Suudi Arabistan-Kuveyt Koordinasyon Konseyi’nin dün gerçekleştirilen ilk toplantısında, iki ülke arasında iş birliği yollarının geliştirilmesine katkıda bulunacak 6 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. Söz konusu anlaşmalar tarafların her alanda ve çeşitli düzeylerde ikili ilişkilerini geliştirme ve güçlendirme noktasındaki isteğini yansıtır nitelikteydi.
Gençlikle ilgili konular ile eğitim, yüksek öğretim ve bilimsel araştırma alanlarında iş birliği anlaşmaları yapılırken doğrudan yatırım teşviki ile spor başlıklarında da birer mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşmalarda Suudi Standart Metroloji ve Kalite Organizasyonu (SASO) ile Kuveyt’teki Sanayi Kamu Kurumu arasında, standardizasyon alanlarında teknik bir iş birliği programı da yer aldı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Kuveyt Dışişleri Bakanı ve Kabine İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Şeyh Dr. Ahmed Nasır el-Sabah dün Riyad’daki Dışişleri Bakanlığı’nın merkezinde düzenlenen Konsey’in ilk toplantısına başkanlık ettiler.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Kuveytli mevkidaşını ve beraberindeki heyeti karşılamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakan, iki ülke liderleri arasındaki ikili ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacak tüm konulara olan ilgilisini vurguladı. Söz konusu görüşmenin ilişkileri geliştirme ve çeşitlendirme noktasındaki samimi niyetin ve çeşitli alanlarda ikili iş birliğini sağlamaya yönelik kararlı anlayışın bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Güvenliğimiz bir, çıkarlarımız birbirine bağlı ve hedeflerimiz ortak. Konsey’in harekete geçmesini, bölgede ve dünyada iki ülkeyi ilgilendiren tüm konularda, ikili veya çok taraflı düzeyde aramızdaki koordinasyon ve istişare seviyesini yükseltme noktasında güçlü bir faktör olarak görüyoruz. Bu durum tarafları birbirine bağlayan ortak noktaları derinleştirmede güçlü bir itici rol oynayacak.”
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, iki ülke arasındaki ticaret hacminin azalmasına ise Kovid-19 salgınının neden olduğunu söyledi. İş adamlarının karşılıklı ziyaretlerinin artmasının, ihracatın teşvik edilmesinin ve tüm engellerin aşılmasının bölgede ticaretin artmasına ve büyümesine önemli bir katkı sağlayacağını belirten Bakan söz konusu durumun yakın zamanda düzelmesini umduğunu kaydetti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ve Kuveyt Dışişleri Bakanı, iki ülke hükümetleri arasında doğrudan yatırım teşviki alanında da bir anlaşma imzaladılar.
Prens Faysal bin Ferhan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan-Kuveyt Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısını dün ülke liderlerinin rehberliğinde, iki kardeş ülke ve halkları arasındaki yakın ve tarihi bağları güçlendirme noktasında Şeyh Ahmed Nasır es-Sabah ile gerçekleştirdiklerini söyledi.
Faysal bin Ferhan, Koordinasyon Konseyi’nin iki ülke arasındaki kalkınma sürecini ve ortak koordinasyonu birçok alanda geliştireceğini ve daha geniş ufuklara doğru ilerlemesine katkı sağlayacağını vurguladığı mesajında “Konsey aynı zamanda ülkelerimizin ve halklarımızın kalkınması ve refah içinde yaşaması için Körfez ortak eylem planına da olumlu yönde yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.
Kuveyt Dışişleri Bakanı da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Koordinasyon Konseyi’nin iki ülke arasındaki köklü ve seçkin tarih ile kardeşlik bağlarını güçlendirmeyi ve her alanda daha geniş ufuklara ulaşmayı hedeflediğini vurguladı. Ayrıca Konsey’in Körfez ortak eyleminin yapıcı yürüyüşünde temel bir rol oynayacağına işaret etti.
Şeyh Ahmed es-Sabah yaptığı konuşmada, iki ülke liderlerinin direktifleri uyarınca, ülkeler arasındaki “büyük ortak milli destanda” yeni bir sayfa açılması noktasında Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısının yapıldığı bilgisini paylaştı. Sabah, Suudi liderliğinin ve halkının her alanda elde ettiği başarılara övgüde bulunarak bu vesileyle Suudi Arabistan başkanlığında gerçekleştirilen G20 Zirvesi’nin başarısını ve elde edilen somut başarılara dair bir kez daha takdirlerini sundu.
Bakan, Vizyon 2030’a ulaşma adımları ile gurur kaynağı olan Krallığın elde edeceği gelişimsel başarıların ve girişimlerin yanı sıra Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Yeşil Suudi Girişimi ve Yeşil Ortadoğu Girişimi’ni bölgesel ve küresel düzeyde, iklim değişikliğini ele almada önde gelen çözümlerden biri olarak değerlendirdi. Ayrıca Krallığın petrol fiyatlarını istikrara kavuşturmadaki ve dünya çapında enerji piyasalarının güvenli arzını sağlamadaki rolüne de övgüde bulundu.
Taraflar görüşme sonunda Suudi Arabistan-Kuveyt Koordinasyon Konseyi’nin, Dışişleri Bakanlığı’nın Kral Faysal Salonu’nda 6 Haziran 2021 tarihinde yapılan ilk toplantısı için bir çalışma bildirisi imzaladılar.
Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah ve Ahmed Nasır el-Sabah iki ülkeyi birleştiren güçlü ve sağlam ilişkilere atıfla ortak çalışma sürecini güçlendirmenin önemine işaret ettiler. Söz konusu çabaların iki ülke halkının refah içinde yaşamaları noktasındaki istekleri gerçekleştireceğini vurguladılar.
Suudi Arabistan - Kuveyt iş birliği hız kazandı
Suudi Arabistan-Kuveyt Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısı altı anlaşma, mutabakat zaptı ve iş birliği programları ile taçlandırıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı dün Kuveytli mevkidaşını Riyad’da kabul etti. (SPA)
Suudi Arabistan - Kuveyt iş birliği hız kazandı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı dün Kuveytli mevkidaşını Riyad’da kabul etti. (SPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة