İran, Parçin Askeri Üssü’nü genişletiyor

Intel Lap güvenlik araştırmaları internet sitesinin yayınladığı fotoğrafta Parçin Askeri Üssü’ndeki genişleme çalışmaları görülüyor.

İran, Parçin Askeri Üssü’nü genişletiyor
TT

İran, Parçin Askeri Üssü’nü genişletiyor

İran, Parçin Askeri Üssü’nü genişletiyor

Güvenlik araştırmaları alanında çalışmalar yapan The Intel Lab adlı internet sitesi, yayınladığı uydu fotoğraflarıyla İran’ın başkenti Tahran’ın güneydoğusundaki Parçin Askeri Üssü’nde genişleme çalışmaları yapıldığını ortaya koydu.
Fotoğraflarda söz konusu üste, patlamalara karşı koruma sağlaması amacıyla toprak bariyerlerle çevrilen 4 yeni binanın inşa edildiği görülüyor. Söz konusu fotoğraflar, üste genişleme çalışmalarına ait en yeni görüntü sayılıyor. Geçen yıl yaz aylarında basında Parçin Askeri Üssü’nde patlama gerçekleştiğine dair haberler çıkmıştı. İran makamları bu patlamanın doğalgaz deposundan kaynaklandığını duyurmuştu.  Nitekim geçen yıl temmuz ayında uranyum zenginleştirilen Natanz da dahil olmak üzere İran’ın bazı tesisleri yıllar içinde gizemli patlamalarla sarsıldı.
The Intel Lab sitesinde yer alan bilgilere göre Parçin Askeri Üssü, nükleer silah ve patlama testlerinin yanı sıra uranyum zenginleştirmede kullanılan lazer teknolojisi araştırmaları, kimyasal silah üretimi ve geliştirilmesi ile silah ve füze sanayisi alanlarında da kullanılıyor.
The Intel Lab, üssü genişletme çalışmalarının, Kasım 2020’de onlarca yeni binanın çevresine kalın ve yüksek beton bloklarla duvar örülmesinin ardından geldiğine dikkat çekti.
The Intel Lab, Parçin’deki geniş çaplı inşaat faaliyetlerinin İran’ın balistik füze programıyla ilişkili olarak 2018’de başlamış olabileceğine işaret ettiği haberinde şu ifadelere yer verdi:
“İnşaat faaliyetlerinin bir kısmının, nükleer anlaşma çerçevesinde kısıtlanan veya Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) denetimine tabi olan bazı uygulamalar kapsamına girmesi uzak bir ihtimal değil.”
Nükleer anlaşmanın yürürlüğe girdiği Ocak 2016 öncesinde İran topraklarında askeri boyutlara sahip gizli nükleer faaliyetlerin olduğuna dair şüpheler vardı.
İran, Nükleer anlaşma konusunda anlaşmanın sağlandığı Temmuz 2015’ten iki ay sonra UAEA’nın Eski Müdürü Yukiya Amano’ya Natanz Tesisi’ni ziyaret etmesine izin verdi. İranlı uzmanlar tesisten örnekler alarak UAEA’ya teslim etti.
UAEA söz konusu dönemde, İran’ın nükleer programının “askeri boyutunun olduğu ihtimaline” veya en azından 2003’e kadar böyle bir durumun olup olmadığına ilişkin tüm belirsizliklere ilişkin bir rapor hazırladı.
Batılı istihbarat servislerinin aktardığı bilgilere göre Tahran, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten birkaç yıl önce nükleer bomba testleri yapmak amacıyla bir laboratuvar oluşturmakla suçlanıyor.



Ukrayna ilk kez bir Kuzey Kore askerini esir aldı

Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
TT

Ukrayna ilk kez bir Kuzey Kore askerini esir aldı

Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)
Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in Kim Jong-un'a yeni yıl mesajı gönderdiğini bugün bildirdi (KCNA/Reuters)

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS) bugün yaptığı açıklamayla Ukrayna güçlerinin bir Kuzey Kore askerini ele geçirdiğini duyurdu:

Müttefik bir ülkenin istihbarat ajansıyla yaptığımız gerçek zamanlı bilgi paylaşımına göre yaralı bir Kuzey Kore askerinin yakalandığı doğrulandı.

Rusya'ya gönderilen Kuzey Korelilerden birinin esir alındığı ilk kez bildiriliyor. 

AFP'nin Güney Kore istihbaratındaki bir kaynağı, askerin Ukrayna ordusu tarafından yakalandığını belirtirken olayın nerede gerçekleştiğinin bilinmediğini de söyledi. 

Güney Kore merkezli Asan Politika Çalışmaları Enstitüsü'nden Yang Uk konuyla ilgili olarak BBC'ye yaptığı yorumda "Ukraynalılar için Kuzey Kore askerlerini ele geçirip onları Rusya'nın elindeki Ukraynalı esirlerle takas etmeye çalışmak daha faydalı" dedi. 

Kiev ve Seul, Kuzey Kore'nin Ukrayna'yla savaşan Rusya'ya yardım için 10 binden fazla asker gönderdiğini öne sürse de Pyongyang ve Moskova bu iddiaları doğrulamıyor. 

Ukrayna'nın ağustosta beklenmedik bir baskınla girdiği Rusya toprağı Kursk'ta çok sayıda Kuzey Kore askerinin olduğu belirtiliyor.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin pazartesi yaptığı açıklamaya göre 3 binden fazla Kuzey Kore askeri Kursk'ta savaşırken öldü ya da yaralandı.

Kiev'den gelen iddialara göre Kuzey Kore askerlerine sahte Rus kimlikleri çıkarılmış. 

Rus ordusunun onların varlıklarını kanıtlayabilecek videoları engellemeye çalıştığını vurgulayan Zelenski, ölen Kuzey Koreli askerlerinin yüzlerinin yakıldığını ve böylece kimliklerinin gizlendiğini iddia ediyor. 

Ukrayna savaşı üçüncü yılına girmeye hazırlanırken Rusya'yla Kuzey Kore'nin yakınlaşması dikkat çekiyor. 

Vladimir Putin'in haziranda Kuzey Kore'yi ziyaret etmesinin ardından taraflar arasında "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalanmıştı. 

Batı medyasında Çin'in bu ilişkiden rahatsızlık duyduğu iddia ediliyor. 

Kuzey Kore'nin Ukrayna savaşına dahil olmasının, ABD'nin Güney Kore ve Japonya önderliğinde kuracağı bir Çin karşıtı cepheye yol açmasından korkulabileceği yorumu yapılıyor. 

Ancak Kuzey Kore'nin ticaret hacminin yüzde 90'ından fazlasının Çin'den sorulduğu da düşünülürse Pyongyang-Pekin ilişkilerinin soğuması pek ihtimal dahilinde değil gibi.

Independent Türkçe, BBC, Guardian, AFP