48 ile Butan ve yüzde 19 ile Avustralya gibi vahşi doğa ile ilgilenen, ve ayrıca yüzde 49 ile Fransa, yüzde 43 ile İngiltere ve yüzde 41 ile Avustralya’nın önde geldiği deniz doğasına ilişkin çalışan bölgelerin başında yer alıyor. Karada ve denizde yüzde 95 oranı ile en büyük kentsel doğa koruma alanı olacak.
Neom’un coğrafi konumunun sahil, kıyı çölü, dağlar ve yüksek vadiler olmak üzere 4 doğal bölgeyi birbirine bağlayan kapsamlı özelliklere sahip olduğu biliniyor.

Navigasyon ayrıcalığı
The Line şehri, büyük şehir modellerinin planlarına benzemeyen küresel bir ayrıcalığa sahip olacak ve böylece Neom da geleneksel altyapının sınırlamalarından uzak, yenilikçi bir tasarım için ideal bir bölge haline gelecek. Öyle ki ‘günlük hayatın tüm ihtiyaçları aynı mesafede’ bulunacak.
The Line şehri, rekor zamanlamasıyla en yakın rakiplerinin planlarından farklı olacak. New York şu an 2050 yılında açık alanlara yürüyerek 10 dakikada ulaşılması için çalışıyor. Fransa’nın başkenti Paris ise (halkın ihtiyaçlarının çoğunu karşılayabilmesi için) 2030’a kadar mahalleler içerisindeki yürüyüş mesafesini 15 dakikaya düşürmeyi hedefliyor. Aynı şekilde Avustralya’nın güneyindeki Melbourne de 2050 yılına kadar mahalleler içerisindeki yürüyüş mesafesini 20 dakikaya indirmek için çalışıyor.

Sıfır kalabalık
The Line, küresel düzeyde meydan okunması zor bir denklemde, son 10 yılda büyük şehirlerdeki nüfusun arttığı bir zamanda, kalabalığın olmadığı (sıfır kalabalık- sıfır sokak) bir şehir olacak. Mevcut en son istatistikler, dünyanın en kalabalık 10 şehrindeki araç sürücülerinin kalabalık nedeniyle yılda ortalama 168 saati boşa harcadığını gösteriyor.
The Line, Paris ve Çin’in başkenti Pekin gibi en yakın rakiplerinden yüzde 9, Londra’dan yüzde 14, New York’tan yüzde 30 ve Los Angeles’tan da yüzde 36 oranında uzak.
The Line üç kat olacak şekilde tasarlandı. İlk kat yalnızca yayalara özel, gizli bir alt yapı katmanı şeklinde inşa edilecek. İkinci kat hizmetlere özel olacak. Üçüncü kat da yeni nesil teknolojiler, yüksek hızlı ulaşım araçları ve yapay zeka destekli ulaşım araçlarıyla çalışan lojistik için omurga olarak değerlendirilecek.

Bilişsel toplum
The Line şehri, Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Neom sahilinin 170 kilometrelik bölümünde, gürültü ve kirlilik olmayan, araç ve kalabalık bulunmayan bir ortamda, yapay zeka ile birbirine bağlı ve geliştirilmiş bilişsel toplumlar fikrini sunuyor. Harap olmuş altyapı, çevre kirliliği, kentsel ve nüfus yayılımı gibi insanlığın ilerlemesini engelleyen kentsel genişlemeye meydan okuyor.
11 Ocak’ta açıklanan verilere göre bilişsel ‘The Line’ toplumları çevreyle uyumlu, tamamen yenilenebilir enerji ile çalışan, kirlilik ve gürültüden uzak sağlıklı bir çevre yaratacak akıllı bir altyapıya dayanıyor.
The Line, insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli alanlardan yetkinlikleri, bilimsel akılları ve becerileri kucaklamak için bilgi ekonomisi inşa ederek sağlam bir temel oluşturacak, Suudi Arabistan’ın GSYİH’sine yaklaşık 180 milyar dolar katkıda bulunacak ve 380 bin kişiye istihdam sağlayacak.
Proje tarafından yayınlanan belgeler, bilişsel The Line toplumlarının yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımının yanı sıra çevreyi koruma sorumluluğunun her düzeyde sürdürülebilir uygulamaları teşvik eden yasal yasa ve yönetmeliklerin ayrılmaz bir parçası olacağını açıkça ortaya koydu. Aynı şekilde özellikle yürümeyi teşvik etmek, yeni güzellik ve huzur ufukları oluşturmak için tasarlanan şehir, arabaları değil insan konforunu ve sağlığını önceliyor.
The Line, çok kullanımlı mahalleleri ile bilişsel topluluklarının sakinleri açısından hızlı ve kolay hareketlilik sağlayacak. Mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayan tüm tesislere kısa bir yürüme mesafesinde erişimi kolaylaştıracak. Bu mahalleler, aynı zamanda parklar, bahçeler, çevre ve sürdürülebilir gıda üretimi ile gelişecek.

Önce insan
Neom, 11 Ocak’ta projeyle ilgili yapılan çeşitli açıklamalarda da belirtildiği gibi ‘Önce İnsan’ ilkesine odaklanıyor. Açıklamalarda, The Line şehrinin temel noktasının ‘insan’ olduğu toplumların ilerlemesi yoluyla kentsel gelişim kavramını yeniden tanımlayacağı belirtildi. Bu durum, 150 yıldan daha uzun bir süredir ilk kez yaşam kalitesini artırıyor ve tıp merkezleri, okullar ve eğlence tesisleri de dahil olmak üzere tüm temel hizmet tesislerine erişimi sağlıyor. Ayrıca şehir, yeşil alanlara 5 dakikalık yürüme mesafesi olmasına odaklanıyor. Yüksek hızlı ulaşım çözümleri navigasyonu kolaylaştıracak.
Proje, inovasyonu teşvik eden iş ortamı ile sakinleri için olağanüstü bir yaşam kalitesine dayalı bir yaşama odaklanıyor.

Yapay zeka
The Line toplumları, insanlarla iletişim sürecini daha önce görülmemiş yeteneklerle donatılmalarına ve etkileşime girmelerine olanak tanıyacak bir şekilde yapay zeka tekniklerine dayalı olarak yönetilecek. Böylece konut sakinlerinin ve şirketlerin zamanından tasarruf edilecek.
Proje belgelerinde, toplumların kendi aralarında birbirlerine bağlı olacağı belirtildi. Verilerin yüzde 90’ı altyapı yeteneklerini geliştirmek için kullanılacak.
The Line şehri, dünya yaşamına yeni bir anlam veriyor ve gelecekteki şehirleri doğayla uyumlu hale getirmek için benzersiz bir yaklaşımı yansıtıyor. Karbon salınımı açısından olumlu bir gelecek sağlarken tamamen temiz enerjiye bağlı olması planlanıyor. Açıklamalarda ayrıca bilişsel The Line toplumlarındaki tüm eylemlerin, yapay zekanın ve robotik içerik de dahil dijital çerçevenin tutarlı bir şekilde birbirine bağlı olacağı kaydediliyor.
Yayınlanan belgelere göre bu durum isürekli büyümeye ve gelişmeye izin veren kolektif zeka platformunun ortaya çıkmasını sağlıyor. Ayrıca akıllı sistem, yalnızca etkileşimi değil, toplanan verilerin yüzde 90’ını da kullanarak analiz edebiliyor. Böylece bilişsel The Line toplumları, sakinlerinin bölgenin ve içerdiği sektörlerin kişiliğini yansıtacak bir şekilde kendi kendine yeterli olabilecek.



Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA
TT

Asya Fizik Olimpiyatı, 30 ülkeden 240 öğrencinin katılımıyla Dahran'da başladı

Fotoğraf: SPA
Fotoğraf: SPA

Bu yıl 25'incisi düzenlenen Asya Fizik Olimpiyatı (APhO) Dahran'daki Kral Fahd Petrol ve Mineraller Üniversitesi'nde (KFUPM) 30 ülkeyi temsil eden 240 öğrenci ve 100'den fazla uluslararası uzmanın katılımıyla ‘Birlikte geleceğin enerjisini üretiyoruz’ teması altında başladı.

xscdfgt

4-12 Mayıs tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen bu önemli bilimsel etkinlik, Saudi Aramco'nun sponsorluğunda Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, Kral Abdulaziz Üstün Zekâ ve Yaratıcı Yetenek Vakfı (Mevhibe) ve KFUPM tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

uı78o9

Etkinliğin açılış törenine Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, Eğitim Bakanlığı Genel Eğitim Müsteşarı Dr. Hasan Harmi, KFUPM Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Dr. Misfer ez-Zehrani ve Akademik Programlar ve Ortaklıklar Direktörü Dr. Muhammed Abdurrahman eş-Şehri katıldı.

Kraliyet selamıyla başlayan tören, Suudi Arabistan’ın artan bilimsel statüsünü somutlaştıran, Mevhibe ve ortaklarının yetenekli insanları güçlendirme ve yetiştirme çabalarını vurgulayan ve APhO’nun gelişim sürecini ve başarı ortaklarının desteğiyle yerel olarak düzenlenme mekanizmasını gözden geçiren bir sunumla devam etti.

o90pvfbg

Törene çok çeşitli eğitim ve bilim liderleri, uluslararası delegasyon temsilcileri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri, Suudi Arabistan içinden ve dışından seçkin akademik şahsiyetlerin yanı sıra bu prestijli bilimsel mücadeleye hazırlanan öğrenciler katıldı.

Mevhibe Genel Sekreter Vekili Dr. Halid eş-Şerif, “APhO, zekayı, bilgiyi ve gençlerin sınırsız potansiyelini kutlayan küresel bir platform” dedi. Eş-Şerif, bu bilimsel etkinliğin düzenlenmesinin Suudi Arabistan'ın geleceği şekillendirmek ve fizik alanında ve ötesinde ilerlemeye öncülük etmek üzere gençleri destekleme ve güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıttığını belirtti.

Açılış töreninde yaptığı konuşmada eş-Şerif, Suudi Arabistan’ın enerji sektöründeki öncü konumuna dayanarak bu olimpiyata ev sahipliği yapmasının, insana yatırım yapma ve geleceğin gerçek zenginliği olan genç beyinleri destekleme yaklaşımının bir uzantısı olduğunu belirterek, bu olimpiyatın yeni nesil bilim adamlarının hayal gücüne ilham vereceğini bildirdi.

APhO Başkanı Dr. Kwek Leong Chuan ise etkinliğin Ortadoğu'da ilk kez düzenleniyor olması nedeniyle tarihi bir anı temsil ettiğini vurgulayarak, Suudi Arabistan'a misafirperverliği ve olağanüstü organizasyonu için teşekkür etti. Chuan ayrıca, bu büyük bilimsel etkinliğin gerçeğe dönüşmesine katkıda bulunan destekleyici kuruluşların çabalarını da övdü.

kı8o0

Farklı ülkelerden en parlak genç beyinleri bir araya getiren bu prestijli yarışmanın çeyrek asırlık yıldönümüne denk gelmesi ve 25 yıldır bilimsel rekabet ruhunun geliştirilmesine ve yükselen nesiller arasında anlayış köprüleri kurulmasına katkıda bulunması nedeniyle Suudi Arabistan'ın APhO’nun bu yılki etkinliğine ev sahipliği yapması özel bir kutlama niteliği taşıyor.

İhtisas komitelerinin çalışmaları bugün pratik test ve çeviriyi tartışmak üzere başlarken, öğrenciler önümüzdeki günlerde Uluslararası Olimpiyat Konseyi tarafından hazırlanan ve değerlendirilen katı bilimsel kriterlere göre her biri beş saat süren biri teorik diğeri pratik olmak üzere iki ana teste girmeye hazırlanacaklar.

Olimpiyat programı, öğrencilerin ve gözetmenlerin dünya gençleri arasında iletişim ve kültürel alışverişi teşvik eden entegre bir eğitim deneyimi içinde Suudi Arabistan'ın tanık olduğu kültürel mirası ve gelişimsel kalkınmayı keşfetmelerine olanak tanıyan eğitim ziyaretleri ile kültürel ve rekreasyonel etkinlikleri içeriyor.

89

İlki 1999 yılında 12 ülkenin katılımıyla Endonezya'da düzenlenen APhO, fizik alanında yetenekli lise öğrencilerine yönelik en önde gelen uluslararası bilimsel yarışmalardan biridir. Uluslararası Fizik Olimpiyatı'nda (IPhO) ileri dereceler elde etmiş ülkeler APhO’ya katılmaktadır.

Suudi Arabistan APhO’ya 2012 yılında katılmaya başladı. O tarihten bu yana, öğrencilerinin çeşitli uluslararası olimpiyat ve yarışmalarda kazandığı 874 madalya ve ödülden 16’sını bu olimpiyatta elde etti. Bu, Suudi yeteneklerin uluslararası bilimsel forumlarda gösterdikleri ilerlemenin bir kanıtıdır.

efrgthyu

APhO’nun, Temmuz 2024'te Riyad'da düzenlenen ve 90 ülkeden 333 öğrencinin katıldığı 56. Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nın ardından Suudi Arabistan'ın ev sahipliği yaptığı ikinci uluslararası olimpiyat olduğunu belirtmek gerekir. Suudi Arabistan, Uluslararası Kimya Olimpiyatı’nda organizasyon ve rekabet düzeyinde kayda değer bir başarı elde ederek uluslararası alanda büyük övgü almıştı.