Pakistan'ın 'nükleer babası' Abdulkadir Han hayatını kaybetti

Abdukadir Han’ın dün İslamabad’daki cenaze töreninden (AP) - Han’ın arşiv fotoğrafı (EPA)
Abdukadir Han’ın dün İslamabad’daki cenaze töreninden (AP) - Han’ın arşiv fotoğrafı (EPA)
TT

Pakistan'ın 'nükleer babası' Abdulkadir Han hayatını kaybetti

Abdukadir Han’ın dün İslamabad’daki cenaze töreninden (AP) - Han’ın arşiv fotoğrafı (EPA)
Abdukadir Han’ın dün İslamabad’daki cenaze töreninden (AP) - Han’ın arşiv fotoğrafı (EPA)

İran, Kuzey Kore ve Libya’ya nükleer silah üretimi konusunda bilgi sızdırmakla suçlanan Pakistan’ın nükleer programının mimarı 85 yaşındaki Abdulkadir Han dün hayatını kaybetti.
AFP’nin haberine göre, sağlık sorunları nedeniyle hayatının son yıllarını gözetim altında geçiren Han, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisiyle kaldırıldığı İslamabad’daki bir hastanede hayatını kaybetti. Devlet radyosuna göre, Han akciğerlerindeki bir sorun nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra vefat etti.
Geçtiğimiz Ağustos ayında koronavirüs testinin pozitif çıkmasıyla hastaneye kaldırılan Han, hastanedeki tedavilerinin ardından evine gönderilmişti. Pakistan’ın Hindistan ile mücadelesinde ülkesinde nükleer programın mimarı kabul edilen Han, bu nedenle bazı kesimler tarafından ‘kahraman’ olarak kabul ediliyor. Bazıları ise, nükleer teknolojiyi İran, Libya ve Kuzey Kore gibi devletlerle yasa dışı olarak paylaştığı için Han’ı hain olarak görüyor.

Başbakan ve Şahbaz Şerif’ten açıklama
Pakistan Başbakanı İmran Han, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Abdulkadir Han’ın ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade ederek, bilim adamının Pakistan’ı nükleer bir devlete dönüştürmede hayati katkısı olduğunu ve Pakistan halkı için ulusal bir sembol olduğunu belirtti.
Muhalefet lideri Şahbaz Şerif ise, Han’ın ölümünü ‘ulusal bir kayıp’ olarak nitelendirerek, “Bugün millet, ülkeye canı gönülden hizmet eden gerçek bir iyiliği kaybetti” dedi.
Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid Ahmed gazetecilere verdiği demeçte, Han’ın cenaze törenine tüm bakanlar ve silahlı kuvvetlerdeki üst düzey yetkililerin katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı: Ülke onun hizmetlerini asla unutmayacaktır
Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, 1982 yılından beri tanıdığı Han’ın ölümünde derin üzüntü duyduğunu belirtti. Alvi konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ulusun hayatta kalması için nükleer altyapının geliştirilmesine yardımcı oldu. Ülke onun hizmetlerini asla unutmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Abdulkadir Han, Pakistan'ın Hindistan'dan birkaç gün sonra yapılan testler sayesinde resmen bir ‘atom enerjisi gücü’ haline geldiği Mayıs 1998'de ‘ulusal kahraman’  statüsünü kazandı.
Ardından kendisini İran, Libya ve Kuzey Kore'ye nükleer teknoloji sızdırmakla suçlanan bir tartışmanın ortasında buldu ve 2004 İslamabad'da ev hapsine alındı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Pakistanlı bilim adamlarını atom enerjisi karaborsasının merkezine yerleştirmesinden sonra 2004 yılında suçunu kabul etti.
Beş yıl ev hapsinde tutulan Han, eski Pakistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı Pervez Müşerref’in kendisini affetmesinin ardından serbest bırakıldı.
2008 yılında AFP’ye röportaj veren Han, “Pakistan'ı nükleer bir devlet haline getirdiğimde ilk kez ülkeyi kurtardım. Suçlamaları tek başıma kabul ettiğimde ülkemi tekrar kurtardım” ifadelerini kullandı.
2009 yılında ev hapsi biten ve başkentte özgürce hareket etmesine izin verilen Han’ın attığı her adım güvenlik güçleri tarafından takip ediliyordu.

Abdulkadir Han’ın hayatı
Han, Hindistan ile Pakistan'ın 1947'de bağımsızlıklarını kazanmasından 11 yıl önce 1 Nisan 1936'da İngiliz Hindistanı'nın Bhopal şehrinde doğdu. Karaçi Üniversitesi Metalürji Bölümünden 1960’ta mezun olan Han, bu tarihten sonra yüksek eğitimine Batı Almanya ve Hollanda’da devam etti.
Han’ın Pakistan'ın nükleer programına hayati katkısı, uranyumu nükleer bölünebilir malzeme için silah sınıfı yakıta dönüştürecek bir santrifüj planı satın almasıyla oldu. Uranyum zenginleştirmeyi araştırmak ve geliştirmek üzere İngiltere, Almanya ve Hollanda ortaklığında oluşturulan URENCO nükleer konsorsiyumunda çalışan Han, hırsızlık yapmakla suçlanarak 1976’da Pakistan’a iade edildi.
Pakistan'a döndükten sonra, dönemin Başbakanı Zülfikar Ali Butto, Han'ı hükümetin yeni uranyum zenginleştirme projesinden sorumlu yetkilisi olarak atadı ve 1978'de ekibi uranyumu zenginleştirdi. 1984’de ülkesinin nükleer bomba patlatma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, nükleer savunmanın en iyi caydırıcı güç olduğunu ifade etti.
Pakistan’ın Hindistan'a yanıt olarak 1998'de atom testleri gerçekleştirmesinden sonra Han, Pakistan'ın asla nükleer silah yapmak istemediğini ancak bunu yapmak zorunda olduğunu vurguladı.
Han'ın kariyeri konusundaki tartışmalar onun popülaritesini etkilemezken, Pakistan genelinde birçok hayır kurumu, üniversite, enstitü ve hastane halen onun adını taşıyor.



Kamerun İslam İttifakı'na katıldı

İslam İttifakı'na üye 42 ülkenin bayraklarının yanına Kamerun bayrağının çekilmesi (SPA)
İslam İttifakı'na üye 42 ülkenin bayraklarının yanına Kamerun bayrağının çekilmesi (SPA)
TT

Kamerun İslam İttifakı'na katıldı

İslam İttifakı'na üye 42 ülkenin bayraklarının yanına Kamerun bayrağının çekilmesi (SPA)
İslam İttifakı'na üye 42 ülkenin bayraklarının yanına Kamerun bayrağının çekilmesi (SPA)

Suudi Arabistan liderliğindeki “Terörle Mücadele İslam İttifakı” Kamerun'un üyeliğine katıldığını duyurdu. Böylece Kamerun, ittifaka katılan 43. ülke oldu. Bu adım, terörizmle mücadele ve bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine yönelik artan kararlılığı yansıtıyor.

Açıklama, koalisyonun Riyad'daki genel merkezinde düzenlenen resmî törende, terörle mücadelede birlik ve beraberliğin göstergesi olarak 42 üye ülkenin bayraklarıyla birlikte Kamerun bayrağının göndere çekilmesiyle yapıldı.

Koalisyon Genel Sekreteri Tümgeneral Pilot Muhammed el-Muğidi, bu adımın terörle mücadeleye yönelik ortak çabalara niteliksel bir katkı sağladığını ve fikri, medya, mali ve askeri alanlarda koordinasyon ve bütünleşmenin etkinliğini artırdığını belirtti.

sdfrgth
Tümgeneral Pilot Muhammed el-Muğidi, Kamerun'un "İslam İttifakına" katılmasını memnuniyetle karşıladı (SPA)

Muğidi, Kamerun'un terörist gruplara karşı mücadeledeki etkin rolünü ve terörle mücadeleye yönelik birçok bölgesel ve uluslararası girişim ve ittifaka üye olmasını vurgulayarak, Kamerun'un “İslam İttifakı”na katılımının, daha geniş bir güvenlik ve istikrar yönelimini yansıtan kutsal bir adım olduğunu ifade etti.

Kamerun'un Suudi Arabistan Büyükelçisi İya Tajani ise ülkesinin ittifaka katılmasından duyduğu gururu dile getirerek, birlikte çalışmayı her türlü terörizmle mücadelede etkili ve gerekli bir çerçeve olarak gördüklerini vurguladı.

sdgtrhy
Kamerun Büyükelçisi İya Tajani, ülkesinin “İslam İttifakı”na katılmasından duyduğu gururu dile getirdi (WAS)

Büyükelçi Tajani, sınır ötesi bu olguyla mücadelede İslam ülkeleri ve dost ülkelerin çabalarını birleştirmede liderlerin oynadığı rolü takdir etti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ittifakın 43 üye ülkesi, kolektif güvenliği artırmak, aşırılıkçı ideolojilerle mücadele çabalarını birleştirmek, terörizmin finansman kaynaklarını kurutmak ve bölgesel ve uluslararası istikrarı desteklemek amacıyla iş birliği içinde ve uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.