Türkiye ve Çin’den askeri üniforma satın alınması Tunus liderleri arasındaki anlaşmazlığı artırdı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
TT

Türkiye ve Çin’den askeri üniforma satın alınması Tunus liderleri arasındaki anlaşmazlığı artırdı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (DPA)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile Başbakan Hişam el-Meşişi arasında artan anlaşmazlık, yerel Pazar yerine Türkiye ve Çin’den 75 milyon Tunus dinarı (27 milyon dolar) değerinde askeri üniforma satın almak için anlaşma yapılması nedeniyle Başbakan’ın Savunma Bakanlığı’nı eleştirmesinin ardından arttı.
Gözlemciler, Savunma Bakanlığı’na yönelik eleştirilerin cumhurbaşkanına yönelik üstü kapalı suçlamalar içerdiğini düşünüyor.
Ayrıca, bu konuda kastedilenin sadece anlaşmanın maddi değeri veya yerel pazar üzerindeki etkisine dikkat çekmek olmadığını, rakip tarafların uzun vadede bir seçim çabasıyla, Tunus kamuoyu önünde birbirlerini utandırmaya çalıştıklarını vurguladılar.
Gözlemciler, askeri üniformalarla ilgili anlaşmaların gündeme geldiği dönemde, Başbakan Meşişi’nin işçi sendikası temsilcileri ve bazı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıların Kays Said’e yönelik mesajlar içerdiğini de iddia etti.
Buna karşılık Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlığı ile önceden koordinasyon olmaksızın bir dizi yabancı yetkili ile ayrı görüşmeler yaptıkları bahanesiyle bazı hükümet yetkililerini eleştirerek, bu adımlara tepkisi gösterdi.
Diğer yandan, Tunus Sağlık Bakanı Fevzi el-Mehdi, Nahda Hareketi liderlerini, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan önlemleri ihlal etmekle suçlayarak, “27 Şubat’ta miting düzenlemeden önce Koronavirüs ile Mücadele Bilim Kurulu’na danışmadılar” dedi.
Büyük siyasi toplantılar hakkında yorum yapan Mehdi, “İki kişinin arasında bir metreden daha az mesafe olduğunda, bu onlar için tehlike oluşturuyor. Siyasi veya spor, nedeni ne olursa olsun binlerce insanın bir araya gelmesi, tüm Tunusluların sağlığı için büyük bir tehlike oluşturmaktadır” diye konuştu.

 


Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
TT

Yemen'den ateşlenen füze, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştü

Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerde bir ambulans (Kızıl Davut Yıldızı)

İsrail polisi bugün yaptığı açıklamada, Yemen'den fırlatılan bir füzenin Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı yakınlarına ‘düştüğünü’ söyledi. Ordu, füzeyi birkaç kez engellemeye çalıştığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre, Ben Gurion Havaalanı kontrol kulesinin arkasındaki kaza yerinden çekilen bir videoda, Merkez Tugay Komutanı Yair Hatzroni füzenin ‘onlarca metre genişliğinde ve derinliğinde’ bir krater oluşturduğunu söyledi.

dfgbhj
Yemen'den ateşlenen füzenin Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düştüğü yerdeki Kızıl Davut Yıldızı ambulansı (Sosyal medya)

İsrail ordusu, İsrail'in merkezindeki çeşitli bölgelerde sirenlerin çalmasının ardından Ben Gurion Havaalanı civarına düşen bir füze tespit ettiğini açıkladı.

Daha önce de İsrail ordusu, Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı sırada Yemen'den İsrail topraklarına doğru ateşlenen bir füze tespit edildiğini duyurmuştu.

gtrhyju
Yolcular Ben Gurion Havaalanı'na doğru işaret eden bir tabelanın önünden geçiyorlar (AFP)

İsrail Havalimanları İdaresi, Yemen'den atılan bir füzenin havaalanı yakınlarına düşmesi üzerine kısa bir duraklamanın ardından Ben Gurion Havaalanı'nda trafiğin yeniden başladığını duyurdu.

xcvfdbgh
İsrailli bir polis memuru, Yemen'de Husi grubunun ateşlediği ve Ben Gurion Havaalanı yakınlarına düşen füzenin enkazını topluyor (EPA)

İsrail Havalimanları İdaresi Sözcüsü yaptığı kısa açıklamada, “Kalkış ve inişler normal bir şekilde yeniden başladı. Ben Gurion Havaalanı açık ve her zamanki gibi çalışıyor” ifadelerini kullandı.

dfghyju
Yemen'den atılan bir roketin düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı yakınlarındaki bir yolu bir buldozer onarıyor (AFP)

Sosyal medya kullanıcıları, füzenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na düştüğü an olduğuna inanılan bir videoyu paylaştı.

İsrail Ordu Radyosu, füzenin Ben Gurion Havaalanı'na düştüğünü ve engellenemediğini bildirirken, birkaç kişinin hafif şekilde yaralandığını belirtti.

Kanal 13 televizyonu, havaalanı bölgesinde yoğun duman bulutlarının yükseldiğini gösteren görüntüler yayınladı. Kanala göre, Yemen'den atılan bir füzenin ardından Tel Aviv'de ve ülkenin merkezindeki bazı yerleşim yerlerinde sirenler çaldı.

AFP muhabirleri, Kudüs'te ve Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı çevresinde patlama sesleri duyduklarını doğruladı.

Sağlık görevlileri, Husilerin Ben Gurion Havaalanı’na düzenlediği füze saldırısında üç kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, füze patlaması sonucu 50'li yaşlarda durumu iyi olan bir erkek ve 54 yaşında durumu iyi olan bir kadını tedavi ettiğini söyledi. Bir başka kadın (32 yaşında) ise sığınağa koşarken hafif şekilde yaralandı.

(tweet)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz füzeyi fırlatanları tehdit ederek, “Kim bize saldırırsa, biz de ona yedi katıyla karşılık veririz” dedi. İsrailli siyasetçi Benny Gantz, Husiler tarafından Yemen'den ateşlenen bir füzenin Ben Gurion Havaalanı bölgesine düşmesinin ardından İran'ın sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

vfgbhyjuk
İsrail polisi, Yemen'den atılan bir roketin havaalanı yakınlarına düşmesinin ardından Ben Gurion Havaalanı'na giden yolu kapattı (AFP)

Gantz X platformundaki hesabında şunları yazdı: “Sorun Yemen değil, İran. İsrail devletine balistik füzeler fırlatan İran'dır ve s bunun sorumluluğunu almalıdır.”

“İsrail hükümeti uyanmalı” diye ekleyen Gantz, İsrail'e roket atılmasının ‘Tahran'da sert bir tepkiye yol açması gerektiğini’ savundu.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden Husiler, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere destek amacıyla Kasım 2023'ten bu yana İsrail'e ve Kızıldeniz'deki gemilere füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları düzenliyor.