Papa, Lübnan’daki Hıristiyan topluluklarının liderleriyle bir araya geldi

Papa, Lübnan’ı hükümetin kurulmasının ardından ziyaret etmek istiyor.

Papa Francis dün Vatikan’da Lübnan Hıristiyan topluluklarının liderleriyle görüştü. (AP)
Papa Francis dün Vatikan’da Lübnan Hıristiyan topluluklarının liderleriyle görüştü. (AP)
TT

Papa, Lübnan’daki Hıristiyan topluluklarının liderleriyle bir araya geldi

Papa Francis dün Vatikan’da Lübnan Hıristiyan topluluklarının liderleriyle görüştü. (AP)
Papa Francis dün Vatikan’da Lübnan Hıristiyan topluluklarının liderleriyle görüştü. (AP)

Papa Francis dün, ‘Lübnan için tefekkür ve dua günü’ vesilesiyle ekonomik, siyasi, finansal ve yaşamsal krizlerle mücadele eden ülkedeki Hristiyan toplulukların liderleriyle görüştü. Görüşme Lübnan’da varoluşsal kaygıların ve korkuların arttığı bir zamanda gerçekleşti.
Papa Francis ve Lübnan’ın Hristiyan toplulukları liderleri, dinin ülkeye 1990’da sona eren iç savaştan bu yana yaşadığı en kötü krizin üstesinden gelmesine nasıl yardımcı olabileceğini görüştüler. Vatikan Haber Ajansı’na göre Papa, söz konusu isimlerle birlikte Aziz Petrus Bazilikası’n yürüdü ve burada dua etti. Ardından Papa ve patrikler bir gün sürmesi planlanan toplantılar için katedralden Vatikan’ın Clementina Salonu’na geçtiler.
Görüşmeye Lübnan’daki Maruni, Rum, Ermeni, Süryani Ortodoks ve Evanjelik mezheplerinden 10 temsilci katıldı.
Papa, toplantı öncesinde, geçen çarşamba günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Lübnan’ın içinde bulunduğu tehlikeli krizden çıkması ve bir kez daha barışın ve umudun yüzünü göstermesi için herkesi duada manevi olarak bizimle birleşmeye davet ediyorum” dedi.
Papa, Lübnan’ı ziyaret etmeyi arzuladığını ancak öncesinde anlaşmazlık yaşayan politikacıların yeni bir hükümet kurma konusunda anlaşmalarını istediğini dile getirdi.
Vatikan Devleti Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Başpiskopos Paul Richard Gallagher, ziyaretin 2021’in sonunda veya 2022’in başında, tercihen yeni bir hükümetin kurulmasından sonra gerçekleşebileceğini belirtti. “Hıristiyan topluluğu zayıflıyor. Lübnan’da iç dengenin çökmesi tehlikesi var ve bu da Ortadoğu’daki Hıristiyanların varlığını tehdit ediyor” ifadesini kullandı.
Papa, geçen eylül ayında Beyrut Limanı’nda yaşanan patlamaya ilişkin yaptığı ilk açıklamasında, ‘ülkenin varlığının tehdit altında olduğunu’ belirterek “Lübnan’ı kendi haline terk edemeyiz” demişti.
Vatikan Haber Ajansı, Lübnanlı Hristiyan topluluklarının liderlerinin Vatikan ziyaretinin, krize ‘siyasi bir çözüm bulmayı’ amaçlamadığını, daha ziyade ‘halkın şikayetlerine ve acılarına cevap verme’ amacını taşıdığını aktardı. Marunilerin Patrik Yardımcısı Başpiskopos Samir Mazlum ziyaret öncesinde AFP’ye Beyrut’ta yaptığı açıklamada görüşmenin genç nüfusun göçü ve krizin ‘okullar, hastaneler, aileler ve gıda güvenliği üzerindeki yansımaları’ üzerinde yoğunlaşacağını belirtmişti. Başpiskopos ayrıca, “Gençlerimizin yüzde 50 ila 60’ı yurt dışında yaşıyor. Ülkede sadece yaşlılar ve çocuklar kaldı” demişti. Ayrıca Papa’nın ‘ülkeyi ayağa kaldıracak kararlar alabilecek bir hükümetin kurulmasına yönelik çözümler bulmak için kiliselerin ve büyük ülkelerin liderleriyle diplomatik çalışmalarını yoğunlaştırmaya devam edeceğine’ olan inancını dile getirmişti.
Lübnan Temsilciler Meclisi Başkanı Yardımcısı Elie Ferzli de nüfusun göç etmesi nedeniyle doğu bölgesindeki Hristiyanların endişeli olduğunu aktardı. Şarku’l Avsat’a konuşan Ferzli, Lübnan’daki krizin bu endişeyi daha da artırdığına dikkat çekerek Hristiyanların ‘gelecek, mevcudiyet ve oynadıkları rol’ ile ilgili endişeli olduklarını kaydetti. Elie Ferzli, Özgür Yurtsever Hareket’e atıfla, bugün Lübnan’da yaşananların ‘iktidardaki bir Hristiyan oluşum tarafından partizan bir amaçla işlenen büyük bir stratejik hata’ olduğunu savundu. Yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Özgür Yurtsever, artan varoluşsal kaygı üzerinde olumsuz etkilere yol açan haksız krizlere neden oldu. Bu, Patrik Rai tarafından defalarca bunun bir güçler değil sorumluluklar krizi olduğu ifadeleriyle dile getirildi.”
Elie Ferzli, Vatikan toplantısının ‘varoluşu ve bir arada yaşamayı’ vurguladığını belirttiği açıklamaını şöyle sürdürdü:
“Çünkü Lübnan için bir plan olup olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca Suriye’nin Lübnan üzerine uygulayacağı bölünme planlarının bir uzantısı olarak krizin amacı federalizm mi yoksa bölünme mi, bunun hakkında da bir bilgimiz yok.”
Ferzli, benzer planların silahlı çatışmalara neden olması ve daha fazla çöküşe ve coğrafi bölgelerde bölünmenin önünü açacak sınır çizgilerine yol açması  ile ilgili de endişelerini dile getirdiği açıklamasında  “Özgür Yurtsever Hareket’in hatası, rejimi tüketmeye devam etmek ve koşulları tamamen çöküşe itmektir” ifadelerini kullandı.



Suriye hükümeti ve SDG Halep'teki  Kürt mahallelerinin güvenliği konusunda anlaşma imzaladı

Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde anlaşmanın imzalanma anından bir kare
Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde anlaşmanın imzalanma anından bir kare
TT

Suriye hükümeti ve SDG Halep'teki  Kürt mahallelerinin güvenliği konusunda anlaşma imzaladı

Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde anlaşmanın imzalanma anından bir kare
Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde anlaşmanın imzalanma anından bir kare

Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde Eşrefiye ve Şeyh Maksud mahalle konseyleri ile Suriye Başkanlık Komitesi temsilcileri arasında bugün (salı) bir anlaşma yapıldığı duyuruldu. Mart ayının başında rejim kalıntılarının ayaklanma girişimini sert bir şekilde bastıran Şam yönetimi, 10 Mart’ta Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye devletine entegrasyonuna yönelik Başkan Ahmed Şara ile Mazlum Abdi anlaşma imzalamıştı. Bugün Halep’te varılan anlaşmada bu kapsamda imzalandı.

Güvenlik ve askeri kurumlar dışındaki kurumlar, sürdürülebilir bir çözüme ulaşılana kadar iki mahallede kalacaktır. Mevcut hizmet, idari, eğitim kurumları, belediyeler ve yerel meclisler muhafaza edilecektir.

Suriye televizyonu, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen bir komite ile Şeyh Maksud ve Eşrefiye Mahalleleri Sivil Konseyi'nin Halep kentindeki iki mahallenin durumunu çözmek için bir anlaşmaya vardığını bildirdi. 14 maddeden oluşan anlaşma, iki mahalledeki askeri güçlerin silahlarıyla birlikte Suriye'nin kuzeydoğusuna çekilmesini, iki mahallede silahlı gösterilerin yasaklanmasını ve silahların İçişleri Bakanlığı'na bağlı İç Güvenlik Güçleri'nin tekelinde olmasını, bu güçlerin iki mahallenin sakinlerini koruma ve onlara yönelik herhangi bir saldırı ya da istismarı önleme sorumluluğunu üstlenmesini kapsıyor.

Medya kaynaklarına göre anlaşma, Suriye İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir güvenlik merkezinin kurulmasını ve ana kontrol noktalarının bakanlığın iç güvenliğinin gözetimi altında tutulmasını içeriyor.

Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahalleleri idari olarak Halep Kent Konseyi'ne geri dönerken, bu iki mahallenin sakinlerinin sosyal ve kültürel özgünlükleri korunacak ve bunlara saygı gösterilerek barış içinde bir arada yaşamaları teşvik edilecek.

scdfrgt
Halep'in Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinde Suriye devleti ile SDG arasında varılan anlaşma metni

Anlaşma ayrıca iki mahallede silahlı gösterilerin yasaklanmasını, silahların İçişleri Bakanlığı'na bağlı İç Güvenlik Güçleri ile sınırlandırılmasını ve ana kontrol noktaları korunarak hayati önem taşıyan geçişlerin açılmasını öngörüyor.

Ayrıca Halep şehri ile Suriye'nin kuzey ve doğu bölgeleri arasındaki hareketliliği kolaylaştırmak üzere bir koordinasyon komitesi kurulması kararlaştırıldı.

fvgtyh
Anlaşmanın ardından Halep'in El Eşrefiye mahallesindeki yetkililer

SDG, anlaşma kapsamında 400 tutuklu kişiyi serbest bırakacak ve çatışmalar sonucu ölen silahlı grup üyelerinin cenazelerini teslim edecek. Karşılığında, yeni Suriye yönetimi 170 SDG’li tutukluyu serbest bırakacak ve SDG mensuplarının cenazelerini teslim edecek.

Ayrıca Halep ve Kuzeydoğu Suriye arasındaki hareketliliği kolaylaştırmak için koordinasyon komiteleri ve anlaşmanın sahada uygulanması için iki mahallede komiteler kurulacağı duyuruldu. Halep İl Meclisinde, ticaret ve sanayi odalarında ve diğer sektörlerde tam ve adil temsil hakkı yürürlükteki yasalara uygun olarak etkinleştirilecektir.