Mısır’dan Kovid-19’un yeni varyantlarına karşı yeni önlemler

Mısır’dan Kovid-19’un yeni varyantlarına karşı yeni önlemler
TT

Mısır’dan Kovid-19’un yeni varyantlarına karşı yeni önlemler

Mısır’dan Kovid-19’un yeni varyantlarına karşı yeni önlemler

Mısırlı yetkililer, Sağlık ve Nüfus Bakan Vekili Dr. Halid Abdulgaffar’ın kararı ile bütün valiliklerde koronavirüsün genetik dizilimini test etmek üzere alınan numune sayısının arttırılması ve özellikle turist yoğunluğunun yüksek olduğu valiliklerde varyantları gözlemlemek için Kovid-19'un mutasyona uğramış yeni bir türü olan Omicron varyantı ile mücadele kapsamında önlemlerini sıkılaştırdı.
Bakan, Sağlık ve Nüfus, Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlıkları arasındaki koronavirüs konulu ortak bilim kurulu toplantısına başkanlık etti. Bakan toplantıda, yeni varyantları incelemek için Sağlık ve Nüfus Bakanlığı merkez laboratuvarları, üniversitelerdeki araştırma laboratuvarları ve Ulusal Araştırma Merkezi arasında sürekli koordinasyonun önemine vurgu yaptı.
Bakan, toplantı sırasında gözleme dayalı uygulamalara paralel olarak, Bakanlığın koronavirüs salgınına yanıt vermedeki kazanımlarını korumak amacıyla aşı tedarikini genişletme, vatandaşları aşılama ve kalabalıkları güvence altına alma planı kapsamında, gelişmekte olan Kovid-19 aşısı yapan merkezler üzerinden yoğun nüfuslu ve daha kalabalık bölgelerde aşılama faaliyetlerinin genişletildiğine değindi.
Bakan, ülkeye tüm giriş noktalarında karantinada uygulanan ihtiyati tedbirlere bağlı kalındığını vurguladı.  Ayrıca Koronavirüs Kriz Yönetimi Yüksek Komitesi tarafından dün yayınlanan ve Güney Afrika, Lesotho, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Esvati̇ni̇ ülkelerinden diğer ülkelere seyahat etmek için dolaylı "transit" uçuşlar yoluyla gelenlerin hızlı bir DNA testinin yapılmasını içeren kararlarının dikkatli bir şekilde uygulanmasının önemini vurguladı.
Mısır´ın ulusal havayolu şirketi EgyptAir Cumartesi günü, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) virüsün yeni varyantı hakkında yaptığı duyurunun ardından Johannesburg’a karşılıklı uçuşları askıya alma kararını uygulamaya başladı.
Bu bağlamda resmi verilere göre, Mısır Sağlık Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, laboratuvar analizleri pozitif çıkan 913 yeni Kovid-19 vakası tespit edildiğini ve 65 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Bakanlık verilerine göre Mısır’da Cuma akşamı itibariyle kayıt altına alınan toplam 354 bin 836 vaka olduğu belirtildi. Bunlardan 294 bin 903’ünün iyileştiği, 20 bin 237’sinin ise yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times