Mısır'da Kovid-19 aşısına talep artıyor

Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
TT

Mısır'da Kovid-19 aşısına talep artıyor

Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)
Aşı olamayan vatandaşlar için evde aşı hizmeti veriliyor (Sağlık Bakanlığı Facebook Sayfası)

Mısır hükümeti yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı talebinin arttığını belirterek, önümüzdeki aylarda ülke nüfusunun %40'ını aşılamayı hedeflediklerini belirtti.
Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkede son 24 saatte 765 yeni tip koronavirüs vakası kaydedildiğini ve 34 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kaydedilen toplam vaka sayısı 270 bin 292 olurken, bunların 198 bin 632’sinin hastalıktan iyileştiği ve 15 bin 471’inin ise hayatını kaybettiği ifade edildi.
Mısır Bakanlar Kurulu’na bağlı Bilgi ve Karar Destek Merkezi tarafından aşı yaptırmak isteyen vatandaşların yüzdesini öğrenmek için gerçekleştirilen ankete göre, Mart ayında ankette %33,5 olan oran Mayıs ayında %10'luk bir artışla %43,5'e yükseldi.
Mısır Sağlık Bakanlığı Şubat ayında yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Aralık ayında başlatılan web uygulaması aracılığıyla Kovid-19 aşısını olmak isteyen vatandaşların kayıt yaptırmaya başladığını, doktorların, yaşlıların ve kronik hastalığı olan kişilerin öncülüğünde öncelikli grupları aşılamak için siteye kayıt yaptıran diğer vatandaşların aşılanmaya başlandığını duyurmuştu.
Mısır Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Muhammed Abdulfettah, önümüzdeki birkaç ay içinde 40 milyon vatandaşın aşılanmasının tamamlanacağını ve ulusal projeler ile büyük sanayi merkezleri gibi farklı sektörlerde çalışanların en az %70’ini aşılamayı hedeflediklerini açıkladı. Abdulfettah, aşıların yerli ve yabancı herkes için tümüyle ücretsiz olacağını belirtti.
Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkede düşüşe geçen vaka sayılarının Ağustos ayında daha da azalacağını belirten Abdulfettah, herkesin Kovid-19 aşısı olsa dahi, ihtiyati tedbirlerin uygulanmasına devam edileceğini belirtti.
Abdulfettah, "Ülkelere giriş ve seyahat için koronavirüs aşısı yapılmış olmasını şart koşan uluslararası bir anlaşmaya varılması halinde, Mısır'daki 179 uluslararası aşı merkezinin tümüne yurtdışı yolcuları için aşı sağlanacak" dedi.
Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Dr. Muhammed Avad Taceddin ise yaptığı açıklamada "Mısır hükümeti şu anda aşı merkezlerinin sayısını arttırmak suretiyle vatandaşların aşılanması sürecini hızlandırmaya çalışıyor" dedi.
Vatandaşlara aşı konusunda güvence veren Taceddin, aşı yaptırmış kişilerde ateş, aşı yapılan bölgede hafif kızarıklık, kaşıntı veya hafif baş ağrısı gibi kendi kendine kısa sürede kaybolan belirtiler hariç vatandaşlar tarafından ciddi bir yan etki şikâyeti gelmediğini belirterek, salgını azaltmaya yardımcı olmak için vatandaşları aşı kaydı yaptırmaya çağırdı.
Öte yandan, dün Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mayıs ayında Kovid-19 tedavi protokolleri için gerekli tüm ilaçları sağlama çabalarına ilişkin raporu değerlendirdi.
Mısır Bakanlar Kuruluna göre, Başbakanlık Tıbbi Danışması Hussam el-Mısri rapor kapsamında çeşitli şirketler tarafından yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamak için arz edilen ilaç miktarına atıfta bulunarak, gereken tüm ilaçları temin etmek üzere Mısır İlaç Kurumu ile koordinasyonun ve işbirliğinin devam ettiğini vurguladı.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.