Kuveyt Meclisi’nde koltuk krizi: 25 milletvekili Meclis Başkanı’nın azlini istiyor

Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
TT

Kuveyt Meclisi’nde koltuk krizi: 25 milletvekili Meclis Başkanı’nın azlini istiyor

Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)
Kuveytli muhalif milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)

Muhalefete bağlı milletvekillerinin bir ay içinde hükümete tahsis edilen sandalyeleri ikinci kez işgal etmeleriyle Kuveyt Ulusal Meclisi içindeki sandalye krizi oturumunu oturumun ertelenmesine yol açtı.
Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el-Ganim dünkü oturumda hükümete ayrılan sandalyelere muhalif milletvekillerinin oturması nedeniyle meclisin olağan oturumunun iptal edildiğini duyurdu. El-Ganim, oturumun ertelenmesinden önce yaptığı konuşmada, "Hükümet oturuma katılmayacağını bildirdi. Bakanlara ait koltuklara oturan muhalif milletvekillerinin varlığı nedeniyle oturum ertelendi" açıklamasını yaptı.
El-Ganim, bir sonraki olağan oturumun tarihini 8 Haziran olarak duyurdu. Ayrıca, Dr. Abid el-Vasmi’nin yemin töreni başta olmak üzere, ön saflarda çalışan sağlıkçıların ödüllendirilmesi, Mescidi Aksa ve işgal altındaki Filistin ile ilgili sunulan taleplerin incelenmesi ve öğrencilerin yüzyüze sınavlarının yapılması ile ilgili konuları görüşmek üzere yarın için özel bir oturum davetinde bulundu.
Bu, hükümetin mecliste kendisine ayrılan sandalyelere muhalefet milletvekillerinin oturması nedeniyle yaklaşık bir aydır katılmadığı ikinci oturum. Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Şeyh Sabah Halid es-Sabah'ı, reddettiği soruşturma kürsüsüne çıkmaya zorlamak için bu yönteme başvurdu. Yapılması beklenen önceki oturumun öncesinde 25 milletvekili Twitter hesaplarından "Başbakan soruşturma kürsüsüne çıkmadıkça oturum yapılmayacak” paylaşımı yaptılar.
Kuveyt'teki siyasi ortam, hükümet ile muhalefet milletvekilleri arasında yoğun çekişmelere sahne oluyor. Geçtiğimiz Mart ayında meclis, birkaç milletvekili tarafından boykot edilen bir oturumda Başbakan Şeyh Sabah el-Halid es-Sabah'ın sorgulanmasını 2022'nin sonuna kadar erteleyen bir önergeyi kabul etti.
Parlamentonun altı üyesi Başbakan’a, bu erteleme kararının seçici bir şekilde uygulanması ve özellikle anayasaya uygunluğu, hükümetin koronavirüs salgını ve diğer konuların ele alınmasının yanı sıra yolsuzlukların soruşturulması ile ilgili 4 soru yöneltti.
Geçen yıl görevi devralan Kuveyt Emiri, analistlerin yürütme ve yasama organları arasındaki gerilimi hafifletme ve başbakana hükümetini baskıdan uzak bir şekilde kurma fırsatı verme girişimi olarak gördükleri bir hamleyle Şubat ayında meclis oturumlarını geçici olarak askıya aldı.
Hükümet ve milletvekilleri arasındaki çatışma, Milletvekili Abdulaziz Al-Sakubi, Millet Meclisi'nin iç tüzüğünü değiştirecek, böylece milletvekilleri Başkan'ı Konsey'den muaf tutacak önerinin tartışılması için özel bir oturum düzenleme talebinin 25 milletvekili tarafından imzalaması nedeniyle, meclis başkanı ile muhalefet arasındaki gergin ilişkiyi de vurguladığı için siyasi krizin bir yönünü temsil ediyor.
Dilekçeyi imzalayan milletvekilleri hükümeti kamuya açık ve özel oturumları yok etme ve halkın eylemlerini kontrol etme hakkını boşa harcamakla suçladı. Ayrıca el-Ganim’i anayasayı ihlal etmekle ve milletvekillerinin garantili oturum düzenleme hakkını ellerinden almakkla suçladılar. Bu nedenle, Meclis Başkanının görevden alınması için prosedürlerin uygulanması ve Başbakan ve üyeleri ile işbirliği yapılmaması için prosedürlerin sürdürülmesi gerekiyordu.



Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu: 18 yolsuzluk vakasına karışan çok sayıda kişi tutuklandı

Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu: 18 yolsuzluk vakasına karışan çok sayıda kişi tutuklandı

Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Denetleme ve Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (Nazaha), geçtiğimiz dönemde soruşturduğu 18 yolsuzluk vakasına karışan çok sayıda kişinin tutuklandığını duyurdu ve failler hakkında yasal prosedürlerin tamamlandığını bildirdi.

Kurum dün yaptığı açıklamada, bir deniz limanında çalışan iki kişinin, Suudi Arabistan dışından usulsüz bir şekilde kamyon ithal etme prosedürlerini tamamlama karşılığında (açığa alınan) bir gümrük komisyoncusundan 400 bin riyal aldıkları için tutuklandıklarını duyurdu.

Öte yandan Suudi Arabistan Zekât, Vergi ve Gümrük İdaresi ile iş birliği halinde, limanda çalışan bir çalışanın, gümrüğe ait resmi aracı kullanarak ve gümrük el koyma deposuna girerek tütün içeren ürünlere el koyduğu için tutuklandığı belirtildi.

Kurum, İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde, bir astsubay ile valilik sekreterliğinde çalışan diğer bir kişinin, bir hükümet projesindeki binaların yıkılmasıyla ortaya çıkan madenleri yasadışı yollardan elde etmelerini ve 4 milyon 655 bin riyale satmalarını sağlama karşılığında 3 ticari kuruluşun sahiplerinden (tutuklanan) 110 bin riyal aldıkları için tutuklandığını duyurdu. Kurum ayrıca bir vatandaşın serbest bırakılması karşılığında bir güvenlik görevlisine 43 bin 350 riyal teklif ettiği için tutuklandığını duyurdu.

Bölgelerden birinde karakol amiri olarak görev yapan bir astsubay, merkezdeki davaları takip etme ve tamamlama karşılığında bir miktar para aldığı gerekçesiyle tutuklanırken, bölgelerden birinde İçişleri Bakanlığı için çalışan bir asker de bir şirket için çalışan tahsildarı durdurduğu ve tutuklanan bir vatandaşla birlikte 707 bin riyale el koyduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Kurum ayrıca, bir vilayetin belediyesinde çalışan bir görevlinin, dükkanlarda çalışan vatandaşlardan, belediye gerekliliklerini ihlal etmelerine göz yummak ve onlara karşı para cezalarını kaydetmemek karşılığında 51 bin riyal aldığı için tutuklandığını duyurdu.

Kurum, Adalet Bakanlığı ile iş birliği içinde, valiliklerden birindeki ceza mahkemesinde çalışan bir kâtibin, bir vatandaşa beraat kararı vereceğine dair söz vermesi karşılığında 65 bin riyalin 32 bin 500 riyalini alması üzerine tutuklandığını kaydetti.

Kurum, bir vatandaşın ticari bir kuruluşta görev yaptığı sırada, Eğitim Bakanlığı'na ait projelerde usulsüz şekilde iş yapmak üzere ticari bir kuruluşla taşeronluk yapması karşılığında 234 bin 375 riyallik bir meblağ elde etmesi nedeniyle tutuklandığını belirtti. Kurum ayrıca, valiliklerden birinin belediyesindeki Hizmetler ve Ruhsatlandırma Dairesi Müdürü’nün ticari kuruluşlar üzerindeki ihlalleri usulsüz bir şekilde iptal etmesi ve banka hesaplarında kaynağının meşruiyetini kanıtlamadığı 7 milyon ve 131 bin riyallik fonların bulunması nedeniyle tutuklandığını belirtti.

Kurum, Kral Fahd Geçidi İdaresi ile iş birliği içerisinde, geçiş izni kartını kullanarak Suudi tarafındaki kapılardan geçiş ücreti olarak 55 bin 395 riyal topladığı ve bunları kuruma gelir olarak kaydetmediği için kurumda çalışan bir çalışanın tutuklandığını duyurdu. Ayrıca, bölgelerden birinde Limanlar Genel İdaresi'nde çalışan bir denizcilik müfettişinin, ceza yazmama karşılığında bir gemi kaptanından 11 bin 250 riyal aldığı için açığa alındığı açıklandı.

Ticaret Bakanlığı’nda çalışan bir kişi, ticari bir kuruluşu ticari dolandırıcılıktan mahkûm eden bir mahkeme kararını yayınlamama karşılığında 12 bin riyal aldığı için, bölgelerden birinin belediyesiyle sözleşmeli bir şirkette saha sorumlusu olarak çalışan bir kişi, ticari bir kuruluşa karşı bir ihlal yazmama karşılığında 15 bin riyalin 3 bin riyalini aldığı için ve vilayetlerden birinin belediyesinde çalışan bir kişi, bir bina ihlalini yazmama karşılığında 2 bin riyal aldığı için tutuklandı.

Ayrıca vilayetlerden birinde bulunan bir sağlık kompleksindeki tıbbi malzeme ve tedarik departmanı müdürünün, tıbbi malzemelerin tedariki için usulsüz bir şekilde sözleşme düzenlemesi karşılığında bir medikal şirketten 380 bin riyal talep ettiği için tutuklandığı ve bölgelerden birinde bulunan bir sağlık kompleksindeki satın alma ve sözleşmeler departmanı müdürünün, tutuklanan bir işadamına ait ticari bir kuruluşun usulsüz bir şekilde proje almasını sağlaması karşılığında bir miktar para elde ettiği ve aynı sağlık kompleksindeki bir meslektaşına aynı kuruluşa bir dizi proje vermesi karşılığında 100 bin riyal teklif ettiği için tutuklandığı açıklandı.

Kurum, Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde, bölgelerden birinde bir devlet hastanesinde doktor olarak çalışan bir asistanın, usulsüz bir şekilde rapor düzenlemesi karşılığında bir miktar para elde ettiği için tutuklandığını açıkladı.

Kurum, mali ve idari yolsuzluk suçları zaman aşımına tabi olmadığından, kamu fonlarına tecavüz eden veya kişisel çıkarını elde etmek veya kamu yararına zarar vermek için işi istismar eden herkesi izlemeye ve kontrol etmeye devam edeceğini ve işle ilişkisi sona erdikten sonra bile sorumlu tutacağını vurgulayarak, kuralları ihlal edenlere karşı yasanın gerektirdiklerini acımasızca uygulamaya devam edeceğini vurguladı.