Yemen’deki darbecilerin suçlarını inceleyen BM raporu tüm faillerden hesap sorulması çağrısında bulundu

Sana’daki Husi topluluğunun bir görüntüsü. (EPA)
Sana’daki Husi topluluğunun bir görüntüsü. (EPA)
TT

Yemen’deki darbecilerin suçlarını inceleyen BM raporu tüm faillerden hesap sorulması çağrısında bulundu

Sana’daki Husi topluluğunun bir görüntüsü. (EPA)
Sana’daki Husi topluluğunun bir görüntüsü. (EPA)

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan bir raporda, Yemenli darbecilerin Yemen’de ve Suudi Arabistan’da hala işlemekte oldukları birçok suç vakası incelendi.
BM İnsan Hakları Sözcüsü Liz Throssell, sivilleri öldüren ve sivil yapıları tahrip eden saldırıların soruşturulması çağrısında bulundu. Söz konusu çağrı, bir Husi roketinin 5 Haziran’da Marib’i hedef alması sonucu vücudu tamamen yanmış bir kız dahil olmak üzere 8 kişinin ölümüne neden olan olayla ilgili endişelerin dile getirilmesinin ardından geldi.
Sözcü, “Savaş suçu olarak sayılan cinayetler dahil olmak üzere, tüm cinayet mağdurlarının ailelerinin adalete başvurma hakkı var. Bu eylemlerin failleri, kim olursa olsun gerektiği gibi adalete hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.
İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Ensarullah Hareketi’nin (husi) sınır ötesinde Suudi Arabistan’a karşı başlattığı saldırılarının devam ettiğini ve söz konusu saldırıların son haftalarda daha az şiddetli olduğunu söyledi. Ayrıca 2021’in başından bu yana 128 insansız hava aracı (İHA) ve 31 balistik füzenin Suudi Arabistan’ı hedef aldığını belirtti.
Öte yandan raporda, savaşın siviller üzerinde devam eden etkisi ile Yemen’in Marib vilayetindeki sivil kurumların sürekli hedef alınması noktasındaki endişeler vurgulandı. Husi milisleri söz konusu kurumları birkaç aydır Yemen hükümetinden zorla almaya çalışıyor.
Liz Throssell, “Ölen sivillerin hepsinin ölüm koşullarını belirleyemeyiz. Ancak 5 yaşlarında bir kız çocuğu ile 13 yaşlarında bir erkek çocuğunun, akrabalarıyla birlikte iki arabada bulunduğunu ve saldırı sırasında öldürüldüklerini tespit ettik” dedi.
Sözcü tüm tarafları müzakere etmeye ve ülke çapında bir ateşkes kararı almaya çağırdı. Ayrıca, “Defalarca söylediğim gibi bu çatışma yalnızca siyasi bir çözümle sona erdirilebilir. Yemenli sivillerin çektiği acılar göz önüne alındığında, çatışma tarafları insani yardımları siyasileştirmekten kaçınmalı ve ihtiyaç duyulan malların engelsiz bir şekilde ithalatına izin vermelidir” açıklamalarını yaptı.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.