Libya'nın güneyindeki Fizan bölgesinden bir parlamento bloğunun üyeleri dün, Tobruk Parlamentosu Başkanlık Konseyi’nden Ulusal Birlik Hükümeti tarafından sunulan bütçenin, Libya Merkez Bankası Başkanı, İdari Kontrol Kurumu ve Muhasebe Divanı başkanları başta olmak üzere egemen pozisyonların isimleri belirlenmeden onaylanmaması çağrısında bulundu.
Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, çalışmaların tamamlanmasının ardından gemen Pozisyonları Üstlenecek Adayların Dosyalarının Taranması Komitesi’nin hazırladığı tutanağı teslim aldı. Komite Üyesi Milletvekili Abdulhadi es-Sağir yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:
“Temsilciler Meclisi tarafından belirlenen dosyalara eklenecek şartlara göre Komite tarafından incelenen adayların isimleri Trablus'taki Libya Devlet Yüksek Konseyi’ne sevk edilecek.”
14 üyeden oluşan söz konusu parlamento bloğu, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasını sağlamak için çabaların sürdüğü bir dönemde, devletin kaynaklarını yolsuzluğa maruz bırakan ve kamu parasını israf eden durumları ele alacak denetleme araçları olmadan bütçeyi kabul etmenin mantıksız olduğunu bildirdi.
Milletvekilleri Misbah Uhide ve Muhammed Tamer'in de dahil olduğu blok üyeleri, açıklamalarında Fizan Diyalog Komitesi üyelerinin müdahalesi olmaksızın ve ‘bazı bakanlık görevlerinde olduğu gibi bölgeyi siyasi rüşvet aracı olarak kullanmadan’ tüm bakanlıkların temsilcilerinin tamamının isimlendirilmesi gerektiğini vurguladılar. Ayrıca kadınları, gençleri ve Tunus Diyalog Forumu Anlaşması ile Libya Siyasi Anlaşması’nda öngörülen kültürel bileşenleri içeren coğrafi boyuta göre adil katılım ve temsil ilkesinin dikkate alınmasını talep ettiler.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, bütçe taslağını Tobruk’taki Temsilciler Meclisi’ne geçtiğimiz mart ayında sundu. Mevcut cari yıl için 96,2 milyar Libya dinarı (21,5 milyar dolar) olarak belirlenen bu ülke tarihinin en yüksek bütçesiyle hükümetin bu yılın sonuna kadar tüm harcamalarının karşılanması planlanıyor. Ancak Temsilciler Meclisi bütçe taslağını değişiklik yapılması için 20 Nisan’da hükümete iade etti.
Maliye Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Başkanlık Konseyi’nin bütçeyi inceleme kararıyla oluşturduğu Bakanlık Komitesi’nin genel bütçe projesinin son çerçevesinin belirlediğini bildirdi. Gerekli önlemleri alması için Başbakan’a ikinci kez gönderilen bütçe ile ilgili kapsamlı bir çalışma yürütüldüğü kaydedildi.
Komite, Temsilciler Meclisi'nden alınan önerileri ve gözlemleri görüşmek üzere toplantılara devam ettiğini ve Temsilciler Meclisi'nin vizyon ve tavsiyelerine göre yürürlüğe girmesi için genel bütçe taslağı maddelerinin görüşüldüğü mekanizmanın belirlendiğini duyurdu.
Parlamento bloğu üyeleri, öncelikle egemen pozisyonların belirlenmesi konusundaki tutumunu yineledi ve güney halkının çektikleri acılara dikkat çekti. Açıklamada "Fizan son on yılda siyasi bölünmeden dolayı birçok acı çekti. Zorlu yaşam koşullarına ve savaşlara tahammül etti” ifadesi kullanıldı.
Ayrıca Muhammed el-Menfi liderliğindeki Başkanlık Konseyi'ne, güney sınırlarında kötüleşen durum, Çad’daki güncel olaylar ve Libya sınırına komşu şehirlere yönelik saldırılarında Libya'nın güneyini kullanan Çad’lı paralı askerler meselesi ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi için çağrıda bulundular.
Bloğun üyeleri, Güney Kalkınma Fonu'nun tahsis edilmesi ve önceki hükümetlerce verilen meblağların aktarılmasına ilişkin haklarını vurgulayarak bu konuda başbakanı ahlaki ve yasal olarak sorumlu tuttular.
Fizan bloğu, Başkanlık Konseyi Yardımcısı Musa el-Koni'nin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ramazan Bucenah’ı da çalışmalarına Sabha'dan başlayarak vatandaşlar tüm hizmetleri sunmaya çağırdı. Başkanlık Konseyi daha önce Libya Ordusu Başkomutanı sıfatıyla, güneydeki tüm askeri birliklere Çad'daki mevcut olayların arka planına karşı Libya'nın güney sınırlarını korumak ve güvence altına almak için acil önlemler alma ve anlaşma sağlama emri vermişti. Ayrıca tüm düşmanlarla azami dikkat ve tedbirler doğrultusunda hazır olma talimatı vermişti.
Libya Parlamentosu’nda bütçe tasarısını onaylama çağrısı

Libya Maliye Bakanlığı'na bağlı komitede genel bütçe tasarısındaki değişiklikler tartışıldı. (Maliye Bakanlığı)
Libya Parlamentosu’nda bütçe tasarısını onaylama çağrısı

Libya Maliye Bakanlığı'na bağlı komitede genel bütçe tasarısındaki değişiklikler tartışıldı. (Maliye Bakanlığı)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة