Şeyh Tamim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık etti

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Şeyh Muhammed bin Raşid ile yaptığı görüşmeler ve Expo 2020 Dubai turu ile BAE ziyaretini sonlandırdı

Şeyh Temim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık ediyor (SPA)
Şeyh Temim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık ediyor (SPA)
TT

Şeyh Tamim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık etti

Şeyh Temim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık ediyor (SPA)
Şeyh Temim ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Doha'da gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık ediyor (SPA)

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani, dün akşam Körfez turu kapsamında üçüncü durağı olarak Doha'ya giden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı havalimanında karşıladı. Muhammed bin Selman’ın Körfez turu, bu ayın ortasında Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 42. zirvesinden önce geliyor. Katar'ın başkentindeki Emirlik Divanı'nda Prens Muhammed bin Selman için resmi tören hazırlandı. Ardından Katar Emiri ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısına başkanlık etti. İki lider, ülkeleri arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldı.
Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı toplantısı sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Şeyh Hamad Al Sani’ye Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in selamlarını iletti. Toplantıda iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin çeşitli yönlerinin incelenmesi ve çeşitli alanlarda işbirliğini güçlendirmenin yolları ele alındı. Ayrıca bölgesel ve uluslararası son gelişmeler ve bu yönde yapılan çalışmalar tartışıldı. Görüşmenin sonunda Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Katar Emiri, Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin altıncı oturumunun toplantı tutanaklarını imzaladı.
Şeyh Tamim görüşmeden sonra Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Katar ve Suudi Arabistan arasındaki kardeşlik ve işbirliği ilişkileri, ortak bir tarih ve kaderin güçlü temellerine dayanmaktadır. Bugün kardeşim Prens Muhammed bin Selman ile iki ülke arasındaki bu işbirliğini daha ileriye taşımanın yollarını tartıştık. Aynı zamanda kendisiyle bölgemizde ve çevremizde güvenlik ve istikrarı destekleme konusundaki ortak arzumuzu vurguladık. Kardeşim Muhammed, Katar’a hoş geldiniz.”
Katar Bakanlar Kurulu daha önce Şeyh Tamim bin Hamad'ın ‘kardeş Suudi Arabistan Krallığı'nın Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Veliaht Prensi’ kabul etmeyi ve Doha'da görüşmelerini sabırsızlıkla beklediğini dile getirmişti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Doha’ya düzenlediği ziyaret ile eş zamanlı olarak, dün çok sayıda Suudi ve Katarlı iş adamının katılımıyla Katar-Suudi Arabistan İş Forumu düzenlendi. Forum kapsamında yapılan toplantının sonucunda iki ülkedeki özel sektör arasında enerji, turizm ve otelcilik alanlarında 6 işbirliği anlaşması imzalandı.

Muhammed bin Selman- Dubai Emiri görüşmesi
Prens Muhammed bin Selman dün, Katar'a gitmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) ayrılmadan önce, 'Expo 2020 Dubai'nin genel merkezinde BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum ile bir araya geldi. Toplantıda iki ülkenin bölgedeki statüsüne ve uluslararası düzeyde sahip olduğu ağırlığına uygun olarak, ortak Körfez işbirliğini güçlendirme yolları, geleceğe yönelik arzuları ve BAE ile Suudi Arabistan arasında çeşitli düzeylerde ve çeşitli alanlardaki koordinasyon ele alındı.
Görüşme sırasında Dubai Emiri, iki ülkeyi birbirine bağlayan kardeşlik ilişkilerinin derinliğini, iki halk arasındaki bağın boyutunu ve vizyonların birbirini tamamlaması, kader birliği ve tarih ortaklığı kapsamında iki ülke arasındaki bu geniş kardeşlik ilişkisinin özel olduğunu vurguladı. Liderler, iki ülke arasındaki ilişkileri ve ortak önemi olan bir dizi bölgesel ve uluslararası konuyu ele aldı.
Şeyh Muhammed bin Raşid Twitter hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün kardeşim Prens Muhammed bin Selman ile 'Expo 2020 Dubai'de bir araya geldik. Dünya önce Allah'ın izniyle sonra Prens Muhammed'in çabalarıyla 'Riyad Expo 2030'u görecek. Prens'e gelecek Riyad zirvesini dört gözle beklediğimizi söyledim. Körfez halkları bizden yeni ve büyük fikirler ve projeler bekliyor.”
Ülkenin kuruluşunun 50. yıldönümü kutlamalarına denk gelen BAE ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise bütün bölgesel ve uluslararası meselelerdeki bakış açılarının ve tutumların örtüşmesi ışığında iki ülkede yönetiminin, çeşitli alanlardaki koordinasyonu sürdürme arzusunu vurguladı. Veliaht Prens BAE liderliğinin, hükümetinin ve insanlarının daha fazla gelişme ve ilerleme kaydetmelerini diledi.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Dubai'nin 'Expo 2020 Dubai' etkinliğini düzenlemek için gösterdiği büyük çabaları ve küresel etkinliği en üst düzeyde organizasyon, modernlik ve göz alıcı şekilde düzenlemek için verilen ulusal çabaların birleştirilmesini takdir ettiğini belirtti.
Dün ilerleyen saatlerde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi iki günlük resmi ziyaretini tamamlayarak BAE'den ayrıldı. Veliaht Prens başkent Abu Dabi'deki havalimanında Abu Dabi Veliaht Prensi ve BAE Silahlı Kuvvetleri Yüksek Komutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan tarafından uğurlandı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman Abu Dabi Veliaht Prensi ile yaptığı görüşmelere ve istişarelere işaret ederek, BAE liderliğine gönderdiği mektubunda kendisine ve beraberindeki heyete gösterdikleri sıcak karşılama ve misafirperverliği takdir ettiğini ifade etti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan’a gönderdiği mektubunda “Bu ziyaret, iki kardeş ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ve seçkin ilişkilerin derinliğini kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı. BAE Devlet Başkan Yardımcısı, Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'a gönderdiği mektupta ise 'Expo 2020 Dubai' etkinliğine başarıyla ev sahipliği yapmalarından dolayı kendisini tebrik etti.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’a gönderdiği mektupta iki tarafın Abu Dabi'de yaptığı ortak görüşme ve istişarelerin başarılı geçmesini övdü. Ayrıca “iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve her alanda koordinasyon ve istişarenin devam ettirilmesi” hususunda ilerleme kaydedildiğinin altını çizdi.
Prens Muhammed bin Selman'ın ziyaretinde öne çıkan başlıklar Körfez'in bölgesel güvenlik dosyaları, İran nükleer dosyası, Irak'taki gelişmeler, Yemen krizi ve Lübnan, Suriye ve Afganistan'daki gelişmeler oldu. Veliaht Prens, KİK'e üye olan altı ülke için ortak sıkıntı teşkil eden konularda Körfez tutumlarını koordine etmeye ve 5 Ocak'ta Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen el-Ula zirvesinde varılan Körfez uzlaşmasından bu yana ilişkileri istikrarlı bir büyümeye tanık olan Körfez ülkeleri arasındaki ortak işbirliğini artırmaya çalışıyor.
Suudi Arabistan ve Katar, çeşitli sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik alanlarında tarihi ilişkilere sahip. İki ülkenin liderleri, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki ilişkileri güçlendirmeye ve bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması, refah ve kalkınmanın gerçekleştirilmesi, çeşitli zorluklara göğüs gerilmesi ve KİK üye ülkeleri arasındaki işbirliği seviyesinin maksimum ortaklık seviyesine yükseltilmesi hususunda KİK’e destek verme çabalarını birleştirmeye özen gösteriyor.
İki ülke liderleri arasında ve Suudi Arabistan ve Katar'daki yetkililer arasında gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretler, doğrudan iletişimin önemine ve uyum ve ortak anlayışı artırmadaki rolüne olan inancından hareketle çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ve artırılmasına katkı sağlamıştır. 10 Mayıs 2021 tarihinde Katar Emiri, Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenlemişti. Bu, geçtiğimiz ocak ayında el-Ula'da düzenlenen ve Körfez uzlaşmasını sağlamasından ötürü tarihi olarak nitelendirilen KİK zirvesine katıldıktan sonra Suudi Arabistan'a yaptığı ikinci ziyaret olmuştu.
Veliaht Prens'in Körfez turunun bir parçası olarak Katar’ı ziyaret etmesinin, ekonomik birlik, ortak güvenlik ve savunma sistemlerinin entegre edilmesi ve ortak bir dış politika belirlenmesi de dahil olmak üzere 2015 yılının Aralık ayında KİK Yüksek Konseyi’nin 36. oturumunda onaylanan Kral Selman bin Abdulaziz'in ortak Körfez çalışmasını teşvik etme vizyonunu uygulamaya yönelik çabaların artırılmasına katkıda bulunması bekleniyor.
Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi, çeşitli alanlarda içerdiği niteliksel işbirliği girişimlerinin ve bunların uygulanmasını takip edecek aktif yönetim mekanizmalarının ışığında Suudi Arabistan-Katar ilişkilerinin kurumsallaşmasına, güçlendirilmesine ve geliştirilmesine katkıda bulunacak. Suudi Arabistan-Katar Koordinasyon Konseyi'nin girişimleri, Suudi Arabistan 2030 Vizyonu ve Katar 2030 Vizyonu girişimlerini esas alıyor ve iki ülkedeki liderliğin beklentilerini yerine getirmeyi, iki kardeş halkının çıkarlarını sağlamayı ve iki ülke arasındaki ortaklığı daha geniş ufuklara taşımayı hedefliyor.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.