Fransa ve Katar’dan Afganistan’da ulusal uzlaşı sağlanması çağrısı

Fransa ve Katar dışişleri bakanları dün Doha'da basın toplantısı gerçekleştirdiler. (AFP)
Fransa ve Katar dışişleri bakanları dün Doha'da basın toplantısı gerçekleştirdiler. (AFP)
TT

Fransa ve Katar’dan Afganistan’da ulusal uzlaşı sağlanması çağrısı

Fransa ve Katar dışişleri bakanları dün Doha'da basın toplantısı gerçekleştirdiler. (AFP)
Fransa ve Katar dışişleri bakanları dün Doha'da basın toplantısı gerçekleştirdiler. (AFP)

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, uluslararası toplumun Taliban'dan beklentinsin hareket ve seyahat özgürlüğü konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi olduğunu duyurdu.
Dün Doha’yı ziyaret eden Fransız Bakan, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bir araya geldi. İkilinin başlıca gündem maddeleri Afganistan'da ulusal uzlaşı ve Kabil Havalimanı’ydı.
Al Sani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Le Drian, Fransız vatandaşlarının Afganistan'dan tahliye edilmesindeki rolü dolayısıyla Katar hükümetine teşekkürlerini sundu. Fransız Bakan açıklamasında “Katar ile güçlü ve sağlam ilişkilerimiz var. Aramızdaki ortaklık Afganistan konusunda yakın iş birliğinde bulunmamızı sağlıyor” ifadesini kullandı.
Pazar günü Kabil’i ziyaret eden Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Al Sani de “Anlaşmak, Afganistan için emniyet kilidi niteliğindedir. Afganistan'daki insani çabaları destekleme yönünde tüm Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarıyla iş birliğinde bulunacağız” dedi. Ülkesinin Taliban'dan kadın haklarına saygı göstermesini istediğini vurgulayan Bakan Al Sani, Afganistan'da tarafsız bir rol benimseyen Katar'ın Taliban'ı uluslararası toplumla diyalog kurmaya çağırdığını bildirdi. Kabil ziyaretinde Afgan halkının kazanımlarının, kadın haklarının ve kalkınmanın muhafaza edilmesi konusunda Taliban liderleriyle görüştüğünü belirten Katarlı Bakan, Doha'nın Afganistan'da ulusal uzlaşma sağlayacak her türlü adımı desteklemeye hazır olduğunu vurguladı.

 



İran Dışişleri Bakanı bugün Pekin'i ziyaret ediyor

Arakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile geçen hafta Moskova'da bir toplantıya katıldı (EPA)
Arakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile geçen hafta Moskova'da bir toplantıya katıldı (EPA)
TT

İran Dışişleri Bakanı bugün Pekin'i ziyaret ediyor

Arakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile geçen hafta Moskova'da bir toplantıya katıldı (EPA)
Arakçi, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile geçen hafta Moskova'da bir toplantıya katıldı (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, cumartesi günü Umman'da yapılması planlanan Tahran ve Washington arasındaki üçüncü tur nükleer görüşmeler öncesinde bugün Çin'i ziyaret edecek.

Geçtiğimiz hafta Moskova'ya yaptığı ziyarette devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Arakçi, Tahran'ın nükleer konuda Rusya ve Çin ile her zaman yakın istişarelerde bulunduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, düzenlediği basın toplantısında, "İran ile ABD arasında dolaylı görüşmelerdeki son gelişmeler hakkında Çin'e danışmamız ve onu bilgilendirmemiz doğaldır" diyerek, Pekin'in bu süreçte yapıcı rol oynayabileceğini söyledi.

İran ve ABD, Batılı güçlerin nükleer silah geliştirmeyi amaçladığını söylediği Tahran'ın nükleer programına kısıtlamalar getirilmesini amaçlayan görüşmelere bu ayın başlarında başlamıştı.

Tahran bu suçlamaları reddediyor, ancak İranlı yetkililerin İsrail ve Amerikan baskısı altında nükleer programlarının seyrini değiştirebilecekleri yönündeki uyarıları uluslararası alanda endişelere yol açtı.

Tahran, Başkan Donald Trump'ın 2015 yılında İran ile dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından 2017-2021 yılları arasında yeniden uygulamaya koyduğu ABD yaptırımlarının etkisini hafifletmek için çabalıyor.

Trump, ocak ayında göreve geldiğinden bu yana İran'a yönelik baskılarını artırıyor.

İlk olarak İran ham petrolünü işleyen ve Tahran'ın zor durumdaki ekonomisine can simidi sağlayan küçük, özel Çin rafinerilerine yaptırım uyguladı.

Bekayi şunları söyledi: “Maksimum baskı politikası sadece İran'ı değil diğer ülkeleri de hedef alıyor ve serbest ticarete aykırı. Çin örneğinde olduğu gibi yaptırımlar Güney-Güney iş birliğini de sekteye uğratmayı amaçlıyor.”

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Guo Jiakun, Arakçi'nin yaklaşan ziyaretiyle ilgili olarak dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çin ve İran her düzeyde ve çeşitli alanlarda değişim ve temaslarını sürdürmektedir. Söz konusu ziyaretle ilgili olarak şu anda verebileceğim bir bilgi yok.”

Çin, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer dört daimî üyesi Fransa, İngiltere ve Rusya'nın yanı sıra Almanya ile birlikte nükleer anlaşmaya taraf.

Çin, İran'ın en büyük ticaret ortağı ve yaptırımlar altındaki petrolünün önemli bir ithalatçısı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı İran devlet medyası kaynaklı habere göre, İran petrolünün yaklaşık %92'si Çin'e gönderiliyor ve genellikle önemli indirimlerle satılıyor.

Çin 2021 yılında İran ile enerji, güvenlik, altyapı ve telekomünikasyon gibi çeşitli alanları kapsayan 25 yıllık geniş kapsamlı bir stratejik anlaşma imzaladı.