BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg: Yemenli taraflar arasında arzu edilen "acil siyasi müzakereler" için ön koşullar olmamalı

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg (Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg (Birleşmiş Milletler)
TT

BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg: Yemenli taraflar arasında arzu edilen "acil siyasi müzakereler" için ön koşullar olmamalı

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg (Birleşmiş Milletler)
Birleşmiş Milletler Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg (Birleşmiş Milletler)

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg, savaşan Yemenli taraflar arasında arzu edilen "acil siyasi müzakereler" için ön koşulların belirlenmemesi çağrısında bulundu. İran destekli Husiler tarafından Marib vilayetine bağlı Abdiya ilçesinde uygulanan kuşatmaya dikkat çeken BM yetkilisi, Ma'rib ve çevresindeki durumun "tehlikeli bir hal aldığı" konusunda uyardı.
 Grundberg, New York'taki Güvenlik Konseyi üyelerine Yemen'deki durum hakkında brifing verdi. Yemenli, bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla yaptığı istişarelerin sunumuyla konuşmasına başlayan BM Yemen Özel Elçisi, “Görüşmeler, çatışmayı sona erdirmek için sürdürülebilir bir siyasi çözüme doğru nasıl hareket edileceğine odaklandı. İstisnasız Yemenlilerin hepsi savaşı sona erdirme gereğini vurguluyor. Yemenliler ayrıca ekonomik ve insani kaygıları ele almanın yanı sıra; ekonomiyi istikrara kavuşturmak, temel hizmetlerin sunumunu iyileştirmek ve ülke içinde ve dışında hareket özgürlüğünü kolaylaştırmak gereğine de dikkat çekiyor” dedi.
Savaşan taraflar arasındaki güven eksikliğinin arttığına işaret eden Grundberg, Riyad ve Aden'de Yemen hükümetiyle ve Maskat'ta Husi grubuyla yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak şunları söyledi: “Acil insani ve ekonomik konularda geçici ilerleme sağlanması gerekirken, kalıcı bir çözüme ancak kapsamlı bir siyasi anlaşma yoluyla ulaşılabilir. Bu acil siyasi görüşmeler için hiçbir ön koşul olmamalı. İnsani tedbirler siyasi baskı aracı olarak kullanılmamalıdır.”
 BM Yemen Özel Elçisi Hans Grundberg, “maaşların ödenmesi, Taiz, Marib ve diğer yerlerde yolların açılması, Hudeyde limanından sivil kullanıma yönelik yakıt ve mal ithalatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması ve Sanaa havaalanının sivil trafiğe açılması için gerekli önlemlerin alınmasını” talep etti.
Sahadaki son askeri tırmanışın "tehlikeli bir hal aldığını" söyleyen Grundberg, "Marib ve çevresi; Şebve ve El-Beyda da dahil olmak üzere, hala savaşın ana odak noktasıdır. Sivillerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor; binlerce kişi güvenlik arayışı içinde kaçmak zorunda kaldı. Marib'in güneyindeki Abdiya bölgesinin kuşatılması yaklaşık bir aydır devam ediyor. Bu durum binlerce insanı perişan bir hale soktu” şeklinde konuştu.
 Husi milislerine "Marib ve çevresindeki bölgelerdeki askeri tırmanışı durdurması" çağrısında bulunan BM Yemen Özel Elçisi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "Abdiya'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini" kaydetti.
Yemen'in diğer bçlgelerindeki gelişmeler ve olaylarla ilgili de "derin endişelerini" dile getiren Grundberg, tüm tarafları "gerginliği durdurmaya" çağırdı.
 Son haftalarda halka açık infazlara, zorla adam kaçırma eylemlerine ve göstericilere karşı gerçek mermi kullanımına tanık olunduğunu kaydeden BM yetkilisi, “Cezadan kaçma gerçeği Yemenlilerin barış içinde bir arada yaşama ve tüm Yemenlilerin haklarına saygı duyulan bir gelecek olasılığına olan inancını baltalıyor” dedi.
BM Yemen Özel Elçisi, Başbakan Muin Abdulmelik'in Aden'e dönüşünü "devlet kurumlarının çalışmalarını güçlendirmeye yönelik önemli bir adım" olarak niteledi ve bu adımı memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
Grundberg ayrıca Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi arasındaki Riyad Anlaşması’nın uygulanmasının önemini vurguladı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.