Suudi Arabistan’da öğrencilerin tümü ilk doz Kovid-19 aşısı oldu

Tunus’ta durum iyiye giderken Mısır’da ilk Delta varyantı vakası görüldü

Suudi Arabistan’da öğrencilerin tümü ilk doz Kovid-19 aşısı oldu
TT

Suudi Arabistan’da öğrencilerin tümü ilk doz Kovid-19 aşısı oldu

Suudi Arabistan’da öğrencilerin tümü ilk doz Kovid-19 aşısı oldu

Suudi Arabistan’da iki yıl aradan sonra yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte ortaokul ve lise öğrencileri okula dönüyor.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, yaşları 12 ila 18 arasında değişen öğrencilerin tümünün aşının ilk dozunu aldığını ve aşının ikinci dozu için beklediklerini belirtti. Bakanlık ayrıca, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyonlarından korunmak ve virüse karşı bağışıklık sağlanması için aşının iki dozla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin okullarda güvenliklerini sağlayabilmek adına alınan bir dizi ihtiyati tedbire ek olarak, sınıflarına ‘güvenli bir şekilde geri dönmelerini’ sağlayabilmek adına Kovid-19 aşısını zorunlu hale getirmişti.
Bakanlık, Pazar günü başlayacak olan eğitimin aksamaması ve aşı dozlarının uygulanmasında herhangi bir sorun yaşanmaması için öğrencilerin aşı randevuları otomatik oluşturmuştu.
Suudi Arabistan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları gerilemeye devam ederken, bugün günlük vaka sayısı 5 ayın ardından ilk kez 400’ün altına indi.
Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada son 24 saat içerisinde 360 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini ve ülkedeki toplam vaka sayısının 542 bin 354’e yükseldiğini bildirdi.
Açıklamada, bin 127’si ağır hasta olmak üzere aktif vaka sayısının 4 bin 487’e gerilediği belirtildi.
Bakanlığa göre, koronavirüsü atlatarak şu ana kadar 529 bin 337 kişi sağlığına kavuştu.
Tunus’ta durum iyiye gidiyor
Tunus Sağlık Bakanlığı, ülkedeki hastanelerde şu anda en az 2 bin 807 Kovid-19 hastası olduğunu bildirdi. Ayrıca Bakanlık, 406 Kovid-19 hastası yoğun bakım bölümlerinde tedavi gördüğünü ve yaklaşık 130 hastanın suni solunum cihazına bağlı olduğunu bildirdi. Ülkedeki hastanelerde ortalama 481 hasta koronavirüs tedavisi görüyor.
Sağlık Bakanlığı'na göre, Temmuz ayı boyunca yaklaşık 4 bin 900 Tunuslunun hayatını kaybetmesine neden olan Kovid-19 dalgasının ardından ülkedeki epidemiyolojik durum iyileşme ve düzelme yolunda ilerliyor.
Bakanlık ayrıca, ülke genelinde yapılan Kovid-19 testlerinin pozitiflik oranı, geçtiğimiz ay yüzde 30’dan yüzde 21,74’e gerilediğini ve salgının en yoğun olduğu Kayravan, Baja, Cendube ve Tatavin gibi bazı epidemiyolojik merkezlerde bu oranın yüzde 60'ı aştığını vurguladı.
Mısır’da yeni tip koronavirüs delta varyantının ilk vakasını tespit edildi
Mısır’da sağlık yetkililerinin, ülkede yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının gözlemlendiğini yalanlamasına rağmen, Sağlık Bakanı Hala Zayed Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin "Temmuz ortasında Delta varyantının ilk vakasını tespit ettiğini" açıkladı.
Bakan ayrıca, Kovid-19’a karşı yerli olarak üretilen Vacsera şirketi ile Çin arasında Sinovac aşısından 15 milyon doz üretimin tamamlandığını duyurdu.
Hala Zayed Pazartesi günü düzenlediği konferansta, “Aşıların bugünden itibaren aşı merkezlerine dağıtılacağını” söyledi.
Mısır Başbakanlık Ofisi Facebook sayfasından aktardığına göre konferansta, “Kovid-19 aşısı yaptırmak isteyen 10 milyon vatandaşımızı internet sitesine kayıt yaptırdı ve bunlardan 7,5 milyon vatandaşın aşısı yapıldı.” Dedi.  Birkaç gün içinde, Sinovac- Vacsera aşısının ülke çapındaki merkezlere getirilmesiyle, birlikte kayıt yaptıranların yüzde 100'üne aşı olma zamanını bildiren mesajların gönderileceğini vurguladı.
Filistin hükümetinden aşı olmayan kamu görevlilerine ücretsiz izin
Filistin hükümeti Pazartesi günü itibariyle, Kovid-19 aşısı olmayı reddeden çalışanların ücretsiz izne çıkmalarına karar verdi.
Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, “Bakanlar Kurulu, Kovid-19 aşısı olmayı reddeden ve yaptırmayan çalışanlara salgın bitene kadar ücretsiz izin verilmesi yönünde yürürlüğe giren bir karar alınmıştır. Aşı olmamak kişisel özgürlük meselesi değildir, çünkü bu özgürlük başkalarının, özellikle de virüse karşı daha savunmasız olan hasta ve yaşlılar gibi öncelikli grupların sağlığına zarar verdiğinde özgürlüğünüz sona erer" dedi.
İştiyye, aşı yaptırmamış herkesi koronavirüsün varyantlarından kendilerini ve toplumu korumak için ülke genelindeki aşı merkezlerine gitmeleri için çağrıda bulunarak, “Şu anda vakaların çoğunluğu aşı yaptırmamış kişiler arasında” dedi.
Filistin Sağlık Bakanı May el-Kile, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Kovid-19 kaynaklı 5 kişinin hayatını kaybetmesiyle son 24 saat içerisinde Filistinliler arasında 663'ü Gazze Şeridi'nde olmak üzere bin 366 Kovid-19 vakasının kaydedildiğini açıkladı.



Suudi Arabistan'ın petrol dışı ihracatı üçüncü çeyrekte yüzde 16,8 arttı

Cidde İslam Limanı (Şarku’l Avsat)
Cidde İslam Limanı (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan'ın petrol dışı ihracatı üçüncü çeyrekte yüzde 16,8 arttı

Cidde İslam Limanı (Şarku’l Avsat)
Cidde İslam Limanı (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT) bugün yaptığı açıklamada, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde petrol dışı ihracatın yüzde 16,8, yeniden ihracat hariç petrol dışı ulusal ihracatın ise yüzde 7,6 oranında arttığını duyurdu.

GASTAT raporuna göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde Uluslararası Ticaret Bülteni, yeniden ihraç edilen malların değerinin aynı dönemde yüzde 48,4'e yükseldiğini gösterdi.

GASTAT, eylül ayında petrol dışı ihracatın yüzde 22,8, yeniden ihracat hariç petrol dışı ulusal ihracatın ise yüzde 11,6 oranında arttığını açıkladı.

Uluslararası Ticaret Bülteni sonuçlarına göre, eylül ayında emtia ihracatı yüzde 14,9 oranında azaldı. Petrol ihracatının toplam ihracat içindeki oranı ise Eylül 2023'te yüzde 79,7 iken bu yılın aynı ayında yüzde 70,7'ye geriledi.

Bülten sonuçları, Suudi Arabistan'ın eylül ayında ithalatının yüzde 15 arttığını ve petrol dışı ihracatın yüzde 22,8‘e yükselmesi sonucunda petrol dışı emtia ihracatının oranının yüzde 37,1’e yükseldiğini ortaya koydu.