Sedat Peker'in videolarında gösterdiği kitap 2. baskı yapmaya hazırlanıyor: Pandemi şartları nedeniyle elimizde kalmıştı, şimdi tatlı tatlı satılıyorhttps://turkish.aawsat.com/home/article/3015541/sedat-pekerin-videolar%C4%B1nda-g%C3%B6sterdi%C4%9Fi-kitap-2-bask%C4%B1-yapmaya-haz%C4%B1rlan%C4%B1yor
Sedat Peker'in videolarında gösterdiği kitap 2. baskı yapmaya hazırlanıyor: Pandemi şartları nedeniyle elimizde kalmıştı, şimdi tatlı tatlı satılıyor
İstanbul/Şarkul Avsat
TT
TT
Sedat Peker'in videolarında gösterdiği kitap 2. baskı yapmaya hazırlanıyor: Pandemi şartları nedeniyle elimizde kalmıştı, şimdi tatlı tatlı satılıyor
Türkiye, bir süredir Sedat Peker'in videolarına kilitlenmiş durumda.
Peker'in anlattıkları sosyal medyanın ve siyasetin öncelikli gündemi haline geldi.
Peker'in yayınladığı videolar ve FaceTime görüşmeleri (7 Haziran 2021 Pazartesi gününe kadar) 100 milyondan fazla izlendi.
Peker, kamerasının karşısına kitaplarla çıkıyor.
İlk videoda Mario Puzo'nun yazdığı Omerta ve Aptallar Erken ölür kitapları vardı.
Herkes bu kitaplarla verilen mesajları anlamaya çalışırken Peker'in kütüphanesinin diğer üyeleri de başka videolarda görünmeye devam etti.
İlerleyen videolarda Peker, çokça bahsettiği kamerasının karşısına şu kitaplarla çıktı:
Kovulan Sosyalist Troçki – Isaac Deutscher
Baba'nın Dönüşü – Mario Puzo
Aptallar Erken Ölür – Mario Puzo
Hayırsız Peygamber Bob Dylan – Mike Marqusee
Son Cüret – Yılmaz Özdil
Hz. Ali- İslam’ın Doğuşu ve İlk Ayılıklar – Oral Çalışlar
Ezilmiş ve Aşağılamışlar - Dostoyevski
Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman
Aile – Mario Puzo
Münih'e Kadar 6 Mezar – Mario Puzo
Alfa'nın kitaplarına talep yüzde 10 arttı
Peki, son günlerin en "popüler" ismi olan Peker'in dekor olarak kullandığı kitapların satışlarında bir değişiklik oldu mu?
Peker'in videolarında bastığı 3 kitap kullanılan Alfa Yayın Grubu'nun satış departmanı, yayınlardan sonra sözkonusu kitaplarda bir hareketlilik yaşandığını belirtiyor. Peker bu videolarla, sözkonusu yayın grubu tarafından piyasaya sürülen "Kovulan Sosyalist", "Her Şey Seninle Başlar" ve "Hz. Ali-İslam'ın Doğuşu ve İlk Ayrılıklar" isimli kitaplara olan talebi yüzde 10 oranında arttırdı.
Türkali'nin romanına internetten rağbet arttı
9. videoda Peker'in bahsettiği Vedat Türkali'nin "Bir Gün Tek Başına" isimli romanının ise internet stoklarının tükendiği gözleniyor.
Bu kitap Ayrıntı Yayınları tarafından basılıyor. Videoların en büyük faydası ise butik bir yayınevi olan Paris Yayınları'na oldu.
"Pandemi nedeniyle elimizde kalmıştı, şimdi tatlı tatlı satılıyor"
Geçen yıl, pandeminin başlarında basılan "Hayırsız Peygamber Bob Dylan" kitabının dağıtımı kapanma ve kısıtlamalar nedeniyle istenildiği gibi yapılamamış ve dünyada beğeniyle okunan bu eser Türkiye'de hak ettiği ilgiyi yakalayamamıştı.
Paris Yayınları'nın sahibi Muammer Kıranoğlu, "Hal böyle olunca üzülmüştük. Çünkü çok önemli bir kitap bu. Sadece Bob Dylan'ı değil o dönem ABD'de yaşanan büyük değişimi de anlatıyor. Ama pandemi şartları nedeniyle satış rakamları düşüktü ve kitaplar elimizde kalmıştı. Ebatlı olduğu için de maliyetli bir kitaptı" diye konuştu. "2. baskıya hazırlanıyoruz"
Kitabı Sedat Peker'in masasında gördüğünde "şok olduğunu" söyleyen Kıranoğlu, "'Bu kitap Sedat Peker tarafından duyurulacak' deselerdi inanmazdık. Hatta korkardık. Ama şimdi elde kalan kitaplar tatlı tatlı satılıyor" ifadelerini kullandı.
Kıranoğlu, kitabın ilk baskısının büyük oranda tükendiğinin altını çizerek 2. baskı için hazırlıklara başladıklarını da belirtti. Yayıncılık sektörüne devlet desteğinin olmadığını, kağıt fiyatlarının da çok yükseldiğini anımsatan Kıranoğlu, "Böyle bir durumda kitabımızın reklamının yapılmış olması bizi tabii gülümsetti" şeklinde konuştu. Independent Türkçe
Türkiye’den Sincar bölgesinde PKK operasyon sinyali
Irak'ın kuzeyindeki Kandil Dağları'nda bulunan PKK militanları (Reuters)
Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki Sincar bölgesinde, PKK kalıntılarına yönelik sınırlı bir askeri operasyon düzenleme tehdidinde bulundu.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, pazartesi akşamı televizyonda yaptığı açıklamada, PKK militanlarının "artık tamamen Irak sorunu haline geldiğini" belirterek, "Egemen bir devlet, topraklarının yasaklı bir grup tarafından işgal edilmesine nasıl izin verebilir?" diye sordu.
Fidan, Haşdi Şabi Güçleri'nin karadan ilerlemesi ve Türk hava desteğini içeren "basit" bir operasyonun iki veya üç gün içinde gerçekleştirilebileceği ihtimaline işaret etti.
Fidan, "Suriye'deki Kürt sorununun Irak boyutu da var" diyerek, "Irak'ın Suriye'de yaşananlardan (SDG güçlerinin Suriye ordusuna entegre edilmesi anlaşması) ders çıkaracağını ve oradaki geçişi kolaylaştıracak daha akıllı kararlar alacağını" umduğunu ifade ederek, Kürdistan PKK militanlarına atıfta bulundu.
Erdoğan: Önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya'yı ziyaret edeceğimhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5239660-erdo%C4%9Fan-%C3%B6n%C3%BCm%C3%BCzdeki-g%C3%BCnlerde-birle%C5%9Fik-arap-emirlikleri-ve-etiyopyay%C4%B1-ziyaret-edece%C4%9Fim
Erdoğan: Önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri ve Etiyopya'yı ziyaret edeceğim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde hem Birleşik Arap Emirlikleri'ni hem de Etiyopya'yı ziyaret etme niyetini açıkladı.
Ayrı bir açıklamada Erdoğan, Suriye'de kalıcı barışa ulaşmak için bir yol haritası oluşturulduğunu belirterek, tüm tarafların yanlış hesaplamalardan kaçınması ve geçmişteki hataları tekrarlamaması gerektiğinin altını çizdi.
Erdoğan’ın ziyareti sonrası Ankara-Riyad hattında ekonomik sıçramahttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/t%C3%BCrkiye/5237687-erdo%C4%9Fan%E2%80%99%C4%B1n-ziyareti-sonras%C4%B1-ankara-riyad-hatt%C4%B1nda-ekonomik-s%C4%B1%C3%A7rama
3 Şubat’ta Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeden bir kare (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Erdoğan’ın ziyareti sonrası Ankara-Riyad hattında ekonomik sıçrama
3 Şubat’ta Riyad’da Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşmeden bir kare (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir ivme sağladı ve ticaret, enerji ile ortak yatırımlar alanlarında yeni iş birliği ufukları açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çarşamba günü Riyad’a yaptığı ziyaretin ardından yayımlanan ortak bildiride, iki ülkenin siyasi ve ekonomik ortaklıklarını ileriye taşıma konusundaki kararlılığı vurgulandı.
Bildiride, Riyad’ın Suudi Arabistan 2030 Vizyonu ile Ankara’nın Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nun sunduğu fırsatlardan yararlanarak ekonomik ve yatırım ortaklığını derinleştirme konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Bu çerçevede, petrol dışı ticaretin geliştirilmesi, özel sektörün rolünün güçlendirilmesi ve Suudi-Türk İş Konseyi’nin etkinleştirilmesi öncelikler arasında yer aldı.
Enerji alanında iş birliği
Enerji alanı, iki tarafın da özel önem verdiği başlıklar arasında öne çıktı. Ortak bildiride; petrol, petrokimya ve yenilenebilir enerji alanlarında iş birliğinin yanı sıra elektrik enterkoneksiyonu, temiz hidrojen ve enerji tedarik zincirleri konularının ele alındığı, bunun enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğini güçlendireceği vurgulandı.
Erdoğan’ın ziyareti kapsamında Riyad’da yenilenebilir enerji alanında iş birliği anlaşmasının imzalanması sırasında Suudi Arabistan ve Türkiye enerji bakanları (Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın X hesabından)
Taraflar ayrıca, küresel enerji dönüşümünü desteklemek amacıyla madencilik ve kritik mineraller alanında iş birliğini teyit etti. Ziyaret kapsamında toplanan Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi toplantısında enerji, adalet, uzay ile araştırma-geliştirme alanlarını kapsayan çok sayıda anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı.
Bu çerçevede, enerji alanındaki stratejik iş birliğini somutlaştırmak amacıyla Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman ile Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar arasında, 2 milyar dolarlık yenilenebilir enerji yatırımlarını kapsayan bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, yenilenebilir enerji santrali projelerinde iş birliğini öngörüyor.
Anlaşmanın; yenilenebilir enerji, yeşil teknolojiler alanlarında iş birliğini güçlendirmeyi, yüksek kaliteli projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesini desteklemeyi, enerji arz güvenliğini artırmayı ve düşük karbonlu ekonomiye geçişi hızlandırmayı hedeflediği belirtildi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Riyad’da Suudi ve Türk heyetlerinin katılımıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı toplantıda (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Bu kapsamda, Türkiye’de toplam 5 bin megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali projelerinin iki aşamada geliştirilmesi planlanıyor. İlk aşamada Sivas ve Karaman illerinde toplam 2 bin megavat kapasiteli iki güneş enerjisi santrali kurulacak. İkinci aşamada ise taraflar arasında belirlenecek çerçeve doğrultusunda 3 bin megavat ilave kapasite hayata geçirilecek.
İlk aşama projelerinin, Türkiye’deki diğer yenilenebilir enerji santrallerine kıyasla son derece rekabetçi elektrik satış fiyatları sunacağı belirtilirken, yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek bu santrallerin 2 milyondan fazla Türk hanesine elektrik sağlayacağı ifade edildi. Üretilen elektriğin, devlete ait bir Türk şirketi tarafından 30 yıl süreyle satın alınacağı, projelerin uygulanması sırasında yerli ekipman ve hizmetlerden azami ölçüde yararlanılacağı kaydedildi.
Türkiye’ye doğrudan yatırımlar ivme kazandı
Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, anlaşmanın imzalanmasına ilişkin değerlendirmesinde, bunun Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı yatırım akışına önemli bir katkı olduğunu söyledi.
Şimşek, çarşamba günü X platformundaki paylaşımında, Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı yatırımların hızlandığını ve bunun uygulanan ekonomik programa duyulan güveni yansıttığını belirtti. Suudi Arabistan ile imzalanan anlaşma kapsamında yenilenebilir enerji projelerine yönlendirilecek 2 milyar dolarlık yatırımın, yeşil dönüşümü hızlandıracağını, enerji güvenliğini güçlendireceğini ve enerji ithalatına olan yapısal bağımlılığı azaltacağını vurguladı.
Şimşek, 2025 yılının ilk 11 ayında Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımların 12,4 milyar dolara ulaştığını, bunun 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 28 artış anlamına geldiğini kaydetti.
The pace of FDI is picking up, underscoring the growing credibility of our economic program. FDI inflows reached USD 12.4bn in the first 11 months of 2025, up 28% YoY.
An FDI inflow of USD 2bn in Türkiye’s renewable energy projects will accelerate the green transition, enhance… https://t.co/kYMqJe6y0x
Son iki yılda Suudi Arabistan-Türkiye ekonomik ilişkilerinde kaydedilen hızlı gelişme, ticaret hacmine de yansıdı. Türkiye’nin bu ilişkilere verdiği önemin bir göstergesi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Riyad ziyaretine, Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmekle ilgilenen yaklaşık 200 şirket temsilcisinden oluşan geniş bir iş heyetiyle katıldı.
Özel sektörün iki ülke arasındaki ortaklıkta kilit rol oynadığı vurgulanırken, Erdoğan’ın ziyareti kapsamında toplanan Suudi-Türk Ekonomi Forumu Konseyi’nde, ortak projelerin uygulanmasında yeni bir aşamaya geçilmesi hedefi dile getirildi.
Ticarette hızlanan büyüme
Türk şirketlerinin Suudi Arabistan’daki doğrudan yatırımları 2 milyar doları aşmış durumda. Bu yatırımlar; imalat, gayrimenkul, inşaat, tarım ve ticaret gibi çeşitli sektörlere yayılıyor.
Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Suudi Arabistan ile ticaretin hızla büyüdüğünü belirterek, yurt dışında Türk müteahhitlik şirketlerinin faaliyetlerinde bir miktar yavaşlama görülmesine rağmen, Suudi Arabistan’da hâlen çok önemli projeler yürütüldüğünü söyledi.
Şarku'l Avsat'ın Suudi Arabistan’ın resmi kurumlarından aktardığı verilere göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2025 yılında yaklaşık 8 milyar dolara ulaştı ve bir yıl içinde yüzde 14 büyüme kaydetti. Geçen yılın sonuna kadar Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren Türk şirketleri için 1473 yatırım kaydı düzenlendi.
3 Şubat’ta Riyad’da gerçekleştirilen Suudi-Türk Yatırım İş Birliği Forumu’ndan bir kare (Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabından)
Suudi Arabistan, Türkiye’ye ham petrol ve petrokimya ürünleri ihraç ederken; Türkiye’den halı, inşaat amaçlı işlenmiş taşlar, tütün ürünleri, gıda ve mobilya gibi çeşitli ürünler ithal ediyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015’te 5,59 milyar dolar, 2016’da 5,007 milyar dolar, 2017’de 4,845 milyar dolar, 2018’de 4,954 milyar dolar ve 2019’da 5,107 milyar dolar oldu.
Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021’de yaşanan düşüşün ardından ticaret yeniden yükselişe geçti; 2022’de 6,493 milyar dolar, 2023’te 6,825 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2024’te 7 milyar doların üzerine çıktı.
2025’te Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı 3 milyar 149,6 milyon dolara ulaştı; toplam ticaret hacmi ise yaklaşık 8 milyar dolar olarak kaydedildi.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة