Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi Tunus’ta

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi’nin ziyareti Tunus’ta yaşanan son gelişmelerden sonra üst düzey bir Libyalı yetkili tarafından düzenlenen ilk resmi ziyaret niteliğinde

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe (Birleşmiş Milletler)
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe (Birleşmiş Milletler)
TT

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Lafi Tunus’ta

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe (Birleşmiş Milletler)
Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe (Birleşmiş Milletler)

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi, sürpriz Tunus ziyaretine başladı. Bu, Tunus’ta yaşanan son gelişmelerden sonra üst düzey bir Libyalı yetkili tarafından bu ülkeye düzenlenen ilk ziyaret.
Ziyaretin öncesinde, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, Kongo ziyareti sonrası iki günlük resmi bir ziyaret için dün Cezayir'e gitti. Menfi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile bir araya gelerek “Güney Libya'nın güvenliği, sınır kapılarının yeniden açılmasına yönelik idari adımlar, iki ülke vatandaşları için temsil ettikleri önem göz önüne alındığında iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve Libya ve Cezayir arasında ortak teknik ve güvenlik işbirliğinin sağlanması için çalışmalar yürütülmesi” konularını görüştü.
Cezayir Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Menfi, “Sayın Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun’un, Libya halkının tercihini yapacağı parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenlemek için bu dönemde attığımız adımlara tam destek verdiğini duymak bizi memnun etti. Libya, ulusal uzlaşma çabalarının başarıya ulaşmasında Cezayir'in rolünü dört gözle bekliyor. Cezayir, Libya halkını destekliyor" açıklamalarında bulundu.

Libya Siyasi Diyalog Forumu üyeleri seçim sürecine hazırlanıyor
Öte yandan Birleşmiş Milletler heyeti, Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyeleri arasından seçilen 13 kişi ile kurulan Uzlaşma Komitesi’nin, 24 Aralık'ta yapılacak seçimler için anayasal temele ilişkin bir öneriyle ilgili ortak bir zemine ulaşılması amacıyla yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.
Heyetin açıklamasına göre, komite, üyelerinden anayasal kuralla ilgili önemli sorunları ele almayı amaçlayan tam teklifleri kabul edecek. Komite, yarın, üyelerinden gelen ve seçimlerin zamanında yapılmasını sağlayacak anayasal zemin üzerinde anlaşmaya varılmasının önünü açacak önerileri masaya yatıracak ve önerilen yaklaşım ve karar alma mekanizmaları hakkında diyalog forumuna tavsiyelerde bulunacak.
Öte yandan Trablus güçlerine bağlı 444’üncü Savaş Tugayı, kent içinde akaryakıt kaçakçılığı ve diğer yasadışı faaliyetlerde bulunan organize suç çetelerine yönelik "yaygın askeri operasyonlar" gerçekleştirdiğini duyurdu.

Misrata-Sirte sahil yolu trafiğe açıldı
Libya'daki askeri çatışmanın iki tarafı, şaşırtıcı bir şekilde, dün yaklaşık 18 aylık bir sürenin ardından ülkenin doğusunu ve batısını birbirine bağlayan sahil yolunu yeniden açma konusunda uzlaşıya vardı.
Şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmazken, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ile Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) de yer aldığı "5+5" olarak bilinen Ortak Askeri Komite’nin üyeleri, dün Sirte kentinde Birleşmiş Milletler heyetinin de katılımıyla düzenlenen altıncı komite toplantısının ardından Sirte ve Misrata şehirlerini birbirine bağlayan sahil karayolunun açılması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Böylece Misrata ve Sirte arasındaki cephe hattında bulunan sahil yolu yeniden ulaşıma açılmış oldu.
Yolun güvenliğini sağlamak için iki taraf ortak güvenlik gücü oluşturdu. Bu bağlamda, LUO Temsilcisi Merajaa el-Amami, komite toplantılarında, yolun açılması için gerekli güvenlik ve lojistik düzenleme ve hazırlıkların tamamlandığını söyledi.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti’ne (UBH) bağlı Sirte ve Cufra Kurtuluş Operasyon Dairesi Komutanı General İbrahim Beytülmal, dün yaptığı açıklamada Sirte ve Misrata şehirlerini birbirine bağlayan sahil karayolunu açması için "5+5" Ortak Askeri Komite’ye bu ayın sonuna kadar süre vermiş aksi takdirde sahil yolunu kapatıp eski haline döndürmekle tehdit etmişti.
Beytülmal, komiteye gönderdiği resmi bir mektupta şu ifadeleri kullandı: “Daire, Sirte-Misrata arasındaki sahil yolunun açılışının karşı tarafça tamamlanmaması durumunda yeniden kapatılması konusunda kararlıdır. Böyle olması durumunda daireyi komiteyi sorumlu tutacaktır.”
Komitenin altıncı toplantısına, komite üyeleri arasında iyimserlik ve önemli kararların alınmasına dair beklenti hakim oldu. Diğer yandan Başbakan Dibeybe geçen ayın başlarında çatışma hattındaki ana yolun yeniden açıldığını duyurmuş, ancak LUO güçleri bu yolda trafiğin akışına izin vermemişti.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.