İklim değişikliğine karşı savunmasız ülkelerden 'acil durum anlaşması' çağrısı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İklim değişikliğine karşı savunmasız ülkelerden 'acil durum anlaşması' çağrısı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerin, sıcaklık artışlarıyla mücadele için "acil durum anlaşması" çağrısında bulunduğu bildirildi.
BBC'de yer alan habere göre, İklim Kırılganlığı Forumu (CVF), İngiltere'nin Glasgow kentinde yapılması planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) toplantısında tüm ülkelerin "iklim felaketinden" kaçınmak için radikal adımlar atılması konusunda anlaşması gerektiğine işaret etti.
Konferanstan önce CVF, gezegeni güvende tutmak ve en savunmasız ülkeleri korumak için konferansta ele alınması gereken konulara dair bildiri yayımladı.
Bildiride, iklim değişikliği konusundaki ilerlemenin durduğu ve COP26'nın "iklim acil durum anlaşması" gündemiyle yapılması gerektiği belirtildi.
Bu çerçevede her ülkenin bu yıl itibarıyla 2025'e kadar her yıl yeni bir iklim planı ortaya koyması beklenirken, Paris Anlaşması'nın imzacılarının yalnızca her beş yılda bir yeni planlar ortaya koymakla yükümlü olduğu aktarıldı.
Öte yandan, zengin ülkelerin 2020-24 döneminde yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sağlama yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiği belirtildi.
Savunmasız ülkelerin, söz konusu parayı karbonu azaltmak ve ülkelerin yükselen sıcaklıkların yarattığı tehdide uyum sağlamak için kullanması bekleniyor.

Çevre gruplarından erteleme talebi
Çevre grupları, aşı dağıtımının adaletsiz olduğu ve daha yoksul ülkelerden gelen delegelerin İngiltere'ye geldiklerinde karantina otelleri için büyük faturalarla karşı karşıya kalacağı gerekçesiyle toplantının ertelenmesini önerdi.
Ancak CVF, üye ülkelerin toplantının yapılması gerektiğinde ısrar ettiği ve kapsayıcı katılımı sağlamak için destek çağrısında bulunduğu bildirildi.
Birleşik Krallık hükümeti, gelişmekte olan bir ülkeden herhangi bir delege, gözlemci veya medya mensubunun karantina otel masraflarını ödemeyi kabul ederek bu çağrılara yanıt verdi.
Afrika, Asya, Karayipler, Latin Amerika ve Pasifik'te pek çok ülke CVP'ye üye ülkeler arasında bulunuyor.
CVF, küresel sıcaklıklardaki artışın 1,5 derecenin altında tutulması konusunda pek çok ülkeyi ikna etmede kilit rol oynadı.
İki aydan kısa bir süre içinde dünyadaki pek çok ülkenin liderinin COP26 için Glasgow'da bir araya gelmesi öngörülüyor.



Rusya'daki Kuzey Kore birlikleri: Hafife alınacak gibi değil

Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
TT

Rusya'daki Kuzey Kore birlikleri: Hafife alınacak gibi değil

Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)
Kuzey Kore ordusu martta kapsamlı bir tatbikat düzenlemişti (Reuters)

Kuzey Kore ordusundan kaçan askerler, Rusya'daki Kuzey Kore birliklerinin "hafife alınmaması gerektiğini" söylüyor. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin görüştüğü eski askerler, Kuzey Kore ordusunda sert bir eğitimden geçtiklerini ve birçok zorlu koşula hazır hale geldiklerini anlatıyor. 

Güney Kore istihbaratına göre Rusya'ya gönderilen Kuzey Koreli askerlerin çoğu "Fırtına Kolordusu" diye bilinen elit bir birimden. 

Kuzey Kore ordusundaki eski özel harekatçılardan Lee Hyun Seung, sadece atletik ve çevik kişilerin bu birime alındığını belirtiyor. 2014'te ülkeden kaçan Lee, dövüş sanatlarının yanı sıra mutfak aletlerinden silah yapmayı öğrendiklerini ifade ediyor ve ekliyor: 

Kuzey Koreli askerler savaş alanına alışacak, düşmanla nasıl savaşılacağını görüp hayatta kalmanın yollarını bulacaktır.

Adı Haneul olarak paylaşılan eski askerse ordunun çoğunun aç kaldığını söylüyor. 2012'de ülkeden kaçan Haneul, askerliğinin ilk ayında 10 kilo kaybettiğini, buna ek olarak eğitimlerde sadece üç kurşun sıktığını anlatıyor.

Babası ve kuzeni özel kuvvetlerde görev yapmış olan Haneul, Fırtına Kolordusu'ndaki askerlere dair şunları söylüyor: 

Bu askerlerin çoğu işçi sınıfından ya da çiftçi ailelerden geliyor. Partiye karşı son derece itaatkarlar ve emirlere sorgusuz sualsiz uyuyorlar.

28 yaşındaki Ryu Seonghyun, ordudaki ilk üç yılın özel harekatçılar için bile "inanılmaz zorlu" geçtiğini söylüyor. 7 yıl boyunca Hava Kuvvetleri'nde şoför olarak görev yapan ve 2019'da ülkeden kaçan Ryu ordudaki gıda sorunlarına da dikkat çekiyor: 

Askerler, kendilerine verilen az miktarda pirinçle günlerce dağlara gönderilirdi. Bunun hayatta kalma eğitimlerinin bir parçası olduğu söylenirdi.

Ryu, Fırtına Kolordusu'nun temel görevinin "düşman hattına sızmak ve içeride kaos yaratmak olduğunu" belirtiyor. 

Güney Kore ordusundan emekli Korgeneral Chun In-bum da şu yorumları paylaşıyor: 

Yiyecek ve eğitimden yoksun kalmaları aciz oldukları anlamına gelmez. Çabucak alışacaklardır. Onları hafife almamalıyız.

Başta ABD ve Ukrayna olmak üzere birçok Batılı ülke, Kuzey Kore'nin Ukrayna cephesine en az 11 bin asker gönderdiğini iddia etmişti. Pyongyang'ın savaşta kullanılması için Moskova'ya silah ve füze tedarik ettiği de öne sürülmüştü. Ancak Rusya ve Kuzey Kore iddiaları reddetmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü'nden (GUR) 16 Aralık'ta yapılan açıklamada, Kursk cephesinde 14-15 Aralık'ta yaşanan çatışmalarda 30'a yakın Kuzey Koreli askerin öldüğü veya yaralandığı savunulmuştu.

Independent Türkçe, BBC, Kyiv Independent