Koronavirüs dünyaya ölüm, acı ve gözyaşı yayıyor... İşte dünyanın farklı noktalarından yakarışlar

Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
TT

Koronavirüs dünyaya ölüm, acı ve gözyaşı yayıyor... İşte dünyanın farklı noktalarından yakarışlar

Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)
Sri Lanka’da bir koronavirüs kurbanının cenazesi (EPA)

Kovid-19 salgını, gittiği her yere hüzün, çaresizlik, gözyaşı ve işsizlik götürüyor. Zira salgın bir yıl içerisinde 2 milyona ulaşan ölüm ile can almakla kalmayarak, ekonomik hayatı da felç etti. Ancak AFP muhabirlerinin topladığı fotoğraf ve röportajlara da yansıdığı gibi, aşılama kampanyaları dünya çapında, salgına rağmen devam etmek için mücadele eden insanlara umut veriyor.
Almanya’nın doğusunda bulunan Meissen'deki krematoryumunun yöneticisi Joerg Schaldach “Şu anda yakmak için hafta 400 tabut alıyoruz” diyor. Bu rakam kış mevsiminde alışılmış rakamın iki katı. Schaldach “Koronavirüs gerçeğini reddeden herkes, gelince tabutları taşımamıza yardım etsin… 750 ton ölü taşıdık” dedi.
Amazon’un Manaus şehrinde yaşayan 32 yaşındaki Roberto Freitas “Cumartesi günü en kötü gündü” dedi. Freitas “Belediye çalışanı bana oksijenin zamanında ulaşmayacağını ve bundan sonra cenazeleri toplamak için soğutuculu kamyon getirebileceğimi söyledi. Geriye kalan tek şey gözyaşları” ifadeleri ile olanları anlattı.
46 yaşındaki inşaat işçisi Yoichiro “Artık iş kalmadı. Hiçbir iş!” diyor ve ekliyor: “Japonya’da medya, genellikle bu konu hakkında konuşmaz ancak birçok insan tren istasyonlarında karton kutuların üzerinde uyurlar. Bazıları açlıktan ölüyorlar.”
Apple Valley bölgesinde palyatif bakım hemşiresi olan Carrie Maguire “Bu kesinlikle tüm kariyerimdeki en karanlık istasyon, buna şüphe yok. Bu devasa, ölümlerin sayısı önceden bildiğim her şeyi aşıyor” diyor.
Yoğun bakım ünitesinde hemşire olan Vanessa Arias “Bu zor. Biz insanız ve elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ancak son haftalarda sayısız ölüm gördük, bir kasırganın tam ortasındayız” ifadeleri ile şikayette bulunuyor.
Cenaze törenleri ile geçimini sağlayan Candy Boyd üzüntü ile “Geçen hafta sonu cenaze törenlerini düzenleyemediğim için 16 ailenin isteklerini reddetmek zorunda kaldım. Sanki bütün isimleri bir şapkaya koyuyor ve kurayla bir isim çekiyormuşum gibi. Durum kontrolden çıkıyor” dedi.
Meksika kırsalındaki Toluca bölgesindeki Kızıl Haç koordinatörü Angel Zuniga “Burada bir yatağa geçebilmek için biri ölünceye ya da ayrılıncaya kadar beklemek gerekiyor... Zor ama gerçek bu” şeklinde durumu açıklıyor.
66 yaşındaki Xiong Liansheng “Wuhan şu anda Çin'deki en güvenli şehir, hatta dünyanın en güvenli şehri” diyor.
Dünyanın en büyük dini festivali olan Kumbh Mela Hindu festivaline katılan 50 yaşındaki Senjai Sharma “Hindistan bağışıklık açısından Avrupa gibi değil, biz daha iyi durumdayız” diyor. Sharma sözlerini “Dünyadaki en büyük gerçeklik ölümdür. Korku içinde yaşıyorsak ne anlamı var?” ifadeleri ile sürdürdü.
“Bize kalan tek şey buydu: ölülerimize saygı göstermek. Durumumuzun en ufak bir duygusundan bile yoksun olan duyarsız hükümetimiz bunu bizden alıyor” ifadeleri ile otuzlu yaşlarındaki bir adam, birkaç dakikadan uzun sürmeyen hızlı bir törenle babasını defnettikten sonra çektiği acıyı dile getiriyor ve “Bu acı verici. Salgının yayılmasını önlemek için en basit önlemleri alamadılar ve şimdi başarısızlıkları için bizi cezalandırıyorlar” diyor.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.