Yemen: Suudi Arabistan’ın siviller için acil barınma projeleri uygulanıyor

Yemen’in Marib kentinde yerlerinden edilen siviller için Suudi fonlarıyla acil barınma projeleri uygulanıyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
TT

Yemen: Suudi Arabistan’ın siviller için acil barınma projeleri uygulanıyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)

Yemen’in Marib şehrinde, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkez’nin (KSRelief) sağladığı fonlar ile “Yardımlar için Hayır Birliği” başlatıldı.  Bu girişim, şehrin güney ilçelerinde Husi milislerinin saldırılarından kaçan ve ciddi bir şekilde barınma, yiyecek ve su sıkıntısı çeken yerinden edilmiş yeni kişilere yardım sağlanması kapsamında geldi. Zira bölgedeki sıkıntılı durum, yetkililerin tüm yardım kuruluşlarına, hızla müdahale edilmesi ve hayati önem taşıyan ihtiyaçları karşılamaları için insani yardım çağrılarda bulunmasına neden olmuştu.
Projede bin aileye yardım sağlanması kapsamında, bin çadır ve barınmayla ilişkili eşyaların bulunduğu bin 400 çantanın dağıtılması hedefleniyor. Marib Müsteşarı Abdurrabbu Miftah, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin bu projede hedeflenen ailelere yönelik hızlı ve acil müdahalesinin yanı sıra bazı ihtiyaçları temin etmesi ve acılarının hafifletilmesine katkıda bulunmasına övgüde bulundu.
Miftah “Geçtiğimiz günlerde İranlı Husi milisler tarafından Marib’in güneydeki bölgelerden göç ettirilen binlerce aile bulunuyor. Bu insanlar açık havada yaşıyorlar ve düzgün bir yaşamın gerektirdiği en temel gereksinimlerinden bile yoksun kalıyorlar.” ifadelerini kullanarak, insani yardım çevrelerine barınma, gıda, su ve sağlık alanlarında daha fazla yardım sağlama ve acil müdahalelerini genişletme çağrısında bulundu. Yerel yetkili aynı zamanda bölgelerinde devam eden askeri gerilim ve köylerine yönelik bombalamalarının yoğunlaşması nedeniyle son zamanlarda yerinden edilen tüm ailelere yardım edilmesi gerektiğini vurguladı. Marib’deki Yerinden Edilmiş Kişiler Kamplarının Yönetimi’ne bağlı Yürütme Birimi tarafından yayınlanan son raporda, İran Husi milisler ile askeri sürekli artmasının bir sonucu olarak, son iki ayda güney bölgelerinden 93 bin fazla kişinin göç etmesine neden olduğu belirtildi.
Yürütme Birimi tarafından medyaya dağıtılan bir raporda, Marib’in güney ilçelerinde milislerin neden olduğu askeri gerilimin, sivillere yönelik düşmanlıklarının, köyleri, nüfus merkezlerini ve kampların kasıtlı olarak hedef almalarının ve balistik füzeler, insansız hava araçları, ağır ve orta ağırlıkta silahlarla bombardımanlarının devam ettiği belirtildi.
Raporda, Husilerin neden olduğu askeri gerilimin, Marib’in güney bölgelerindeki insanların ve daha önce farklı bölgelerden gelerek oraya sığınan kişiler arasında büyük göç dalgalarına neden olduğunu açıklandı. Ayrıca bu bölgelerdeki ailelerin çoğunun güvenli ve istikrarlı bir yer arayışı ile üçüncü kez yerlerinden edildiğine ve bu durumun evlerini ve geçim kaynaklarını kaybettikten sonra yeniden göç etmelerinin yükünü ikiye katladığına dikkat çekildi.
Yürütme Birimi, güney bölgelerinden göçe zorlanan kişilere tahsis edilen yeni kampların, binlerce ailenin bulunması sebebiyle kalabalık olduğunu, kampların en temel ihtiyaçlardan ve hizmetlerden yoksun olduğunu, ihtiyaçlarının karşılanması ve acıların hafifletilmesi için acil müdahale gerekitiğini belirtti.
Kamplarının Yönetimi’ne bağlı Yürütme Birimi, Birleşmiş Milletler’e (BM) ve BM’ye bağlı kurum ve kuruluşlara, Marib’in güney bölgelerinden zorla göç ettirilen binlerce ailenin yanı sıra bu bölgelerde kamplarda yaşayan ve şimdi bir kez daha göç etmek durumunda kalarak acil insani yardıma ihtiyaç duyan insanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yerel yönetimin barınma, gıda, temiz su, sağlık hizmetleri ve çevre temizliği sağlama çalışmalarını destekleme çağrısında bulundu.



Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
TT

Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa dün yaptığı açıklamada, İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini engelleme planının başarılı olamayacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı açıklamada Mustafa, “Kesin resmi pozisyonumuz, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yardım sağlayabilmemiz ve uzun zamandır beklenen bağımsız Filistin devletinin somutlaşmasına yol açacak yeniden inşa sürecini kolaylaştırabilmemiz için tek bir siyasi sistem, birleşik ulusal kurumlar ve tek bir güvenlik kurumu altında herkesin iş birliğini gerektiren Filistin topraklarında Filistin devletinin somutlaştırılmasıdır” dedi.

Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “İsrail tarafı bu vizyonla savaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşları ulusal otoriteyi zayıflatmak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi için mali abluka altına almak ve geniş bir uluslararası mutabakatın konusu haline gelen Filistin devletinin kurulmasını engellemek için çalışıyor… İsrail planının desteklenmesi başarılı olamayacak. Zira halkımızın iradesi güçlü. Tüm gücümüz ve kararlılığımızla ulusal görevlerimizi yerine getirmek için sorumluluklarımızı üstlenmeye kararlıyız.”

Mustafa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sırasında ‘bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini’ açıklamasının ardından Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devleti kurma ve Gazze Şeridi'ndeki sorumluluklarını üstlenme konusundaki ısrarından bahsetti. Mustafa ayrıca, Netanyahu’nun Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kabul etmek için bir dizi ülkeyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

cdfgthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'daki yemekte ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren mektubun bir kopyasını elinde tutuyor. (DPA)

Netanyahu'ya Washington ziyaretinde eşlik eden üst düzey bir yetkili, İsrail'in bir süre daha Gazze Şeridi'nde kalabileceğini doğruladı. Yetkili, Netanyahu'ya eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin olmayacağını söyledi.

‘Ertesi gün’ meselesi

Maariv gazetesi ve Walla internet sitesine göre Netanyahu ve Trump, ‘Gazze Şeridi'nde ertesi gün’ gibi merkezi ve karmaşık bir meseleyi görüştü. Görüşmenin ardından bir siyasi yetkili, “Ertesi gün elbette Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak” dedi.

Maariv, toplantının ardından yalnızca Amerikalı gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmesinin ardından Netanyahu'nun, İsrailli gazetecilerin üst düzey bir yetkili tarafından brifing verilmek üzere çağrılmasını istediğini bildirdi.

scdfgrthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la yediği yemekte konuşuyor. (EPA)

Yetkili, ertesi gün ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ana ve gerekli koşul Gazze Şeridi'nde Hamas'ın olmamasıdır. Hamas silahsızlandırılmalı ve liderleri sürgün edilmeli. Başka bir güç Gazze Şeridi'ni kontrol etmeli ve silah kullanımını engellemeli.”

Hangi gücü kastettiği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. İsrail ordusu her türlü tehdidi engellemek için her zaman hazır bulunacak. Gazze Şeridi'nde güvenlikten İsrail sorumlu olacak” yanıtını verdi.

Yetkili, Gazze Şeridi’nin sivil kontrolü konusunda şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nde gündelik hayatı yöneten bir hükümet sistemi olmalı. Belki belli bir süre için orada olacağız ve bu konuda endişelenmemeliyiz. Eğer ilk aşamada orada olmazsak, iktidarı başka bir tarafa devredebileceğimizden emin olamayız. Gazze Şeridi'ndeki yönetim sistemi Filistinliler tarafından yürütülecek. Kesinlikle Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'ni yönetmeyecek.”

Üçüncü görüşme

Trump ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşme, Trump'ın geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşmeydi.

Filistinlilerle barış istediğini ifade eden İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gelecekte kuracakları bağımsız bir devleti İsrail'in yıkımı için bir platform olarak tanımladı ve bu nedenle egemen güvenlik yetkisinin İsrail'de kalması gerektiğini savundu.

dfrgty
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi akşamı Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)

Trump, gazetecilerin iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı sorusuna “Bilmiyorum” dedi ve soruyu Netanyahu'ya yönlendirdi.

Netanyahu soruyu, “Filistinlilerin kendi kendilerini yönetmek için tüm yetkilere sahip olmaları gerektiğine inanıyorum, ancak bizi tehdit edecek herhangi bir yetkiye değil” diye yanıtladı.

Netanyahu ayrıca, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması konusuna da değinerek, İsrail ve ABD'nin, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen Filistinlileri kabul edecek ‘birkaç ülke bulmaya yakın’ olduğunu söyledi.

Netanyahu, “Başkan Trump'ın seçim özgürlüğü diye harika bir vizyonu var. Eğer insanlar kalmak istiyorlarsa kalabilirler ama gitmek istiyorlarsa da gidebilmeliler” şeklinde konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili yemekten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Trump'ın Gazzelileri gönüllü olarak göç etmeye teşvik etme konusunda ciddi olduğuna ikna olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamaların ardından Filistin Yönetimi'nden bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Onların tutumu biliniyor. Ancak biz siyasi bir süreç başlatmak için uğraşıyoruz. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir devlet kurma hakkımızdan taviz vermeyeceğiz.”