Tunus ordusu, ‘olağanüstü önlemleri’ destekledi mi?

Ordunun 25 Temmuz öncesinde, iktidar rejimini sona erdirmedeki rolüyle ilgili soru işaretleri mevcut.

Tunus Parlamentosu’nun girişi ordu tarafından korunuyor. (AP)
Tunus Parlamentosu’nun girişi ordu tarafından korunuyor. (AP)
TT

Tunus ordusu, ‘olağanüstü önlemleri’ destekledi mi?

Tunus Parlamentosu’nun girişi ordu tarafından korunuyor. (AP)
Tunus Parlamentosu’nun girişi ordu tarafından korunuyor. (AP)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in olağanüstü hal tedbirlerini açıklamasından bir gün sonra, Parlamento Başkanı Raşid Gannuşi gece saatlerinde meclisin kapalı kapılarının önüne geldi. Bir ordu subayından milletvekillerinin içeri girmesine izin vermesini istedi. Ancak subay talebi reddetti ve kendisine vatanı korumakla görevli olduğunu söyledi.
Faaliyetleri dondurulan parlamentonun başkanı ve subay arasındaki bu diyalog, ordunun Cumhurbaşkanı’nın kararlarına uyduğunun göstergesi oldu. Özellikle de Cumhurbaşkanı Said’in kararlarının hemen ardından ordu birliklerinin parlamentoyu ve başbakanlığı kuşatması sonrasında yaşanan bu sahne, ordunun 25 Temmuz’dan önce hüküm süren hükümet sistemini sona erdirmede Cumhurbaşkanı’nı destekleyip desteklemediğine dair sorulara neden oldu.
Avrupa- Akdeniz İnsan Hakları Ağı Mağrip Ofisi Direktörü Rami es-Salihi söz konusu sorulara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
“Askeri kurumun, Cumhurbaşkanı Said’in planlarını desteklediğini düşünmüyorum. Kurum çatışmanın tarafı değildir.  Görevi, Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanı’nın emirlerini yerine getirmektir.”
DPA’ya verdiği röportajda ordunun kurumlar hiyerarşisine saygı duyduğunu ve yüksek derecede disipline sahip olduğunu belirten Salihi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Başbakanın kararlarına karşı gelmekten başka seçeneği yoktu. Kurum darbe yapamaz. Bunu yapsaydı, sonraki adımlar açısından daha net bir vizyonu olurdu. Ama daha sonra fark ettik ki isabetli, sağlam ve bazen kanlı darbelerde yaşananların aksine bir kafa karışıklığı var. Net bir program da yok. Said, kararlarını vermeden önce politikacılara, anayasa yorumuna dayalı olarak hem ordunun hem de güvenlik güçlerinin başkomutanı olduğunu iletti.”
Cumhurbaşkanı, anayasanın birçok maddesini yürürlükten kaldırdıktan sonra, esas olarak hükümet sistemini ve seçim yasasını içerecek reformlara hazırlık olarak, geçici bir yetkiler sistemi kurdu. Ancak istisnai tedbirlerin süresi için bir zaman sınırı belirtmedi. Aynı şekilde partilere ve kuruluşlara, reformları istişare masasına sunmak için ulusal bir diyalogu kabul edip etmeyeceği konusunda bir işaret vermedi.
Rami es-Salihi duruma dair “Anayasayı değiştirmekle reform yapılmaz. Said’in reformları anayasal mekanizmalardan geçirmesini engelleyen neydi? Said artık tüm yetkilere sahip ve istediğini yapabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Parlamentonun en büyük partisi olan Nahda Hareketi de dahil olmak üzere muhalifleri, Cumhurbaşkanı’nı diğer kurumları bozmak ve tüm yetkileri ele geçirmek için orduyu kullanmakla suçladı.
Tunuslu analist Cemaleddin el-Hani ise durumu şöyle değerlendirdi:
“Tunus ordusunun siyasete karışmadığını söylemek çok doğru değil. Devleti ve adamlarını koruyarak politikalarına uyum sağlıyor. Böylece ‘ordunun tarafsızlığından kastedilen, siyasi sisteme karşı gelmemesidir’ yönünde, bir sistem içinde rol oynuyor. Ancak bu, ordunun yasama gücüne karşı yürütme gücünü kazandığı 25 Temmuz’da oldu. Yürütme organı, birkaç gün sonra yargıyı yendi.”
Yaşananları askeri darbe olarak tanımlamanın doğru olup olmadığına ilişkin de değerlendirme yapan Hani, askeri kurumun ‘kapsamlı bir darbe taraftarı olmadığın ve iktidarı ele geçirmek istemediğini’ belirtti. Ancak yürütme organı lehine, yargı ve parlamento üzerinde cumhurbaşkanlığının hakimiyeti olduğunu, yani üç otorite sistemi içerisinde kısmi bir darbe yaşandığını kaydetti.



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.