Balyoz Davası’nın son sanığına beraat kararı

(İHA)
(İHA)
TT

Balyoz Davası’nın son sanığına beraat kararı

(İHA)
(İHA)

Balyoz Davası’nın son sanığı emekli Kurmay Albay Ali Göznek hakkında beraat kararı verildi. Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ kararının ardından yapılan yeniden yargılama sonucu Balyoz davasında 236 kişi de beraat etmişti.
Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülen Balyoz Davası’nda yargılanan 236 kişi beraat etmişti. Savunması alınamadığından dosyası ayrılan emekli Kurmay Albay Ali Göznek’in “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması bugün görüldü.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 17. celsesine, sanık avukatı Kemal Nevzat Güleşen katıldı.Cumhuriyet Savcısı, duruşmada mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanığın savunmasında ‘Benim hakkımda yargılamayı yapan kişiler ve iddianameyi düzenleyen savcı gerçek hakim ve savcılar değildir. FETÖ soruşturmaları bunu aşikar kılmıştır. Diğer sanıklar atılı suçlardan beraat etmişlerdir. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Diğer silah arkadaşlarım beraat etmişlerdir. Eşitlik ilkesi gereği beraatimi talep ediyorum” dediği aktarıldı.

“Dijital veriler içerisinde çelişkiler var”
Mütalaada, “Dijital veriler içerisinde bulunan belgelerde yer, zaman, kişi yönünden birçok çelişkinin olduğu, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 yıllarına ait bilgilerin olduğu tespit edilmiştir. Suça konu veriler içerisinde son kayıt etme tarihi 2003 Mart ayı ve öncesi olarak görünmesine rağmen ve dijital veriler içerisinde bilirkişi raporları ve mahkemenin yazılarına gelen cevaplara göre 2009 yılına kadar olan tarihlerle ilintili birçok unsurun bulunmaması nedeniyle dijital verilerin güncellendiği kabul olanaklı değildir. Yine aynı nedenlerle dijital verilerin herhangi bir soruşturma halinde delil değerinin yitirilmesi için sanıklar tarafından kasıtlı olarak değiştirildiğinin kabulü de mümkün görülmemiştir” ifadelerine verildi. Savcı, sanık Ali Göznek hakkında üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin, mahkumiyetine yeterli delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini talep etti.
Esas hakkındaki mütalaaya ilişkin diyecekleri sorulan sanık avukatı Kemal Nevzat Güleşen ise “Benim müvekkilim Denizci Kurmay Albay’dır. Müvekkil 3. dalganın sanıklarındandır. İlk yargılamada müvekkil Almanya’ya gittiği için hakkında dosya tefrik edilmiş diğer sanıklara ceza verilmişti. Müvekkilin savunması da alınmamıştı. Diğer sanıklara verilen cezalar Yargıtay Ceza Dairesi’nce onanmıştı ancak sonrasında davanın kumpas niteliği tespit edilmişti. Bu süreçte Anayasa Mahkemesi’ne müracaat ettik. 19 Haziran 2014’te bütün tutuklu sanıklar tahliye edildi. Ana dosya mahkemenize geldi. Mütalaayı celse arasında değerlendirdim. 3 sayfalık mütalaa dosya özetini olduğu gibi aksettirmiş” diyerek müvekkilinin beraatini istedi.

Mahkemeden beraat kararı
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti oy birliğiyle, Ali Göznek’in üzerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı somut delil elde edilemediği ve ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi gerekçesiyle beraatine hükmetti.



Erdoğan imzayı attı! 52 yıllık tarihi anlaşma sonlandırıldı

Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
TT

Erdoğan imzayı attı! 52 yıllık tarihi anlaşma sonlandırıldı

Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 1973'te imzalanan ve iki ülke arasındaki en önemli ekonomik anlaşmalardan biri olan Irak-Türkiye petrol anlaşmasını feshetti.

Türk cumhurbaşkanlığı kararı dün resmi gazetede yayınlandı ve anlaşma ile buna ek tüm protokol ve mutabakat metinlerinin 27 Temmuz 2026 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.

Basra Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nebil El-Marsumi, Türkiye'nin kararının, "19 Eylül 2010'da değiştirilen anlaşmanın 11. maddesine" dayandığını değerlendiriyor. Bu madde, tarafların anlaşmanın sona ermesinden bir yıl önce diğer tarafa yazılı bildirimde bulunarak 15 yıllık anlaşmayı feshedebilmelerine olanak tanıyor. El-Marsumi, iptal kararını, "Türkiye'nin Basra'dan Ceyhan limanına petrol ve doğalgaz taşımak için yeni boru hatları kurma isteğine" bağladı.

Ülkenin güneyindeki petrol sahalarından ihraç edilen hacme kıyasla boru hattından ihraç edilen petrol miktarı az olsa da Irak-Türkiye boru hattı, Irak petrolünün küresel pazarlara ihraç edilmesi için stratejik bir arter teşkil etmektedir. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre özellikle son yıllarda bu konuda yaşanan gerginlikler, Bağdat ve Erbil arasındaki hukuki anlaşmazlıklar ve Ankara'nın Irak hükümetinin itirazlarına rağmen Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç etmek için boru hattını kullanması göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde kilit bir eksen oldu. Boru hattı, son yirmi yılda çok sayıda sabotaj ve saldırı eylemine maruz kaldı. Irak'ın Türkiye'ye karşı açtığı tahkim davasını kazanmasının ardından yaklaşık iki yıl önce kapatılmıştı.