Irak’ta seçim güvenilirliği tehdit altında

Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane el-Ğalay (INA)
Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane el-Ğalay (INA)
TT

Irak’ta seçim güvenilirliği tehdit altında

Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane el-Ğalay (INA)
Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane el-Ğalay (INA)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Irak’ta 10 Ekim’de yapılması planlanan parlamento seçimlerini takip etmek üzere bir ekip göndermeye onay vermesi, adaylara ‘kışkırtma ve korkutma yoluyla adaylıklarını geri çekmeleri için’ artan baskı girişimlerini önlemenin yanı sıra güvenilirliği güvence altına alma hususunda işe yaramadı.
Tüm gözlemciler, siyasi ve parti yetkilileri, yasama tarihinden yaklaşık 6 ay önce yapılacak seçimlerin ‘önemli’ olduğunu belirtiyor. Öyle ki ülkede çok sayıda seçim dairesinde yapılacak seçimler, ülkenin siyasi haritasında değişiklik yaratacak. Bu harita, silahlar da dahil olmak üzere her yola başvurmak zorunda kalsalar bile kazançlarından ve servetlerinden vazgeçmeyi reddeden geleneksel güçleri dışlayarak ilk kez seçimlere giren liberal güçlere bağlı. Aynı zamanda şu anda ‘18 yıldır siyaset sahnesine hâkim olan partilerle rekabet edememe bahanesiyle seçimlere katılmanın bir anlamı olmadığı gibi’ birçok umutsuzluk yaşayan halkın katılım doğasına da bağlı.
Bu kapsamda yüzlerce aday, Baas Partisi mensubu oldukları iddiasıyla Hesap Verebilirlik ve Adalet Komisyonu tarafından seçimlere aday gösterilmezken, Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’na göre onlarca aday da seçimlerden çekilme kararı aldı. Komisyonun medya ve kitle iletişim direktörü Hasan Selman, yaptığı basın açıklamasında onlarca adayın seçimlerden çekilme kararı aldığını belirtti. Selman, “Reddedilebilecek çok sayıda başvuru olduğu için sayı henüz tam olarak belirlenmemiştir” dedi. Komisyonun ister kişisel bir karar, isterse de baskıyla olsun geri çekilmeyle herhangi bir ilgisi olmadığını belirten Hasan Selman, komisyon için önemli olanın geri çekilmenin kurallara uygun olması olduğunu dile getirdi.
Öte yandan Irak'taki Stratejik İnsan Hakları Merkezi, yaklaşan seçimlerde yalnızca 120 bin yerinden edilmiş kişinin oy kullanma hakkına sahip olacağını duyurdu. Merkezin Bağdat’taki ofisi müdür Hazım er-Rudeyne, “10 Ekim’de yapılacak seçimlere, biyometrik verilerini 2020 tarihli 9 Sayılı Seçim Kanunu’na göre güncellemiş olan sadece 120 bin yerinden edilmiş kişi katılacak” dedi. Rudeyne, “Bu süreç önceki seçimlere göre daha organize şekilde olacak” ifadelerini kullandı.
BMGK’nın yaklaşan Irak seçimlerini takip etmek için uluslararası bir ekip gönderme kararı almasının dikkat çekici olduğunu söyleyen Rudeyne, seçimlerin, 2005’teki ilk oturumdan 2018’deki son seçimlere kadar Irak seçimlerini takip eden BM misyonu aracılığıyla değil, ilk kez doğrudan BMGK tarafından yürütüldüğünü vurguladı. Hazım er-Rudeyne’ye göre 2018 seçimlerinde tanık olunan benzeri görülmemiş sahtekarlık, birçok Iraklı siyasi ve parti gücünün bu seçimlerin yapıldığı şekli reddetmesine neden oldu.
Sonuçların ortaya çıkmasından sonra bir hükümetin kurulmasına rağmen bu hükümet, Irak’ta ‘intifada’ adı verilen büyük kitlesel gösteriler patlak verene kadar sadece birkaç ay dayanabildi. Gösterilerde, 600’den fazla kişi öldü, on binlerce kişi de yaralandı. Hükümet ise Adil Abdulmehdi hükümetini devirmeyi başaran eylemcilerin katillerini ortaya çıkaramadı. Eylemciler ayrıca, parlamentoyu yeni bir seçim yasası çıkarmaya ve seçimleri yönetmek için bağımsız bir Yüksek Hakimler Komisyonu oluşturmaya zorlamıştı.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times