Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz
TT

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi: Maksimum ilişkiler için çalışıyoruz

Katar'ın Kahire Büyükelçisi Salim Mübarek el-Şafi, ülkesinin Kahire'deki Olağanüstü ve Tam Yetkili Büyükelçisi olarak itimatnamesini teslim etmesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, Mısır ve Katar’ın aralarındaki ilişkileri yeniden kurduktan sonra mümkün olan en yüksek düzeyde yakınlaşmaya ulaşmak için çalıştığını belirterek, Mısır tarafının samimiyet ve sıcaklığına atıfta bulundu.
Geçtiğimiz Ocak ayında Suudi Arabistan’da imzalanan El-Ula Anlaşması kapsamında Katar’ın  Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (Arap Dörtlüsü) arasındaki 3 yılı aşkın bir süredir süregelen anlaşmazlığı bitiren adımlardan sonra Şafi,  yaklaşık iki hafta önce Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye itimatnamesini sundu.
Şafi Katar Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamasında, “Mısır stratejik ağırlığı olan bir ülkedir. Bölgedeki kilit rolü ihmal edilemez” ifadeleri yer alıyor.
Büyükelçi açıklamasında, “Burada, Katar-Mısır ikili ilişkilerinde mümkün olan maksimum yakınlaşmayı sağlamak ve güçlendirmek için çalışan entegre bir sistemin parçasıyım. Mısır'a geldiğimde Mısır tarafından tüm karşılamada, samimiyet ve sıcaklığı hissettim. Cumhurbaşkanı Sisi'ye itimatnamemi sunmaktan onur duyarken ve Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile yaptığım görüşmede buna değindim”dedi.
Şafi, Kahire’ye geldiğinden bu yana aldığı samimiyet ve sıcaklık için minnettarlığını dile getirerek, “Biz kardeşiz ve derin kimlik, dil, sosyal ve kültürel miras bağlarını paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Katar’ın Kahire Büyükelçisi olarak çalışacağı için gururlu olduğunu ve bu göreve seçilmesinin kendisi için büyük bir onur olduğuna dikkati çeken Şafi, ilişkileri güçlendirmek, bakış açılarını yakınlaştırmak ve önlerine çıkabilecek her türlü engeli kaldırmak için çalışacağını vurguladı.
Büyükelçi, her iki ülke arasında ikili ilişkilerin güçlendirilmesi için karşılıklı bir isteğin olduğunu söyledi. Şafi, Suudi Arabistan’daki el Ula Anlaşması’yla Katar- Mısır İzleme Komitesi’nin büyükelçi atamalarının yanı sıra olumlu açıklamalar, iki ülkenin liderleri arasındaki yakınlaşma ve ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik gerçek iradenin somut bir adıma dönüşmesi için her iki tarafta da sürekli bir çalışmanın olduğunu bildirdi.
Şafi, anlaşmaların genellikle, çeşitli sektörlerdeki iki taraf arasındaki ilişkilerin çeşitli yönlerini kodlamak, düzenlemek ve kolaylaştırmak için hazırlandığına dikkati çekerek, bu nedenle aşamaların gereklerine göre bir yol izlendiğini kaydetti.
Büyükelçiye göre, Katar-Mısır İzleme Komitesi'nin Doha'daki son toplantısında yeni anlaşmalar imzalandı ve önümüzdeki Ekim ayında bir toplantı yapılması bekleniyor.
Şafi, Mısır’ın, çeşitli alanlarda gelecek vaat eden sektörler ve zenginliğinin yanı sıra tarihi hazineleri bünyesinde barındıran, başarı, mükemmellik ve ilerlemenin tüm bileşenlerini içinde taşıyan, yatırım için verimli bir toprak ve bir turizm merkezi olduğunu vurguladı.  Katarlı Büyükelçi, “Ticaret alışverişinin hacmini artırmak, karşılıklı yatırımları kolaylaştırmak ve bunu engelleyebilecek engelleri kaldırmak için çalışacağız. Halihazırda Mısır’da çok sayıda yatırımımız var. Örneğin Katar Yatırım Ofisi’ne sahip Mısır tatil köyleri ve turizm projelerinde 3,317 milyar dolar olduğu tahmin edilen yatırımlar var. Katar'da faaliyet gösteren Mısırlı şirket sayısı 2020'de yüzde 14 arttı. 2017’ye kıyasla bu yatırımları büyütmek ve öndeki engelleri kaldırmak istiyoruz” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, geçtiğimiz ay Irak’ta düzenlenen Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nda iki ülke arasında Mısır’daki siyasi duru nedeniyle yıllarca süren gerilimin ardından ilk kez bir araya geldi.
Şafi, 2017 yılından bu yana Katar’ın Mısır’a gönderdiği ilk büyükelçi oldu.



Hindistan Başbakanı Mondi: Ekonomik Koridor 21. yüzyılın İpek Yolu'dur

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Eylül 2023'te Yeni Delhi'deki görüşmeleri sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Eylül 2023'te Yeni Delhi'deki görüşmeleri sırasında (SPA)
TT

Hindistan Başbakanı Mondi: Ekonomik Koridor 21. yüzyılın İpek Yolu'dur

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Eylül 2023'te Yeni Delhi'deki görüşmeleri sırasında (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Eylül 2023'te Yeni Delhi'deki görüşmeleri sırasında (SPA)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkesi ile Ortadoğu ve Avrupa arasında 2023 yılında başlatılan Ekonomik Koridor'un ‘gelecek yüzyıllar boyunca her türlü bağlantının geleceğini şekillendireceğini ve ticaret ve büyüme için ana katalizör olacağını’ söyledi. Koridoru, gelecek nesillere fayda sağlayacak olan 21. yüzyılın yeni İpek Yolu olarak tanımladı.

Modi bugün Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ticaret, yatırım ve enerji ilişkilerini görüşmek üzere Suudi Arabistan'a yapacağı üçüncü ziyaret öncesinde Arab News'e verdiği demeçte, “Suudi Arabistan, Hindistan'ın en önemli ortaklarından biri, güvenilir bir dost ve stratejik bir müttefiktir. Stratejik Ortaklık Konseyi iki ülkenin asırlık ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu ve başlangıcından bu yana iş birlikleri çeşitli alanlarda genişledi. Hindistan, halkının ve tüm dünyanın yararına barış, ilerleme ve refahın temellerini atmak için Suudi Arabistan'la birlikte çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

Modi, Krallığı bölgesel istikrar için olumlu bir güç olarak gördüğünü belirterek, ‘Suudi Arabistan’ın bölgesel barış ve istikrarın korunmasına ilgi duyduğunu’ vurguladı.

scdfrgty6
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Ekim 2019'da Riyad'da yaptığı görüşme sırasında (SPA)

Vizyon 2030 ile Hindistan’ın Vizyon 2047 programı arasında pek çok tamamlayıcılık gördüğünü ifade eden Modi, “Ticari ilişkilerimiz sadece ayakta kalmakla kalmadı, aynı zamanda en zorlu küresel zorlukların ortasında bile büyümeye devam etti. İki ülke şu anda ikili bir yatırım anlaşması üzerinde çalışıyor” dedi.

Hintli şirketlerin ve Suudi sanayisinin iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için çalıştığını ve bunun da yatırım ortaklıklarının güçlenmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Modi, “Özellikle tarım ve gübre alanlarında ticaret kaynaklarını çeşitlendirme çabaları sonuç verdi. Enerji, ekonomik ortaklığımızın önemli bir ayağı oldu. Petrol rafinerileri ve petrokimya alanında ortak projeler uygulanabilir ve gelecekteki enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler bulmak için çalışılabilir” şeklinde konuştu.

Modi, Hintli şirketlerin Vizyon 2030'un gerçekleştirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunduğunu ve Vizyon 2030 kapsamında uygulanan mega ve dev projelerin birçoğuna katma değer sağlayarak altyapı ve teknoloji sektörüne önemli ölçüde katıldıklarını söyledi. Aynı zamanda tüm Suudi şirketlerini ülkesinin altyapı, lojistik, yenilenebilir enerji, sağlık, inovasyon, startup ve mavi ekonomi alanlarında sunduğu fırsatlardan yararlanmaya çağırdı.

frgty6
Stratejik Ortaklık Konseyi, Suudi Arabistan-Hindistan ilişkilerinde bir dönüm noktası oldu. (SPA)

“Terörizm, aşırıcılık ve terörün finansmanı ile mücadele ve uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele konuları da dâhil olmak üzere güvenlik iş birliğinde istikrarlı bir ilerlemeye tanık olduk” diyen Modi, siber güvenlik alanında da yeni iş birliği ufuklarının keşfedilmesi için çalıştıklarını vurguladı.

Modi sözlerini şöyle sürdürdü: “İki ülke liderleri arasındaki ilişki, her birinin ortaklığımıza verdiği önceliğe de yansıdı. Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la her görüştüğümde vizyonundan, ileri görüşlülüğünden ve halkının isteklerini gerçekleştirme tutkusundan etkileniyorum. Veliaht Prens, Suudi Arabistan'daki Hint toplumuna çok destek oldu ve oradaki halkımız ona büyük hayranlık duyuyor.”

İki ülke arasında giderek artan kültürel bağın, halkları arasındaki anlayışın bir kanıtı olduğunu ifade eden Modi sözlerini şöyle noktaladı: “Suudi Arabistan'da sayıları 2,7 milyonu bulan Hint toplumu, iki ülke arasında yaşayan bir köprüdür. Hindistan'da her yıl Hac ve Umre yapmak üzere Suudi Arabistan’ı ziyaret eden çok sayıda Müslüman var. Suudi Arabistan liderlerine vatandaşlarımıza verdikleri sürekli destek, Kovid salgını nedeniyle tanık olduğumuz zor zamanlarda gösterdikleri ilgi ve toplumumuza kendi vatandaşları gibi davrandıkları için derin şükranlarımı ifade etmek istiyorum.”